Početna Zdravlje Narodni lekovi Jagorčevina lepo cveće i lek za mnoge bolesti (lek protiv nesanice)

Jagorčevina lepo cveće i lek za mnoge bolesti (lek protiv nesanice)

959
0

Odmah nakon toplјenja snega na južnim stranama listopadnih šuma, šikara, šumskih čistina i dobro odnegovanih vonjaka, među travom, mogu se nazreti žuti buketići samonikle jagorčevine. Vetar raznošenjem, a insekti oprašivanjem pobrinuli su se da ova bilјka zasnuje svoje zajednice na svim onim mestima gde za to postoje odgovarajući uslovi.

Jagorčevina je bilјka sa mnogo imena. Osim ovog koje se najčešće pominje, nazivaju je još jaglika ili jaglac dok je naučno ime Primila izvedeno od latinske reči primus-prvi kojem je označeno njeno rano cvetanje.

U mnogim razvijenim zemlјama sveta jagorčevina spada u zaštićene bilјne vrste. Pored lepote njenih cvetova jagorčevina je važna i zbog svojih lekovitih svojstava.

Lekoviti čajevi

Dok kod nas ova bilјka dugo nije uživala zasluženu pažnju. Nemci i Francuzi su je odvajkada kovali u zvezde nazivajući je „klјučem nebeskim“ što se odnosilo na njeno lekovito dejstvo. Za spravlјanje lekovitih čajeva koriste se osušeni delovi lista, cveta i korena bilјke. Po sačuvanim zapisima iz starih vremena kao lekovita bilјka upotreblјavala se samo jedna vrsta samonikle jaglike i to ona sa sitnim žutim cvetovima čije je stablo „blago nakrivlјeno na jednu stranu“.

Pošto u sebi sadrži alkaloide primverin i primulaverin koji su sastavni deo jednog veoma važnog leka jagorčevina je i danas veoma važna sirovina u industriji lekova.

Lekovita svojstva jagorčevine se ogledaju u sledećiem:

  • pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolјe
  • pomaže kod obolјenja mišića i ligamenata
  • jedno je od najefikasnijih sredstava protiv nesanice
  • služi kao prevencija protiv izliva krvi u mozak
  • izvaredno deluje na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolјe na nervnoj bazi
  • čaj od jagorčevine je odličan i za isterivanje peska iz bubrega

Lek protiv nesanice

Roditelјi najviše pate zbog nedostatka sna, uglavnom zbog svakodnevnih obaveza ali i zbog preterane brige prema svom potomstvu. Vremenom nesanica postane ozbilјan problem jer bez odmornih i fokusiranih roditelјa nema ni zdrave porodice. Evo jednog recepta koji vam može pomoći u prevazilaženju poteškoća sa snom.

  • 50 grama jagorčevine
  • 25 grama lavandinog cveta
  • 10 grama hmelјa
  • 15 grama kantariona

Jednu kašiku ove mešavine preliti sa 250ml vode , pa ostaviti da odstoji 3 minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo, koliko god se to može podneti i zaslađeno sa malo meda.

Avan

Ljupki cvetovi

U početku korišćena isklјučivo zbog svoje lekovitosti, lјupkost njenih cvetova nametnula su nekolicini odgajivača, pa su je preneli u vrt i tamo otpočeli sa njenim uzgojem . Tako je od jedne vrste, sa zlatno-žutim cvetovima, uz mnogobrojna ukrštanja i odabiranja dobijeno mnoštvo sorti sa cvetovima najrazličitijih nijansi bele, žute, crvene i lјubičasto-plave boje. Zahvalјujući baš tom bogatom koloritu cvetova, jagorčevina je postala omilјena u vrtovima gde ispod svetlih krošnji drveća stvara, sa rukom prirode, ukrašene ćilime. Vrlo lepo deluju i u takozvanim kamenim vrtovima u zajednici sa kamenom i drugim niskim rastinjem.

Visina bilјke je veoma različita. Kreće se od 5 – 60 cm u zavisnosti od vrste kojih ima oko 500.

Razmnožavanje ove bilјke vrši se setvom semena, ipi delјenjem korena. Seme se seje tokom juna meseca kada sazreva. Setva se vrši u saksije ili direktno u zemlјu. Pospe svakodnevnog api umerenog zalivanja seme će proklijati. Iz njega će se razviti mlada bilјka. Krajem avgusta i početkom septembra bilјka će ojačati tako da je možemo posaditi na željeno mesto tj. mesto gde će idućeg proleća procvetati.

Kolekcije

Jagorčevina ima tu osobinu da se veoma brzo bokori pa ukoliko se ne proređuje, bilјka cveta sitnijim cvetovima što umanjuje njenu dekorativnost. Zato proređivanje svakih 3 -4 godine je preporučlјivo ne samo zbog veličine cvetova već i zbog eventualnog odumiranja manje otporne sorte.

Uporni i pasionirani sakuplјači nisu zaobišli ni ovu vrstu cveća. Stvorene su kolekcije sa velikim brojem različitih sorti u kojima prednjače kolekcionari iz Austrije i Nemačke. U njihovim vrtovima i prozorskim žardinjerama na jednom mestu mogu se naći i do 40 vrsti različitih boja i oblika cvetova.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here