Početna Kuhinjica Ishrana dece Ishrana beba 1# – Šta beba ne sme da jede i pije?

Ishrana beba 1# – Šta beba ne sme da jede i pije?

3272
0

U svetu masovne industrijske proizvodnje hrane, proizvođači često koriste razna hemijska sredstva kako bi hranu učinili „lepšom“ i produžili joj rok trajanja. Većina namirnica nisu baš najzdravija za ljudski organizam a posebno za organizam odojčeta.

Evo nekih preporuka šta treba izbegavati i držati dalje od bebinih usta:

Dimljeno ili konzervisano meso, viršle, salame, paštete i druge fabrikate. Ove namirnice obično su bogate masnoćama i holesterolom, kao i nitratima i drugim hemikalijama, a neke sadrže i koštano brašno; treba ih retko davati bebi, i ako je moguće uopšte ih ne davati.

Dimljena riba, poput dimljenog lososa ili bele ribe. Običnoje konzervisana nitritima kako bi joj se sačuvala svežina nije idealna hrana za odojče. Ribe iz zagađenih voda. Sirova riba, poput sušija. Mala deca ne žvaću dovoljno dobro da unište parazite koji mogu biti u njoj i koji mogu izazvati ozbiljna oboljenja

Hrana i napici kao što su kafa, čaj, kakao i čokolada koji sadrže kofein i s njim povezane supstance. Kofein može učiniti bebu nervoznom ili još gore, može ometati apsorpciju kalcijuma, i može zauzeti mesto drugim vrednim sastojcima.

Veštačka hrana, poput kremova bez mleka puna masnoće, šećera i hemikalija. Smrznuti dezerti od tofua takođe. Napici od citrusnog ili drugog voća uglavnom sadrže nepotreban šećer a ponekad i hemikalije. Dajte bebi pravu hranu, a ne hemijske koktele.

Biljni čajevi. Oni često sadrže sumnjive supstance i često imaju neželjene, čak i opasne efekte po bebu.

Vitaminske dopune koje nisu namenjene odojčadima ili koje se ne daju u propisanim količinama. Previše vitamina može biti naročito štetno za bebe, čija tela ih ne prerađuju tako brzo kao tela odraslih. Kiselina u vitaminu C za žvakanje može oštetiti zubnu gleđ i treba da je izbegavaju i odrasli i deca.

Alkoholna pića. Niko neće to staviti u redovnu bebinu ishranu, ali ima ljudi koji misle da je zabavno dati bebi gutljaj – što je opasna igra, i zbog toga što alkohol može biti otrovan za bebu i zato što kod bebe stvara sklonost ka piću.

Voda iz česme zagađena olovom ili bilo kojim drugim rizičnim materijama. Proverite kod lokalnog Zavoda za zaštitu zdravlja ili u vodovodu, ili privatno dajte vodu na testiranje ukoliko sumnjate na zagađenje.

Voće i povrće za koje znate da je zagađeno. Kada novine objave priče o tome da određeno voće ili povrće može biti opasno, izbegavajte da ga kupujete dok mu ponovo „ne operu ime“ ili dok ne budete mogli da kupujete nezagađene plodove.

Nepasterizovan sok od jabuke.

Prethodni članakZanimljiva geografija – pojmovi na slovo D
Sledeći članakRecepti za decu 1# – za prvu godinu i nadalje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here