Početna Porodica Saveti Gojaznost kod dece, kada je vreme da reagujete?

Gojaznost kod dece, kada je vreme da reagujete?

1605
0

Zadnjih godina je sve primetnija gojaznost kod dece bez obzira na uzrast. Davno je prošlo vreme kada su naši stari živeli u zabludi da je jedro, rumeno dete oličenje zdravlja. Svedoci smo gojaznosti dece usled nametnutog ubrzanog tempa života kao i usled nedovoljnih fizičkih aktivnosti. Gojaznost kod dece se razvija postepeno, tako da je sulodo očekivati da će se problem rešiti preko noći i sam od sebe.

Najčešći uzroci gojaznosti kod dece

Uzroci gojaznosti kod dece su različiti, a komplikacije mogu biti mnogobrojne. Neka deca imaju genetske predispozicije, neka druga imaju loše navike u ishrani. Takođe imamo decu koja su fizički neaktivna i najveći deo vremena provode sedeći sa telefonom u rukama. Svakako da je najveći uzrok gojaznosti prkomeran unos hrane ali uprovo to predstavlja začarani krug. Dete što je starije sve manje je imuno na komentare vršnjaka koji znaju da budu više nego surovi. Vremenom kod gojaznog deteta se stvara kompleks niže vrednosti i manjak  samopouzdanja i samopoštovanja.

Gojaznost kod  dece i roditeljska odgovornost

SZO za gojaznost kod dece prvenstveno smatra da je problem sa odgovornošću roditelja. Oni tvrde da su porcije za decu daleko iznad propisanih, a kad to uzme maha dete oseća potrebu za hranom čak i kada pojede količinu koja je dovoljna za njegov uzrast. Veće porcije koje roditelji serviraju deci stvaraju kod deteta naviku da i kasnije tokom života jede velike količine hrane. Anketa koja je sprovedena širom sveta je pokazatelj da mnogi roditelji prekomerno hrane decu tokom jednog obroka. Kao i da koriste previše slanu, previše masnu i slatku hranu u obrocima namenjenim deci.

Kako se leči gojaznost kod dece?

Gojaznost kod dece predstavlja veliki problem ali svakako nije nešto što se ne može rešiti. Prilikom lečenja važno je voditi računa o tri ključna elementa, a to su: promena u načinu ishrane, psihološka podrška i fizička aktivnost.

S obzirom da je gojaznost uzročnik mnogih bolesti a ne samo stvar fizičkog izgleda, važno je da roditelj u saradnji sa lekarom otpočne terapijski proces. Ne preporučuje se roditeljima da samoinicijativno uskraćuju detetu obroke, jer na taj način mogu stvoriti kontraefekat. Kada je u pitanju gojaznost kod dece roditelji greše želeći da dete što pre dostigne idealnu masu. Ovde je važno razlikovati primarni i trajni cilj. Primarni cilj u lečenju gojaznosti kod dece je da se formiraju zdrave životne navike i da se poveća fizička aktivnost. Dok bi trajni cilj bio da se optimalna telesna masa održava tokom života.

Ne zaboravite da biste vi kao roditelj trebali da budete detetu najveća podrška i oslonac u ovom procesu gubljenja kilograma. Ne dozvolite sebi nikada pa čak ni kroz šalu da dajete deci nadimke na osnovu njihove gojaznosti. Sve ono što će vam dete prećutati urezaće se duboko u njegovu podsvest. Kasnije tokom života i ako ne bude imalo problem sa viškom kilograma imaće problem sa formiranjem slike o sebi. A tu sliku ste mu možda vi nepromišljeno formirali još u detinjstvu.

Od čega zavisi uspeh u lečenju gojaznosti kod dece?

Kao što je već pomenuto u tekstu da bi se postigao efekat u lečenju gojaznosti kod dece potrebno je promeniti način ishrane. Potrebno je iz ishrane izbaciti grickalice i slatkiše a umesto toga uvrstiti zdrave namirnice. Ukoliko ste svesni da ste uvek detetu davali preveliku porciju hrane, smanjite je. Ne zaboravite da dete ne treba da pojede količinski onoliko koliko vi pojedete tokom jednog obroka. Naravno, obavezno se konsultujte sa lekarom kako ovaj proces lečenja gojaznosti kod dece ne bi bio stresan ni za dete a ni za vas.

