Početna Porodica Saveti Šta pokloniti za rođenje deteta – poklon za dete ili roditelje?

Šta pokloniti za rođenje deteta – poklon za dete ili roditelje?

8744
0

Rođenje deteta je jedno od najveselijih događaja u porodici koje je u našem narodu gotovo uvek obeleženo velikim proslavama. Kao u svakoj drugoj svečanoj prilici, tradicija nalaže kupovinu poklona. Bilo da je to nešto skupoceno ili skromnije, poklon je znak pažnje koji je poželjno unapred isplanirati.

Roditeljstvo nije nimalo jeftino i zato je svaki doprinos važan, stoga je najbolja ideja konsultovati se sa novopečenim roditeljima oko njihovih potreba i načina na koji im možete olakšati novu ulogu. Kada se odlučujete šta pokloniti za rođenje deteta – poklon za dete ili roditelje, imajte u vidu da je svaki funkcionalan poklon bebi ujedno poklon za roditelje.

Komadi nakita

Ukoliko volite da poklonite nešto što će da traje i da se prenosi generacijama, poklon koji nikada ne izlazi iz mode su komadi nakita. Bilo da je to poklon novoj mami kojoj želite da priuštite uspomenu na rođenje deteta, bilo da su to pozlaćeni ramovi za slike u koji će staviti porodične fotografije. Komadi nakita se mogu posvetiti i detetu, a najpopoularniji darovi su narukvice za bebe koje se oduvek poklanjaju, a koje variraju od jednostavnih crvenih končića do zahtevnijih i skupljih radova.

Posteljina

Posteljina je jednostavan, ali u isto vreme originalan poklon koji treba svim roditeljima. Posteljina može biti za dečiji krevetac ili može biti meko ćebence koje će biti korisno za dete kako napolju tako i unutra. Vodite računa da sve bude od prirodnih, antialergijskih materijala zbog osetljivosti bebine kože. Danas je posteljina dostupna u različitim dezenima i bojama, a na vam je da se odlučite šta vam najviše ide uz par koji darujete ili eventualno uz enterijer njihovog stana.

Peškiri sa kapuljačom

Peškiri sa kapuljačom su davno postali hit u svetu. To nije neophodna stvar, ali je po iskustvima roditelja, divno imati. Prvenstveno iz higijenskih razloga, jer ih možete lako razlikovati od svojih peškira. Veliki je plus sama kapuljača koja najmlađima najbrže uspostavlja regulaciju temperature nakon tuširanja jer ih najbrže osuši i utopli. A i ako ćete iskreno, ima li šta slađe od novorođenčeta umotanog u pamučni peškir koji mu prekriva glavu njegovom prvom kapuljačom.

Knjige o roditeljstvu

Ovo se posebno odnosi na roditelje kojima je to prvo dete. Danas postoji mnogo knjiga o roditeljstvu, ali preporuka je da se oslonite (ukoliko nemate ličnog iskustva) na mišljenje radnika u knjižarama koji znaju šta je najčitanije i za šta se ispostavilo da je najkvalitetnije štivo. Da bi tate manje guglale, a mame manje paničile, nije loše da imaju knjigu u kojoj mogu pročitati savete koje će im olakšati roditeljstvo od momenta kada odvedu bebu kući. Knjige sigurno ne mogu da škode, naročito ako se udruže sa dobrim roditeljskim instinktom.

Drvene kocke

Drvene igračke su se generacijama unazad idealan način da podstaknete decu da istražuju boje, oblike, teksture. Zbog drveta koji je najplemenitiji i najtopliji prirodni materijal deca će imati mogućnost približavanja prirodi, a kroz igru će razviti svoju kreativnost od najranijeg doba što je naročito bitno jer se osobine stiču u prvoj godini života. Danas je moguće da kockice personalizujete i da one nose izvesnu simboliku. Drvene kocke su se između ostalog pokazale kao dobra zabava, ali i sjajan podstrek za razvoj motoričkih sposobnosti.

Još jednom vas savetujemo da se konsultujete oko navika novopečenih roditelja, jer možete napraviti grešku pri odabiru poklona i dati veliki novac za nešto što se možda ne slaže sa njihovim zamislima o odgajanju deteta. Jednostavno zasmilite da ste vi na mestu žene koja je upravo prošla kroz niz promena u trudnoći i postala mama preko noći pa se shodno tome odnosite prema ovom lepom zaduženju, tako ćete doneti najispravniji sud.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here