Početna Škola Edukativne igre Igre za koncentraciju dece: Vežbe kroz igru koje razvijaju dečiju pažnju

Igre za koncentraciju dece: Vežbe kroz igru koje razvijaju dečiju pažnju

2808
0

Dragi roditelji, ako imate predškolca ovo je pravi tekst za vas. Sistem predškolskog obrazovanja je takav da ono praktično predstavlja nulti razred. Pohađajući predškolsko dete se navikava na nove obaveze, uči slova i brojeve, radi domaće zadatke i izvršava niz obaveza kojih nije bilo prethodnih godina. Novo okruženje, novi zadaci i obaveze, nova očekivanja okoline… Sve to zahteva razvijanje sposobnosti kod deteta da održi pažnju.

Kod šestogodišnjaka igra je još uvek dimanantna u celodnevnoj aktivnosti deteta. Ovo treba imati u vidu i maksimalno iskoristiti kao resurs kako bi dete kroz igru uvežbalo i razvilo sposobnost održavanja pažnje i fokusa na neku temu. Evo nekoliko primera kako kroz igru na zanimljiv i dopadljiv način dete može da vežba usmeravanjei odražavanje pažnje .

Igre (vežbe) za razvoj pažnje: Dok ste u šetnji sa detetom

Dok šetate poznatim putem sa detetom, inicirajte razgovor i postavljate pitanja šta je to što se promenilo u okruženju, kako se priroda promenila, pitajte ga da li na osvnovu izgleda okruženje može da odredi koje je godišnje doba i sl.

Takođe možete uz put da analizirate i detaljno opisujete izled predmeta, objekata, da brojite velike i male kuće, da brojite npr. crvene automobile koji prolaze, da brojite drveće u parku… Takođe, veoma dobra igra pažnje i koncentracije za šetnju po gradu jeste prepoznavanje simbola automobila. Budite dovitljivi i potrudite se da ovo igra pogađanja detetu bude zanimljiva. Na kraju, biće to uživanje i za vas i za dete.

Igra „Šta se promenilo“

Ova igra se sastoji u tome da na stočić poređate niz od nekoliko predmeta, uz sugestiju detetu da dobro i pažljivo pogleda šta je na stočiću. Potom zamolite dete da se okrene ili zatvori oči. Kada ono to učini, vi ćete pomeriti neki od predmeta na stočiću ili ćete promeniti redosled predmeta u nizu. Nakon toga recite detetu da pogleda i da kaže šta je drugačije i šta se to promenilo. Zatim zamenite uloge, neka dete ređa predmete, a vi pogađajte. Postepeno povećavajte broj predmeta. Ova igra je odlična za razvoj memorije i pažnje, jednostavna je i može biti veoma zanimljiva za dete uzrasta od 6 do 8 godina.

Igra „Zabranjene reči“

Dogovorite se sa vašim mališanom koje će to biti reči koje su zabranjene (da ili ne, crno – belo), a potom razgovarajte, budite maštoviti, postavljajte pitanja ili samo ćaskajte uz nalaženje sinonima za zabranjene reči. Ova igra je izuzetno zanimljiva i doprinosi razvoju fonda reči kod deteta, govornih sposobnosti i pažnje.

Igra „Seti se i ponovi“

Ovo je takođe jedna zanimljiva igra koja podstiče razvoj memorije i koncentracije kod deteta, a može biti dobra i za roditelje. Igra se tako što se papir A4 formata podeli na dva polja, zatim se te dve polovine izdele na više manjih ćelija (kvadratića). Potom uzmete više sitnih predmeta, poput kovanica novca ili dugmadi različite boje i sl. Na jednoj polovini se po poljima poređaju sitni predmeti i to se prekrije papirom. Zadatak drugog igrača je da po sećanju pogodi lokaciju objekata u svom polju. Zatim igrači menjaju uloge.

Igra „Lavirint“ za jačanje koncentracije kod dece i odraslih

Danas su dostupne najrazličitije varijante lavirinta, koje mogu da se nađu u knjižarama ili na internetu. Rešavanje i nalaženje izlaza iz lavirinta može deci biti veoma zanimljivo, a pri tome je odlična vežba za razvoj vizuelnih, memorijskih i uopšte intelektualnih sposobnosti deteta.

Igre iz knjižare

U situacijama kada vam nedostaje vreme da sami osmislite igru za vaše dete, tada možete u nekoj od bolje snabdevenih knjižara potražiti izdanja sa već pripremljenim igrama ovog tipa.

Dobra alternativa improvizovanih igara su puzle (slagalice), u čijem sklapanju mogu sa zadovoljstvom učestvovati svi članovi porodice. Devojčice će sigurno uživati u pravljenju sopstvene kreacije nakita izrađenog od perli, a dečaci će biti fascinirani modelarstvom.

Zašto su sve ove igre korisne?

Ovakve igre doprinose razvoju memorijskih veština, sposobnosti pažnje i opažanja, a pri tome pružaju zadovoljstvo i zajedništvo porodici koja je okupljena oko igre. Dete uči da se nosi sa neuspehom koji je deo igre, što na duže staze može biti dragoceno prilikom rešavanja realnih problema. Pored toga, dete se uči strpljenju i toleranciji, osobinama koje su važne za uspeh u školi i u životu uopšte.

Da li su računarske igre i aplikacije dobre za razvoj pažnje?

Danas postoje mnoge računarske igre i aplikacije za mobilne uređaje u cilju razvijanja raznih sposobnosti i veština dece, uključujući i razvoj pažnje. Međutim, treba naglasiti da čak i najkvalitetnije računarske igre razvijaju određenu sposobnost, ali ometaju razvoj mnogih ostalih. Neke čak mogu negativno uticati na razvoj vizuelne percepcije. Pored toga, kompjuterske igre nemaju pozitivan uticaj na fine motoričke veštine i maštu. Zbog toga je neophodno dati prednost „stvarnim“ igrama i ograničiti upotrebu računara, tableta, android i pametnih telefona.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here