Početna Zabava Slobodno vreme Igre za decu (devojčice i dečake) na moru i plaži

Igre za decu (devojčice i dečake) na moru i plaži

5104
0
igre na moru
foto: pixabay.com

Uskoro će letnji raspust i mnoge porodice krenuće put mora. Evo nekoliko ideja za organizovanje igara na plaži kada je na okupu više mališana:

Zanimljive igre za mališane na plaži

Vodonoše

Igra „Vodonoše“ se organizuje na samoj obali, sa starijim predškolcima ili mlađim osnovnoškolcima. Dva štapa visine 1-2 m postave se u vodu na mesto gde dubina ne prelazi sredinu podkolenice, na međusobnom rastojanju od 4m. Poštujući ovo međusobno rastojanje, zabadaju se još dva štapa na samoj obali, i to tako da budu udaljeni oko 13-15m od onih u vodi, i pored njih se postavlja po jedna prazna kofa. Deca se podele u dve grupe, a zatim postavljaju iza ovih štapova, u koloni (jedan iza drugog) tako da stoje licem okrenuta prema vodi. Igrači na čelu kolone drže u ruci po jednu posudu istovetne zapremine…

Na znak, oni trče do štapova u vodi zahvataju sudom vodu i trčeći se vraćaju prema mestu sa kog su krenuli izručujući vodu u kofu, i zatim posudu predaju sledećem igra ču iz svoje grupe. Pobednik je grupa koja prva napuni kantu do vrha.

Tragovi

Igra „Tragovi“ se organizuje na peščanoj obali. Deca su „indijanci“ koji treba da se kreću tako da se ne može otkriti koliko ih ima. „Indijanci“ hodaju jedan iza drugog, trudeći se da staju u tragove svojih prethodnika. Otežavanje igre uvodi se tako što se prvom detetu predloži da pravi velike korake, ili skače.

igre na plaži
foto: pixabay.com

Zanimljive igre za mališane u vodi

Zanimljive igre za mališane mogu se organizovati i u vodi (preuzeto iz knjie Miodraga Bogosavljeva „Pokretne igre“):

Takmičenje žaba – deca u vodi do kolena skaču četvoronoške. Takmiče se ko će dalje skočiti u jednom ili u više skokova.

Čiji je vodoskok veći – deca sede u vodi odgovarajuće dubine upirući se rukama pozadi o dno. Na dati znak počinju snažno da lupaju opruženim nogama po vodi sa ciljem da naprave što veći „vodoskok“.

Trka čamaca – deca se u vodi do pojasa poređaju u vrstu (jedno pored drugog) na razmaku od 1 m. Svako ispred sebe stavi na vodu jednako parče stiropora. Na znak se saginju i počinju sa duvanjem da teraju čamac prema obeleženoj površini . Pobednik je onaj čiji čamac prvi stigne.

Ko će pogoditi – u vodi do pojasa deca drže naduvan okrugli pojas za plivanje ili obruč. Deca se podele u dve ili više grupa i sa rastojanja od 1 do 2 metra pokušavaju gnjuranjem da izrone glavom u krug pojasa ili obruča. Pobeđuje grupa iz koje je više dece u tome uspelo

Torpedo – deca se u vodi do pojasa postave licem prema obali (plićaku). Čučnu i ruke ispruže ispred sebe po površini vode. Zatim se odgurnu nogama, zagnjure glavu i kao torpedo klize po vodi dok mogu. Na kraju se oslone rukama na dno. Ova aktivnost se može primeniti i u vidu takmičenja – koji će torpedo preći veći prostor.

Podmornce i avioni – u vodi do pojasa deca se rasporede u odgovarajućem prostoru (veličina prostora zavisi od broja dece). Jedno dete je „avion“ i ono drži loptu – „raketu“. Ostala deca su „podmornice“ .

Na znak „Avion!“ „podmornice“ brzo zarone a „avion“ pokušava da pogodi neku od njih. Ako lopta pogodi dete pre nego što zaroni, to dete postaje „avion“, a ako ne i dalje ostaje „avion“ dete koje je to bilo ranije. Najbolje su one „podmornice“ koje nikad ne budu pogođene.

Ukoliko se vaše dete prvi put susreće sa morem i plažom onda pogledajte i tekst “Kako pripremiti dete za more? Prvi susret sa morem i plažom.“

Prethodni članakKraljeve čarape – Gunard Brolund
Sledeći članakPrsten na morskom dnu – Desanka Maksimović

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here