Početna Vesti Obaveštenja Jasminka Petrović – kreativno u doba virusa korona

Jasminka Petrović – kreativno u doba virusa korona

2583
0
Jasminka Petrović

Jasminka Petrović, poznata spisateljica za decu i mlade, sa više od 30 knjiga iza sebe, spada u one kojima je vreme izolacije bilo inspirativno za mnoge aktivnosti kojima je pokrenula dečju maštu i radoznalost i podstakla druženje svih članova porodice.

ČITANJAC IGRANJAC!

U prvim danima izolacije zbog virusa korona Jasminka Petrović je sa svojom sestrom Bojanom Lukić pokrenula interaktivni edukativni serijal pod nazivom ČITANJAC, IGRANJAC! Cilj im je bio da deci ponude zabavаn i edukativаn sadržaj kojim će ispuniti vreme provedeno u kući. Serijal je prvenstveno namenjen deci uzrastа od pet do dvanaest godina, ali u njemu podjednako uživa čitava porodica.

„Već duže vreme planiram da napravim neki interaktivni program za decu preko mog YouTube kanala, ali ta akcija nikako nije dolazila na red. Dobra strana izolacije je to što nam omogućava da konačno postanemo gospodari svog vremena. Pokrenula sam s prijateljima ČITANJAC, IGRANJAC! kako bih dokazala svoju teoriju da KNJIGE i IGRA spasavaju svet“, istakla je Jasminka Petrović.

Čitanjac igranjac je osmišljen tako što Jasminka Petrović čita delove iz svojih knjiga, a Bojana Lukić smišlja kreativne zadatke. Nakon što odgledaju video koji traje između pet i deset minuta, deca kreću u izradu zadatka povezanog sa odgovarajućom knjigom – potrebno je da postave sto za ručak, da naprave vrt od papira, zvezdano nebo ili da smisle svoju igru memorije. Na svakih desetak dana autorke naprave virtuelnu izložbu od pristiglih radova.

U Švajcarskoj je ovu emisiju preporučila Internacionalna biblioteka kako bi deca s našeg govornog područja takođe imala mogućnost da uživaju u čitanju i igranju.

Do danas je snimljeno dvadesetak epizoda koje se mogu pogledati na Jutjub kanalu Jasminke Petrović ili na njenoj FB stranici. Među knjigama koje su predstavljene najviše je onih u izdanju Kreativnog centra Kaži teti dobar dan, Riba ribi grize rep, Baštovanov san, Moja rodbina, Od čitanja se raste, Bonton i O dugmetu i sreći.

SAMO ZA TVOJE UŠI

U okviru projekta Uz priču je lakše, koji je pokrenut kako bi se pomoglo najmlađima da lakše prebrode ostanak kod kuće zbog pandemije virusa korona u Srbiji, glumci i glumice, voditelji i voditeljke pričaju deci priče, viceve, recituju i pevaju pesme.

Među mnogim poznatim ličnostima je i spisateljica Jasminka Petrović, koja je nedavno deci pročitala odlomak iz svoje knjige Samo za tvoje uši, u izdanju Kreativnog centra – https://www.instagram.com/tv/B_XDa71JTwu/?utm_source=ig_web_copy_link. Tu zanimljivu priču za čitaoce početnike o dečaku Luki, strahu i ušima koje su napravile džumbus u vasioni ilustrovao je Dobrosav Bob Živković.

OVO JE NAJSTRAŠNIJI DAN U MOM ŽIVOTU – Strahinjin povratak

Ovo je najstrašniji dan u mom životu višestruko je nagrađivani roman Jasminke Petrović, sa ilustracijama Boba Živkovića, u izdanju Kreativnog centra. Glavni junak knjige je Strahinja, koji ima trinaest godina i svaki dan mu se čini kao najstrašniji u njegovom životu.

Mnogi čitaoci ovog izuzetno duhovitog romana dugo su priželjkivali nastavak. Četrnaest godina nakon objavljivanja knjige Ovo je najstrašniji dan u mom životu dečak Strahinja se vraća da nam ispriča ono što mu se dešava u vreme virusa korona. Podstaknuta trenutnom situacijom, Jasminka Petrović je napisala specijalno poglavlje o Strahinji i njegovoj porodici i pročitala ga svim ljubiteljima knjiga:

Da li će se Strahinja družiti s nama i dalje – videćemo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here