Početna Porodica Saveti Igre u kućnim uslovima, animirajte malu decu

Igre u kućnim uslovima, animirajte malu decu

2892
0

Ovo vreme kućne izolacije svima pada teško bez obzira na uzrast. Jedina razlika je u tome što ukoliko imate malo dete u kući teško ćete uspeti da mu objasnite da ne sme napolje i zašto ne sme. Detetu nedostaju šetnja i igra. Deca koja su malo veća i koja idu u vrtić, mogu donekle da shvate situaciju u kojoj se nalaze. Važno je da im smireno objasnite da sada zbog virusa koji je na celoj planeti svi moramo da se čuvamo. Objasniti im da daleko negde i neka druga deca koju oni i ne poznaju moraju da sede u kući zbog istog tog virusa.

Ovo je pravi momenat da kod dece učvrstite postojeće higijenske navike i da ih još više razvijete. Takođe, ovo je momenat kada ćete više vremena provoditi sa decom nego do sada. Iskoristite to vreme na najbolji mogući način. Neka vam ovi karantinski dani ostanu po nečemu u lepom sećanju. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko interaktivnih igara kojima ćete privući i zadržati pažnju deteta.

Lovac na životinje, zanimljiva igra

Za ovu igru vam je potreban konac koji ćete razmotati u sobi i koji bi trebao da predstavlja zamišljeni put po kome dete treba da se kreće. Dete najpre odabere životinju koju će oponašati. Vi treba da pripremite peškir koji bi u ovom slučaju predstavljao nešto čime ćete uloviti životinju. Ono što je bitno, ne morate da ustajete sa stolice dok pravite zamahe sa peškirom. Potrudite se da što duže lovite „životinju“ čiji je zadatak da se kreće isključivo po toj zamišljenoj putanji.

Uradi što i ja radim, igra oponašanja

Ova igra je posebno zanimljiva za mlađu decu. Važno je da vodite računa da u prostoriji u kojoj se igrate sve bude bezbedno kako se dete ne bi povredilo tokom igre. Najpre neko od odraslih treba da uradi neki pokret koji će zatim dete ponoviti. Krenite postepeno, tako što ćete detetu postavljati zadatke od lakših ka težim. U početku ti pokreti mogu da budu tapšanje, pucketanje prstima, a kasnije čučanj, skakutanje i sve čega se setite. Ne zaboravite da će se dete nakon ovakve igre prilično izmoriti, a samim tim lakše i lepše će utonuti u san. Nemojte uvek vi biti inicijatori pokreta. Dozvolite detetu da ono započne igru a vi ga oponašajte. Svakako će vam biti zanimljivije umesto da ga odvlačite od ulaznih vrata pokušavajući da mu objasnite zašto ne može da izađe napolje.

Kačket i stolica rekviziti za igru

Ovo može da bude vrlo zanimljiva igra, a da biste se igrali sa detetom potrebni su vam stolica i kačket. Stolicu okrenite naopako a zatim sa određene razdaljine pokušajte da bacite kačket tako da se zakači na nogar od stolice. Naravno biće tu mnogo pokušaja i pogrešnih bacanja, ali vašim mališanima  svakako će biti zanimljivo igranje sa vama. Posle više neuspelih pokušaja desiće se da uspe da baci kačket i da ga zakači za stolicu, tada će dečja radost biti nemerljiva zbog postignutog uspeha.

Igrajmo se salona za masažu

Igre koje mala deca posebno vole su igre u kojima oponašaju zanimanja ljudi. Verovatno ste se sa malim detetom igrali doktora ili vrtića više puta, jer to su zanimanja koja su detetu bliska i poznata. Pokušajte da se igrate fizioterapeuta ili masera. Ne samo da će dete uživati, uživaćete i vi. Vi budite klijent koji će zakazati svoju uslugu a vaš mali maser će dati sve od sebe da vam pokaže kako on to ume dobro da radi. Vodite računa da ne upadnete u zamku, pa nakon ove igre da dete poželi da se igra frizera ( što im je jedna od omilljenih igara). Može se desiti da završite igru tako što ćete se vi iznervirati a dete će se rasplakati. Nikome ne prija da ga čupaju, zar ne?

Kotrljanje loptice po podu, igra razonode

Ukoliko nemate lopticu pri ruci dovoljno je da uzmete par  dečjih čarapa i da ih savijete tako da liče na lopticu. Sedite na pod zajedno sa detetom, ali tako što ćete sedeti na određenoj razdaljini. Kotrljajte lopticu ka detetu i od deteta očekujte da uradi isto. Kasnije možete da se dobacujete, tako što ćete mu tu improvizovanu lopticu baciti a zadatak deteta je da je uhvati. U zavisnosti od uzrasta deteta možete i vi biti u ulozi onog ko pokušava da uhvati lopticu.

Ovde smo naveli samo neke primere, samo neke igre koje možete osmisliti u kućnoj varijanti. Naravno, neizostavno je čitanje i pričanje sa detetom. Ne dozvolite da vam u ovoj situaciji koja svima veoma teško pada vreme prođe u iščitavanju crne hronike, strahu ili nervozi. Iskoristite to vreme tako što ćete se maksimalno posvetiti detetu uživajući u njegovom odrastanju. Oni tako brzo odrastaju i odlaze, okreću se vršnjačkim grupama, a mi nismo ni svesni toga.

 

 

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here