Početna Porodica Saveti Invazivna ili neinvazivna prenatalna testiranja? Iskustva majki kao pomoć da odlučite

Invazivna ili neinvazivna prenatalna testiranja? Iskustva majki kao pomoć da odlučite

5359
0

Neinvazivno prenatalno testiranje u razvijenim zapadnim zemljama počelo je lagano da potiskuje, “tradicionalne” metode prenatalnog testiranja među kojima su biopsija horionskih čupica, amniocenteza i kordocenteza. Ove invazivne metode utemeljile su se u naš zdravstveni sistem i većina budućih majki, nije upoznata da ovakvim testiranjima postoji alternativa.

Potražili smo na društvenim mrežama ispovesti majki koje su se podvrgle testiranjima i otkrivamo vam njihova iskustva.

-Prvu trudnoću vodio mi je slobodno reći nemaran lekar, zakasnila sam zbog njegovog rasporeda zakazivanja pregleda na prvi ekspertni ultra zvuk, a samim tim i na dabl test, kada sam promenila lekara uočio je ciste na fetusu i to je bio alarm. Poslao me je kod genetičara i na amniocentezu. Moram priznati da sam bila prestravljena i da mi niko ništa nije objasnio, otišla sam na pregled kod još nekoliko lekara i svi su mi rekli da odem kod genetičara. Jedino što sam dodatno uspela da saznam, jeste da ciste nisu nužno opasne i da bez obzira na situaciju postoji verovatnoća da će sa mojom bebom biti sve u redu- otpočinje svoju ispovest u jednoj Fejsbuk grupi, Novosađanka Teodora.

I ističe da joj je poseban pakao činilo to što je sve moralo da se čeka i što se po njoj ova ispitivanja rade kasno, dugo se čekaju rezultati, a ona se svakim danom sve više vezivala za bebu.

-Nije mi ni palo na pamet da pogledam da li se mogu privatno negde uraditi analize, danas kad se setim u kakvom sam psihičkom stanju bila, žao mi je što nisam potražila alternativu-kaže Teodora.

Intervenciju amniocenteze Teodora je šturo opisala, žena legne, lekar je ubode iglom u trbuh dok čitav zahvat gleda na ultrazvuku.

-Bila sam se jako uplašila, ali zaista nije bolno, što ne znači da nije neprijatno. Danima kasnije sam mirovala i ležala, a osećala sam i blage kotrakcije-završava Teodora.

Srećom testiranje je dalo dobre rezultate i Teodora je danas mama zdravom dečaku, a sa drugom trudnoćo će da sačeka, jer se kako kaže plaši novih intervencija.

Majka iz Zemuna, Milica ispričala je sasvim drugačije iskustvo, kako kaže zatrudnela je u 38-oj godini pomoću veštačke oplodnje, s obzirom na godine, a i na prethodne pokušaje koji su se završavali spontanim pobačajem, upućivali su je na dodatne analize i amniocentezu.

-Ni u snu nisam želela da se kockam sa životom svoje bebe i dugo željenom trudnoćom, razgovarala sam i sa suprugom i on je kada se informisao bio protiv da se podvrgnem invazivnim metodama. Ipak, želela sam da saznam da li je naša beba genetski zdrava- ovako je svoju priču otpočela- majka iz Zemuna.

Kako piše u Fejsbuk grupi bila je sigurna da ne želi da je bodu iglom u blizini bebe, a da donese odluku najviše joj je pomogao Instagram.

-Videla sam na Instagramu kako je jedna poznata pevačica uradila neinvazivno prenatalno testiranje, pokazala sam suprugu post i odmah istog dana smo nazvali kompaniju koja vrši testiranja. Brzo smo se dogovorili, svi su bili vrlo ljubazni. Izvadili su mi samo krv iz vene, nakon 10. nedelje trudnoće i nalazi su bili uredni.

Ova majka ističe da je jedina mana ovakvih testiranja to što država i fond ne pokrivaju troškove, ali i da ne žali pare.

-Niko ne treba da se kocka sa svojim zdravljem i životom deteta, kod amniocenteze i drugih invazivnih metoda postoji mogućnost od pobačaja, krvarenja, trovanja, procenti su mali, ali ja ne bih podnela da moja beba i ja budemo u tih 1%.- završava Milica iz Zemuna.

Neinvazivni prenatalni testovi su još uvek mlada metoda na našem “tržištu”, a iz dana u dan se ovaj vid prenatalne dijagnostike u svetu razvija sve više. Iako, RFZO ne pokriva troškove ovog testiranja, mnogo majki se ipak podvrgne ovim metodama.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here