Početna Zdravlje Zdravlje dece Kako ojačati imuni sistem malog deteta

Kako ojačati imuni sistem malog deteta

1851
0

Deca mlađa od 6 godina i predškolci su podložni virusnim i bakterijskim infekcijama, pa se roditeljima često čini da su im deca stalno bolesna i plaše se da je imunitet malog deteta oslabljen. Međutim, normalno je da deca predškolskog uzrasta u proseku 6 do 8 puta u toku jedne godine preleže respiratornu infekciju.

Prehlada uzrokovana najrazličitijim virusima je najzastupljenija respiratorna infekcija. Najčešći su rinovirusi, zatim ehovirusi, koksaki i korona virusi. Ovakve infekcije respiratornih organa dete obično preboli brzo, najčešće za 7 do 10 dana. One zahtevaju simptomatsku terapiju i ne dovode do komplikacija kod obolelog deteta.

Brojke kažu da se u toku zimske sezone, od septembra do aprila deca mlađa od 6 godina i predškolci zaraze bakterijskom ili virusnom infekcijom u proseku jednom mesečno, pa je 5, 6, čak i 8 infekcija godišnje sasvim normalno za decu u ovom uzrastu. Deca koja su tek krenula u kolektiv su najugroženija. Kod starijih tinejdžera broj spada na 2-4 infekcije godišnje.

Kako sezona virusa još uvek traje, pa je puno roditelja zabrinuto za zdravlje svoje dece, u ovom tekstu pročitajte neke savete kako ojačati imunitet malog deteta.

#1 Dovoljno sna

Dobro je poznato da je zdrav san jedan od ključnih faktora za normalan rast i razvoj deteta. Dok spavaju, deca ne samo da se odmaraju od dnevnih aktivnosti, već i rastu, obzirom da se hormon rasta najviše luči upravo tokom spavanja.

Broj sati koji je dovoljan detetu da bi se naspavalo zavisi od uzrasta. Tako novorođenčad spavaju i po 16 sati dnevno, detetu od dve godine potrebno je 12-13 sati sna, detetu na uzrastu od 4 godine 11-12, predškolcima je dovoljno 10-11, dok tinejdžerima treba 8-9 sati sna.

#2 Ishrana

Ishrana deteta treba da bude što raznovrsnija i redovna. Dete treba da ima 3 glavna obroka i dve do tri užine dnevno. Za dobar imunitet, jelovnik deteta mora da bude zasnovan na hrani koja sadrži puno vitamina, minerala i antioksidanata. Njihov najbolji izvor su sveže voće i povrće.

Naučno je dokazano da pojedine vrste voća i povrća direktno utiču na jačanje imuniteta detetovog organizma. Tu spadaju jagode, borovnice, kajsije, banane, jabuke, mango, grejpfrut, kao i paradajz, šargarepa, bundeva, brokoli, krompir, crni i beli luk. Za pravilnu ishranu važan je i unos dovoljnih količina korisnih masnoća, pre svega omega 3 nezasićenih masnih kiselina. Zato dete treba da jede morsku ribu jer je najbogatiji izvor dobrih kiselina.

Bitno je i da kontrolišete količinu slatkiša koje dete konzumira. Naime, slatkiši sadrže visoku količinu šećera koji ima imunosupresivni efekat i dovodi do deficita leukocita.

#3 Učite dete da unosi dovoljne količine tečnosti

Svakom ljudskom organizmu, da bi normalno funkcionisao, potrebno je dovoljno tečnosti. Deca treba da piju pre svega vodu, zatim mleko, jogurt, sokove od sveže ceđenog voća i povrća i druge prirodne sokove, i to bez šećera.

Mleko i jogurt sadrže značajne količine kalcijuma, i mogu da obezbede dovoljne dnevne potrebe za ovim ključnim mineralom za razvoj kostiju i zdravlje zuba kod dece. Takođe, jogurt je bogat enzimima i probiotskom kulturom i odličan je za regulisanje varenja i očuvanje  zdrave crevne flore.

Dete dnevno treba da unese najmanje 1,5 litar tečnosti, i to što više obične vode. Ako je dete bolesno, onda može doći do dehidratacije organizma, pa se tada količina dnevne tečnosti uvećava.

#4 Fizička aktivnost

Deca žude za akcijom. Njihova prirodna potreba je da se igraju, skaču, trče, da stalno budu u pokretu. Tako uče svoje telo da može da adekvatno reaguje u opasnim situacijama, razvijaju mišiće, uče se da dišu pravilno, podstiču normalan rad srčanog sistema, razvijaju akomodaciju oka itd.

Fizička aktivnost dece treba da bude svakodnevna. Dete treba da provede svakoga dana, bez obzira na vremenske uslove, barem pola sata u igri na otvorenom. Ne marite ako je mnogo hladno, dobro obucite svoje dete i izvedite ga na svež vazduh. Odlične letnje aktivnosti za malu decu su trčanje i vožnja bicikla, a zimi sankanje i pravljenje Sneška Belića.

Trudite se da kod deteta od malena razvijate ljubav prema sportu, a kada dovoljno poraste predložite mu da ga upišete u školu nekog sporta.

#5 Ne zaboravite: vaše navike biće i navike vaše dece!

Roditelji detetu treba stalno da ponavljaju koliko su higijena i zdrava ishrana važni za njihovo zdravlje. Međutim, reči neće biti dovoljne, već mame i tate moraju da pređu i na dela – da ličnim primerom pokažu detetu kako se odgovorno ponašati prema zdravlju.

Roditelji su svojoj deci najveći uzor, njihove higijenske navike i navike u ishrani usvojiće i njihovi mališani.

Sve ovo gore pomenuto, uz vakcinaciju koja je obavezna, pomoći će vam da imuni sistem vašeg deteta održite dovoljno jakim, a vremenom, kako dete bude raslo i jačalo tako će i njegov imunitet postajati snažniji.

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here