Početna Porodica Saveti Intelektualni razvoj deteta – kako stimulisati razvoj inteligencije kod beba

Intelektualni razvoj deteta – kako stimulisati razvoj inteligencije kod beba

3831
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Mnogobrojna naučna israživanja dokazala su da se inteligencija ne stiče rođenjem, već se stvara i razvija tokom perioda odrastanja. Širom sveta se već decenijama unazad sprovode brojne studije koje pokušavaju da odgonetnu kako se razvija inteligencija kod dece.

Jedno od takvih istraživanja, sprovedeno na čuvenom britanskom Univerzitetu Kembridž, dovelo je do rezlutata koji nedvosmisleno pokazuju da dete, iako je rođeno da odličnim sposobnostima za učenje, ne može da dostigne zavidan nivo inteligencije ukoliko njegov razvoj nije podstican od strane roditelja ili staratelja. Ukoliko se dete u određenom razvojnom periodu ne stimuliše dovoljno da uči određene funkcije, kod njega se neće razviti moć za učenje i sticanje potrebnih intelektualnih sposobnosti. Dakle, roditelji imaju ključnu ulogu u stimulisanju intelektualnog razvoja deteta.

Mozak bebe počinje da se razvija još u maminom stomaku

Stručnjaci ukazuju na činjenicu da razvoj mozga počinje još pre rođenja, dok je beba još u maminom stomaku. Mnogo pre rađanja, mozak deteta počinje da funkcioniše, što je uslovljeno odgovarajućom ishranom majke i drugim spoljnim faktorima.

Odmah nakon rađanja, beba počinje da prikuplja informacije iz novog okruženja i tako da uči. Spoljni faktori pospešuju rad bebinog mozga, povećavaju njegovu cirkulaciju i razvoj. Možda deluje neverovatno, ali je naučno dokazano da učenje neće doneti rezultate bez pomoći roditelja i odgovarajuće stimulacije bebinog mozga. Da bi dete dostiglo potreban nivo inteligencije, potrebno je stimulisati njegovo učenje u određenim razvojnim fazama.

Razvoj emocija kod beba

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kompleksne emocije, poput ljubomore ili sreće, beba počinje da oseća neposredno nakon rođenja, prema mišljenju naučnika, još u drugom mesecu života. Da bi roditelji pozitivno uticali na razvoj emocija, potrebno je da, pre svega, pruže detetu svu svoju ljubav i pokažu beskrajno razumevanje. Takav način stimulsanja pomoći će razvoju zdravih emocija, što je važan preduslov za intelektualni razvoj deteta.

Stimulisanje emocija je naročito važno tokom prve tri godine detetovog života. U ovom periodu, nedovoljna posvećenost detetu ili bilo koji drugi način podsticanja negativnih emocija dovode do pojave stresa i psihičkog umora kod deteta, što znatno umanjuje mogućnost učenja.

Razvoj čula vida

U perodu neposredno po rođenju, bebe nemaju sposobnost fokusiranja oba oka na jedan objekat. Pored toga, novorođenčad imaju zamućen pogled, ne mogu jasno da vide predmete iz svog okruženja. Kako tada roditelji mogu da stimulišu razvoj čula vida? Treba nabaviti igračke i predmete sa većom kombinacijom boja, a dobri su i predmeti koji se kreću (na primer, vrteška iznad bebinog kreveca). Šareni objekti koji mrdaju pozitivno utiču na razvoj čula vida, jer podstiču aktiviranje očiju.

Stimulacija čula vida , kao i kod podsticanja pozitivnih emocija, presudna je u periodu do četvrtog detetovog rođendana. Od trenutka kada beba dođe kući iz porodilišta potrebno je da roditelji obraćaju posebnu pažnju na bebino čulo vida, kako bi mogli da primete evetualne razvojne smetnje. Što se pre otrkiju, problemi u razvoju čula vida će se lakše sanirati.

Kako stimulisati razvoj motorike i pokreta

I za učenje pokreta najvažnije su rane razvojne faze, sve do pete detetove godine. Prvi bebini pokreti deluju nezgrapno, ali kako prolazi vreme mišići jačaju i omogućavaju pravilan motorički razvoj. Beba postepeno počinje da puzi, da se samostalno uzdiže na noge, da hoda i da trči.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Roditelji mogu doprineti razvoju motorike tako što će davati bebi što više predmeta koje će ona istraživati svojim rukicama. Držanje u rukama i istraživanje raznih predmeta simulisaće razvoj fine motorike. Podstičite bebu u njenim pokušajima da sedi, puzi ili hoda. Kasnije, kako dete raste, stimulacija pokreta je najbolja kroz učenje finih veština. Učite dete da crta, da svira neki muzički instrument, i naravno, da se bavi sportom.

Razvoj govora

Govor se razvija do šete godine, a taj razvoj počinje još pre rođenja. Naime, još dok je u materici, beba sluša zvuke i prilagođava se na jezik. Kada se rodi, ona je već dovoljno pripremljena za pravilan razvoj svog govora. Beba stara 6 meseci već je u stanju da prepoznaje različite zvukove.

Da biste podstakli razvoj govornih sposobnosti svoje bebe, razgovarajte što češće sa njom od samog rođenja. Pevušite joj pesmice, pokazujte joj predmete stalno ponavljajući njihova imena, postavljate joj pitanja, čitajte joj bajke i dečje priče… I imajte na umu da se veština govora razvija postepeno, pa budite strpljivi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here