Početna Porodica Saveti Kada je soda bikarbona za otpušavanje slivnika dobar izbor, a kada ne?

Kada je soda bikarbona za otpušavanje slivnika dobar izbor, a kada ne?

643
0

Zapušen slivnik je problem koji skoro nikoga nije zaobišao. Slivnik se može zapušiti u kadi, u sudoperi, u lavabou, kao i svaki odvod u kupatilu i kuhinji, koji služi da preko njega odlazi otpadna voda. Zato je zapušen slivnik problem koji ne možete ignorisati, iz prostog razloga što se voda u slučaju zapušenog slivnika vraća, u većoj ili manjoj meri, umesto da odlazi kroz predviđeni odvod.

Koja sve zagušenja slivnika postoje?

Zagušenje slivnika može biti manje ili veće. To pre svega zavisi koliko zagušenje dugo traje. U slučaju da slivnike zanemarujete i nikada ih ne čistite, ali i ne vodite računa šta dospeva u vaš slivnik, vodoinstalater će imati velikih poteškoća da izvrši odgušenje.

Zagušenje slivnika može  biti slabije ili teže, to pre svega zavisi od toga, koliko dugo postoji problem zagušenja, da li se slivnik povremeno čisti ili ne, da li vodite računa šta bacate u slivnik, jer određeni ostaci mogu izazvati jaka zagušenja kao što su ostaci dlaka i sapunice, ulje od kuvanja i drugo. Mala količina ostataka koja dovodi do zagušenja, možda neće napraviti trenutno zagušenje ali će svakako vremenom dovesti do sve jačeg zagušenja, koje vremenom postaje veliki problem, pa vodoinstalater mora primeniti mašinsko odgušenje, a to je mnogo komplikovanija i skupllja intervencija odgušenja, kada vam soda bikarbona neće biti od pomoći.

Koju vrstu zagušenja slivnika, može rešiti soda bikarbona?

Sigurni smo da ste do sada na internetu ili u časopisu naleteli na članke, u kojima je detaljno objašnjen proces otpušavanja slivnika sodom bikarbonom i sličnim rastvorima, koji u sebi obavezno sadrže sodu bikarbonu. Pitate se da li je to sve  baš tako i čemu onda služe vodoinstalateri, ako se je soda bikarbona toliko čaroban sastojak da efikasno otpušava bilo koji slivnik?

Istina je da je soda bikarbona odličan saveznik u čišćenju i razlaganju masnih naslaga u odvodima, koje i dodvode do zagušenja. U slučaju da je zagušenje površinsko i slabije i da je nastalo trenutno, možete probati sa nekim od rastvora za razbijanje naslaga koje su dovele do zagušenja, jer soda bikarbona funkcioniše tako što ih razlaže, te one odlaze zajedno sa vodom, a slivnik postaje prohodniji.

Ne možemo raći da je soda bikarbona dovoljna za odgušenje slivnika, jer je to delimično tačno, ali svakako može da pomogne. Takođe soda bikarbona i rastvori koji su bazirani na njoj, su sjajni za održavanje slivnika, kada su slivnici već prohodni i čisti. Za slabija zagušenja slivnika, postoji nekoliko metoda, od vakum gume, do raličtih preparata koji se mogu nabaviti u prodavnicama, a u čijem je sastavu takođe, soda bikarbona.

Kada soda bikarbona nije dovoljna?

Iako bi bilo lepo, da uštedimo novac za vodoinstalatere i svaki put kada nam se zapuši slivnik, sipamo sodu bikarbonu i slivnik za tren oka postane prohodan, to često nije slučaj. U velikom broju slučajeva dešava se da je zagušenje slivnika jako i da dovodi do teških zagušenja. Tada voda ne prolazi kroz slivnik, već se podiže iznad nivoa slivnika, a često se i preliva po kupatilu ili kuhinji, što može da dovede do ozbiljnih problema, poplava, oštećenja objekta, zaraze. Ukoliko ste imali ovaj slučaj u svom domu, onda znate da je zagušenje teže i da je potrebno više od sode bikarbone. U ovom slučaju, jedino vam može pomoći  vodoinstalater, Beograd je metropola sam po sebi i tu je lako pronaći majstora ali i tu treba biti obazriv i pronaći adekvatnok. Ukoliko izaberete pogrešnog može se desiti da problem postane još veći ili da svoje usluge naplati papreno.

Soda bikarbona ne pomaže kod težih zagušenja, gde je potrebno uraditi mašinsko odgušenje slivnika. Razlog za to su tvrdokorne naslage na cevima i jaka zagušenja koje su stvorile naslage od ostataka koji se ne razlažu u vodi, već vremenom prave prvo manja, a zatim sve jača i teža zagušenja slivnika. Dešava se da su jaka zagušenja nastala vremenom, kada slivnici nisu redovno pregledano i očišćeni, a kod težih zagušenja nije dovoljno otkloniti čep, koji je doveo do zagušenja, što ponekad uspešno rešava soda bikarbona, već je potrebno sastrugati naslage na cevima, što se može postiči samo uz pomoć posebnih mašina za odgušenje, kojima upravljaju vodoinstalateri.

Kako se radi mašinsko odgušenje slivnika i da li to možemo i sami?

Mašinsko odgušenje je veoma kompleksna procedura i podrazumeva korišćenje specijalnih mašina za odgušenje, koje mogu koristiti samo licencirani i ovlašćeni vodoinstalateri sa iskustvom. Samo oni imaju pristup ovakvim mašinama ali i dovoljno znanja da mogu da ih bezbedno koriste, tako da se na cevima ne napravi još veća šteta. Mašine za odgušenje odvoda i slivnika su veoa efikasne, ali je potrebno proceniti, kada se i u kojoj meri koriste.

Ukoliko nemate dobru preporuku za vodoinstalatera, možete otiči na Gugl pretraživač i ukucati frazu vodoinstalater Beograd. Sigurni smo da ćete napraviti pravi izbor.

Dobar vodoinstalater je jednako važan kao i dobra oprema za odgušenje. ipak, nakon intervencije i odgušenja slivnika, morate znati kako dalje da postupate i šta nikako ne biste smeli da bacate u slivnike, kako opet ne biste došli u istu situaciju.

Kada su slivnici u kupatilu u pitanju, važno je da u slivnik ne dospe suviše velika količina sapuna, i sredstava za negu, dlake, ostaci higijenskih sredstava, vlažne maramice. Dok za slivnike u kuhinji, morate voditi računa, da li u njega dospevaju ostaci hrane, ulja, masti, talog od kafe, jer oni stvaraju naslage koje se teško uklanjaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here