Početna Vesti Obaveštenja JUBILEJ KREATIVNOG CENTRA: Trideset kreativnih godina

JUBILEJ KREATIVNOG CENTRA: Trideset kreativnih godina

1271
0

Izdavačka kuća Kreativni centar najavljuje proslavu trideset godina od objavljivanja svoje prve knjige – pod naslovom TRIDESET KREATIVNIH GODINA – projektom saradnje s mladim umetnicima. Prvi korak u toj saradnji jeste angažovanje studenata četvrte godine modula Grafika i knjiga s Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu – oni će tokom 2019. godine s dizajnerima Kreativnog centra raditi na kreiranju različitih vizuelnih sadržaja kako bi se na praktičnim zadacima upoznali sa zahtevima i izazovima koje ova profesija nosi.

U okviru proslave planiran je i nastavak saradnje sa studentima dramaturgije s Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Prošle godine njihovi dramski tekstovi namenjeni starijim osnovcima objavljeni su u zbirci Priče s malog odmora u izdanju Kreativnog centra. Pored toga, nastavlja se i rad s grupom studenata i apsolvenata norveškog jezika s Filološkog fakulteta u Beogradu. Prošle godine jedna takva grupa prevela je knjigu Devojčica iz svetlucave doline čuvene norveške spisateljice Marije Par. Osim usavršavanja u veštini prevođenja, studenti su mogli da saznaju nešto više o procesu izdavanja knjiga, kao i da čuju komentare lektora, što se pokazalo kao veoma korisno, pa će se i taj projekat nastaviti u 2019. godini, a rezultat će biti još jedan objavljeni roman za decu preveden s norveškog jezika.

Intenzivan rad s mladim stvaraocima samo je jedna u nizu aktivnosti koje Kreativni centar priprema za 2019. godinu, kada se navršava trideset godina od objavljivanja prve knjige ove izdavačke kuće – slikovnice Mačka, koju je napisao Simeon Marinković, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković. Tokom naredne godine Kreativni centar će obeležiti trideset godina rada i mnoštvom događaja namenjenih deci, mladima i odraslima koji rade s decom (radionice, izložbe, konkursi za pisce i ilustratore itd.).

Ideja o osnivanju Kreativnog centra nastala je 1989. godine. Ovaj izdavač je bio jedan od retkih koji su se u vreme velikih društvenih previranja bavili knjigama za decu. Još tada su ustanovljeni važni principi koje i danas promoviše svojim izdanjima: razvijanje dečje kreativnosti, podrška savremenim metodama vaspitanja i obrazovanja, razvijanje dobre komunikacije u porodici i društvu, ekološka svest i podrška domaćim piscima, ilustratorima i stručnjacima koji žele da se bave dečjim knjigama.

Trideset godina kasnije Kreativni centar ima preko 1200 objavljenih knjiga i sarađuje sa skoro 1000 autora. Za svoja izdanja dobio je sve najznačajnije domaće nagrade i čak sedam evropskih nagrada, a brojna njegova izdanja objavljuju se širom sveta. Iako danas na našem tržištu ima mnogo izdavača dečjih knjiga, izdanja Kreativnog centra uspela su da zadrže osobenost, da budu prepoznatljiva i voljena među generacijama dece i odraslih.

Zaštitni znak godišnjice, pod sloganom Evo dobre knjige!, uradio je Dobrosav Bob Živković, prvi ilustrator koji je radio za Kreativni centar.

Prethodni članakTOP 5: Najlepše biblioteke sveta
Sledeći članakJutro – Marija Stojanović (VIII razred)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here