Početna Porodica Saveti Igračke za decu: Ovo su razlozi zbog kojih dete ne treba da...

Igračke za decu: Ovo su razlozi zbog kojih dete ne treba da ima previše igračaka

2694
0

Odrastanje mališana danas je gotovo nemoguće zamisliti bez hrpe igračaka. Roditeljima i njihovoj deci nudi se bogat izbor igračaka, te su roditelji  često na slatkim mukama šta odabrati za dete, a mnogi bi najradije kupili sve.

U želji da svome detetu pruže savršeno detinjstvo, roditelji su pod stalnim utiskom da dete neće biti dovoljno srećno ukoliko nema određenu igračku koja je popularna među decom i koju, naravno, imaju sva deca. Takvim tempom vrlo brzo dete postaje pravi mali potrošač, prohtevi i želje se umnožavaju, a momenat zadovljstva novom igračkom biva sve kraći. Ubrzo nova igračka biva odložena na gomilu sa ostalim „izgustiranim“ igračkama, sa kojima se dete već duži vremenski period uopšte ne igra…

Racionalna potrošnja

Dakle, u želji da našim mališanima pružimo najlepše detinjstvo, činimo da oni postaju potrošači. Dete se rukovodi mišlju da nema razloga da čuva novu igračku jer će već sutra mama i tata da kupe novu. Takva situacija, osim što košta, može da izraste u mnogo veći problem. Velika je verovatnoća da će ovakvo razmišljanje deteta da preraste u stav i naviku koja će pratiti dete, u čestim slučajevima čak i kada ono više ne bude dete, kada odraste.

Ovo svakako nije način da roditelji kod deteta razviju osobinu skromnosti. Dakle, kada planirajte kupovinu igračaka dobro razmislite pre nego što napravite izbor, jer na taj način i dete učite racionalnoj potrošnji.

Manje igračka – više kreativnosti i mašte na delu

Okruženje koje podrazumeva detetovu sobu pretrpanu igračkama zapravo nije ni malo stimulativno kada je u pitanju razvoj dečje mašte i kreativnosti.

Deci su najprivlačnije i najzanimljivije igračke koje im omogućavaju da razvijaju maštu. Lutke koje predstavljaju likove iz crtanih filmova veoma brzo dosade mališanima, dok su klasične lutke pune potencijala za igru. Igrajući se njima, dete ih pretvara u sve ono što se nađe u njegovoj mašti. Tako lutke postaju princeze, majke, doktorke, farmeri, junaci i heroji, neustrašivi dečaci i sve ono drugo što je dete u stanju da zamisli. Najveća vrednost dobre igračke je u tome da ona budi dečju maštu, podstiče dečju bajkovitost i inspiriše dete da zamišlja nove priče.

Imajući ovo u vidu, fokusirajte se na kvalitet a ne na kvantitet. U okruženju sa previše igračka dete traga za novom, jer ima stalnu potrebu za novom stimulacijom. Sa druge strane, kada dete ima samo nekoliko igračaka, ono počinje da razmišlja o njihovim osobinama, šta i kako može sa njima da radi.

Verovatno je svakom roditeljiu poznato da su mališani u stanju da od obične kutije naprave najmoderniji svemirski brod, tenk ili kućicu za ljubimca. Svako je imao priliku da posmatra dečje zadovoljstvo i oduševljeno igranje sa najobičnijim predmetima iz domaćinstva. Ovakva igra podstiče razvoj dečjeg mišljenja, pažnje i kreativnosti.

Dakle, dragi roditelji, izbacite višak igračaka iz dečje sobe i dajte prostora da se kreativnost i mašta vašeg deteta pokažu na delu. Neka dečja soba bude pozornica za svakodnevne dečje predstave, a ne pozornica igračaka.

Smanjite broj igračaka – poboljšajte komunikaciju među decom

Ovo se odnosi na porodice sa više dece, gde roditelji u želji da preduprede svađe i rasprave kupuju istovetne igračke za svako dete. Međutim, mališani će uvek naći razlog za čarke i svađe. U situaciji kada nema dovoljno igračaka, deca će radije sarađivati i igrati se zajedno, dogovarati se i naučiti da prave kompromise. Smišljaće nove igre i uključiti u njih i drugu decu.

Jednostavne igračke su obično omiljene igračke za decu

Kada kupujete igračke za dete, postavljate prodavcu pitanja poput: čemu one služe, kakva im sve može biti namena, na koje sve načine se dete može igrati sa njima. Uz vas će i dete naučiti da samo postavlja takva pitanja, što je dobar način da se izbegne impulsivna i nepotrebna kupovina i neracionalno trošenje novca. Racionalni i promišljen pristup kupovini igračaka će na kraju imati za rezultat da svaka nova igračka detetu bude važna i vredna.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here