Početna Kuhinjica Ishrana dece Ishrana bebe adaptiranim mlekom – dohrana bebe (Vodič)

Ishrana bebe adaptiranim mlekom – dohrana bebe (Vodič)

10186
0

Kao što je već mnogo puta do sada rečeno, mleko majke je najbolja hrana za bebu i beba treba da sisa što je moguće duže. Međutim, ako iz bilo kojih razloga majka ne može da doji, uvodi se dohrana ili se potpuno prelazi na ishranu bebe flašicom, tj. adaptiranom mlečnom formulom. Ishrana bebe adaptiranim mlekom je nekada neophonda, ali je u svakom pogledu komplikovanija od dojenja i napornija i za bebu i za mamu.

Pre svega, potrebno je voditi računa o higijeni pribora: flašice i cucle moraju redovno da se sterilišu, a voda koja se koristi za pripremu mlečne formule mora da bude sveže prokuvana.

Majke koje nemaju dovoljno mleka ili iz nekog drugog razloga nisu u mogućnosti da doje svoju bebu obično osećaju grižu savesti. Međutim, za bebu je najvažnije da je majka pored nje, potrebne su joj nežnost, ljubav i pažnja, a ako već mora da se hrani na flašicu, nije smak sveta. I bebe koje se hrane adaptiranim mlekom sasvim dobro napreduju i normalno se razvijaju u svakom pogledu.

Nabavite odgovarajuće flašice i cucle, kao i ostali pribor za pripremanje adaptiranog mleka, strogo vodite računa o higijeni i čistoći pribora, redovno hranite bebu i pomozite joj da nakon hranjenja podrigne i možete biti spokojni. Ne postoji ni jedan razlog da beba koja se hrani adaptiranim mlekom zbog toga ima bilo kakve smetnje što se tiče napredovanja.

Koja je najbolja dohrana za bebe

To zavisi od svake bebe. Danas postoji puno kvalitetnih mlečnih formula, čiji sastav potpuno odgovara bebinim potrebama, prilagođen je bebinom sistemu za varenje i obogaćen je vitanimima i mineralima. Najvažnije je odabrati formulu koja odgovara uzrastu bebe i njenim zdravstvenim potrebama. Konsultujte se sa pedijatrom u vezi izbora humanizovanog adaptiranog mleka, a ukoliko iz bilo kog razloga odabrana mlečna formula ne odgovara vašoj bebi, promenite je.

Sve adaptirane mlečne formule imaju oznake „0“, „1“, „2“, „3“ i „4“, koje se koriste u zavisnosti od uzrasta. Adaptirano mleko sa oznakom „0“ namenjeno je prevremeno rođenim bebama (nedonoščićima), oznaku „1“ nose mlečne formule namenjene deci uzrasta 0-6 meseci, broj „2“ označava adaptirano mleko za bebe od 6 do 12 meseci, oznaka „3“ stavlja se na mleko za uzrast od 12 – 18 meseci, a deci starijoj od 18 meseci daje se adaptirano mleko „4“.

Ukoliko vaša beba spada u grupu dece koja su alergična na kraljve mleko, postoje specijalne vrste adaptiranog mleka sa oznakom „HA“. Mleko sa ovom oznakom prerađuje se posebnom tehnologijom, kako bi se prilagodilo potrebama beba koje su alergične. Ta prerada se svodi na razbijanje belančevina, što smanjuje mogućnost pojave alergije na minimum.

Šta je u stvari adaptirano mleko

Adaptirano mleko je ustvari bazirano na kravljem mleku, u kome je izmenjen odnos belančevina, masti i ugljenih hidrata, kako bi se prilagodilo potrebama u ishrani beba i kako bi bilo što sličnije majčinom mleku. Za koje mleko se roditelji odlučuju obično zavisi od preporuke pedijatra, ukusa koji odgovara bebi, ali i od cene.

Međutim, čak i proizvođači naglašavaju na pakovanju adaptiranog mleka da ono nije zamena za majčino mleko. Zato se treba boriti za njega i dojiti bebu koliko god je moguće, makar i jedan podoj u toku dana. Sve dok možete taj jedan obrok da priuštite bebi, nemojte ga zanemariti, jer je on itekako dragocen. U tom slučaju možete bebi davati da doji ujutru, a ostale obroke podmiriti adaptiranim mlekom.

Kako se adaptirano mleko priprema

Koliko je bebi potrebno adaptiranog mleka dnevno, zavisi od njenog uzrasta, ali i od apetita.

Na svakom pakovanju, nezavisno od vrste adaptiranog mleka, postoji tabela na kojoj je označeno koji se odnos mleka i vode koristi za pripremu, kao i temperatura vode u kojoj se mleko rastvara. Držite se strogo tog uputstva, jer će loša proporcija vode i mleka promeniti sastav mleka i znatno smanjiti njegov kvalitet.

Mleko se uvek daje sveže, odmah nakon pripreme. Ako beba ne popije sve, preostali sadržaj obavezno prospite. Bebi se daje mlako mleko, a temperaturu ćete najbolje proveriti ako kapljicu mleka iz flašice sipate na kožu nadlaktice ili na donji deo podlaktice, odmah iznad šake. Temperatura mleka za konzumaciju treba da bude takva da pri dodiru sa kožom ne osetite ni da je hladno ni da je vruće.

Dok je hranite, bebu držite u naručju. Cucla na flašici treba da bude uvek puna tokom hranjenja, jer će se tako smanjiti količina vazduha koju beba proguta tokom obroka, čime ćete bebu značajno zašititi od grčeva. Na pola obroka dobro je da se beba podigne u uspravan položaj (najbolje naslonjena stomakom na vaše grudi) da bi podrignula. To isto učinite i na kraju obroka.

Dok beba ručka, budite nežni prema njoj, pričajte joj tihim, smirenim glasom, pevušite joj neku lepu pesmicu. Nežnost će pospešiti lučenje hormona koji potpomažu varenje i jačaju međusobni odnos roditelja i bebe.

Adaptirano mleko za bebe od 6 do 12 meseci

Dete koje je navršilo 6 meseci treba da pređe na adaptirano mleko sa oznakom „2“. Ono je obogaćeno gvožđem i vitaminima, koji su od vitalnog značaja za rast bebe u ovom periodu. Kada beba počne da jede čvrstu hranu, kako se njen jelovnik bude širio, tako treba smanjivati učestalost mlečnih obroka.

Dnevne potrebe za adaptiranim mlekom bebe od 6 do 12 meseci

  • 5-6 meseci – 4 flašice od 180 ml;
  • 6-7 meseci – 4 flašice od 180 ml;
  • 7-8 meseci – 3-4 flašice od 180 ml;
  • 9-10 meseci – 3-4 flašice od 200 ml;
  • 10-11 meseci – 3 flašice od 220 ml;
  • 11-12 meseci – 3 flašice od 250 ml.

Nakon prvog rođendana mnogi roditelji se opredeljuju za uvođenje kravljeg mleka u ishranu deteta, koje nije preporučljivo za decu mlađu od jedne godine iz više razloga.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here