Početna U svetu knjiga Dečije priče Izokrenuta priča – Branko Ćopić

Izokrenuta priča – Branko Ćopić

15851
0
izokrenuta priča
foto: pixabay.com

(„Ova je priča pretrpjela zemljotres, pa je u njoj sve ispreturano. Pokušajte vi da svaku riječ vratite na njeno pravo mjesto…“ – govorio je u šali naš poznati pisac Branko Ćopić).

Izokrenuta priča

Tek što je brdo izašlo iza sunca, a krevet skoči iz prostranog čiče, navuče noge na opanke, stavi glavu na kapu i otvori kuću na vratima.

– Gle, noćas je zemlja dobro pokvasila kišu! – začuđeno progunđa brk, sučući čiču, pa brzim dvorištem požuri niz korak, istera štalu iz krave i reče:

– Rogata livado, idi pasi u zelenoj kravi, a ja ću noge pod put, pa ću poći u drva da donesem šume.

Čiča stavi rame na sekiru i namignu babom na svoje oko.

– Bako, skuvaj u jajetu četiri lonca dok se posao vrati sa čiče. Danas će ručak slatko pojesti starca.

Put raspali niz čiču dižući svojom širokom prašinom oblake opanaka. Od toga se uplašiše neka kola, pa u trku izvrnuše konje, a uzda ispusti kočijaša i bubnu ledinom o leđa.

Događaj se uplaši od ovoga neobičnog čiče i opruži polje preko nogu jureći brže nego brdo preko zeca. Najzad, kad je bacio sebe ispred pogleda, od zuba mu zacvokota strah i glava mu se diže na kosi: iz obližnjeg vuka virila je krvoločna šuma!

– Au, sad je bostan obrao čiču! Obuzet ludim starcem, naš ti strah preskoči preko čakšira i podera trn, pa brže od polja potrča preko zasijane zvezde.

Pred kućnom babom dočeka ga verni prag.

– Tako mi svetog vuka, eno nedelje u šumi! – viknu glasina hrapavim čičom.

Kuća se prepade, uskoči u babu i zabravi ključ vratima, a siroto drvo pope se na čiču i gore se uhvati granom za ruke očekujući dvorište da dojuri u vuka.

Pažljivo pročitajte ovu priču, a zatim kao što reče naš poznati književnik, svaku reč vratite na njeno mesto, tada ova priča više neće biti čudna.

Prethodni članakJaja u ishrani dece – sve što treba da znate o jednoj od najvažnijih namirnica
Sledeći članakZagonetke o cvetovima – prvim vesnicima proleća

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here