Da bi lečenje bilo uspešno gubitak kilograma mora biti postepen. Kod dece se nikako ne smeju primenjivati stroge dijete, jer će to štetno uticati na rast i razvoj deteta. Primarni cilj u lečenju gojaznosti kod dece je smanjiti težinu za 10%, jer to će imati pozitivan efekat na zdravlje i opšte stanje organizma. Nakon toga potrebno je da se ta težina održava 6 meseci u kontinuitetu. Ukoliko je potrebno sa nastaviti  daljim gubitkom kilograma, nakon tog perioda se može nastaviti. Ovo je od velike važnosti, jer jedino na taj način se može održavati željena telesna masa. Neretko se dešava da ukoliko deca relativno brzo dođu do željene kilaže, ubrzo nakon toga vrate prvobitnu kilažu, jer se vrate starom režimu ishrane. A to svakako dovodi do nagomilavanja kilograma.

Univerzalni recept ne postoji

Nemojte koristiti savete sa interneta kada je u pitanju gojaznost kod dece. Svako dete je individua za sebe i pre nego odlučite da se upustite u borbu sa kilogramima posetite lekara. Važno je da dete bude pregledano detaljno, jer jedino na taj način može da se isključi eventualno oboljenje koje je dovelo do gojaznosti.

Iako ne postoji univerzalan recept, ali postoje neke opšte preporuke od strane stručnjaka. To podrazumeva da ishrana treba da bude raznovrsna i da polovinu unosa na dnevnom nivou treba da čine voće i povrće. Četvrtinu unosa treba da čine žitarice a četvrtinu proteini iz jaja, mesa i ribe.

Uključite decu u kupovinu namirnica i spremanje hrane. Izbegavajte da im servirate prženu i pohovanu hranu i smanjite im unos testenina. Od napitaka je najbolje davati im vodu i nezaslađene čajeve. Sokove i gazirana pića im izbacite iz upotrebe.

Veoma je važno da deca što češće u porodičnom okruženju obeduju kao i da se okvirno pridržavaju određene satnice.

Važne smernice za roditelje gojazne dece

Kao i u svemu tako se i u lečenju gojaznosti kod dece od vas očekuje da budete njihova najveća podrška i oslonac.

Najčešće greške koje roditelji prave su davanje hrane kao nagrađivanje za neki postupak deteta. Nikada nemojte koristiti hranu kao nagradu, jer na taj način ne činite detetu ništa dobro. I sami sigurno znate bezbroj primera gde roditelji dete nagrade čokoladom ili nekim drugim slatkišem za postignuti uspeh.

Ne možete od deteta očekivati da bude fizički aktivno ili da mu limitirate korišćenje interneta, ako vi provodite vreme sedeći u fotelji sa telefonom u ruci. Ne zaboravite da ste vi detetu uzor. Ono vas posmatra i oponaša.

Podstaknite dete da se bavi sportom ali ne zaboravite da vam zajedničke šetnje ili vožnja bicikla mogu biti od obostrane koristi.

Detetu je dovoljno oko sat vremena fizičkih aktivnosti u toku dana. To može biti odjednom ili iz nekoliko intervala što između ostalog i zavisi od uzrasta deteta.

Ukoliko dete nije bilo aktivno počnite sa njim da vežbate onoliko koliko dete može da izdrži a kasnije možete povećavati minutažu.

U svakom slučaju gojaznost kod dece ne samo da dovodi do nezadovoljstva fizičkim izgledom i manjka samopouzdanja već može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Što pre preduzmete neophodne mere i pomognete detetu da se izbori sa viškom kilograma opravdaćete svoju roditeljsku ulogu, a dete će vam biti neizmerno zahvalno.

Prethodni članakAnaliza pripovetke Put Alije Đerzeleza, I. Andrića
Sledeći članakPrikaz romana za decu „Pismo za Badija“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here