Početna Porodica Saveti Kada je vreme da dete dobije svoju sobu i kako da odvajanje...

Kada je vreme da dete dobije svoju sobu i kako da odvajanje bude što bezbolnije

654
0
dete

Na postoji jedinstven odgovor na pitanje kada je vreme da dete dobije svoju sobu. Odvajanje deteta od kreveca, roditeljske sobe i njihovog kreveta neka deca će podneti lako i bezbolno, dok će drugoj deci ovaj vid osamostaljivanja biti veoma stresan. 

Roditelji ne smeju dete naglo i prisilno odvojiti u drugu sobu, ma koliko razlog za to bio opravdan. Bez prethodne pripreme deteta na ovaj korak, svaki pokušaj odvajanja može biti zaista traumatično iskustvo. Kako bi detetovo prvo ozbiljnije osamostaljivanje proteklo što bezbolnije, u daljem tekstu saznajte na koje sve načine možete olakšati ovaj proces.

Važni preduslovi za odvajanje deteta u drugu sobu

Umesto da budete fokusirani na uzrast deteta ili na iskustva drugih roditelja, važnije je da pratite potrebe i napredak deteta. Iako ne postoji pravi odgovor na pitanje kada je vreme da dete dobije svoju sobu, okvirni period je između detetove druge i sedme godine.

Ako to činite od njegove druge godine, preduslov je da dete više nema potrebu da se uspavljuje podojem, kao ni potrebu za noćnim obrokom. Takođe, bitno je i to da je dete odviknuto od pelena i da može da kontroliše svoje fiziološke potrebe (sve dok traje odvikavanje od pelena dete ne treba odvajati u drugu sobu), kao i da pokazuje određenu zrelost u shvatanju o kakvoj promeni je reč kada se spomene odvajanje u zasebnu sobu. 

Kako treba da izgleda prva dečja soba?

Ako izuzmemo ključne stvari kojima dečja soba mora biti opremljena (npr. pvc stolarija, parket, neophodan nameštaj i sl.), postoji samo jedno pravilo kojim se treba voditi. Ono je vrlo jednostavno – soba treba da bude pravi mali dečji raj

Ako se pitate odakle treba početi, krenite od zidova! Vedre boje, šarene tapete ili poneki crtež omiljene životinje ili crtanog junaka ne samo da će odmarati dečje oči, nego će učiniti da deca svoju novu sobu odmah zavole. Nameštaj ne mora biti klasičan.. Krevetići u obliku automobila, kraljevskih kočija, raznobojnih printova i motiva biće super motivacija za napuštanje kreveca ili maminog i tatinog kreveta. Uvek imate priliku da sobu ukrasite dodatnim policama, ormarićima, šarenim zavesama, dečjim posterima, slikama, i sl. Poređajte nezaobilazne igračke, drvene slagalice, pličane mede i zeke itd.

Igračke kao ključna dekorativa

Da bi se dete u svojoj sobi osećalo prijatno i srećno važno je da mu ona ne uskraćuje igru i slobodu. U dečjoj sobi zbog toga nema mesta za lomljive stvari, kao ni za glomazan i nepotreban nameštaj. Šarene prostirke za pod, kutije pune igračaka, bojanke i slikovnice sasvim su dovoljne da izmame osmehe mališanima. 

dete 

Kada je vreme da dete dobije svoju sobu, uključite ga u njeno uređenje

Jedan od načina da se dete brže navikne na novu sobu jeste da i ono učestvuje u njenom uređenju. Ovaj trik primenljiv je kod dece koja imaju minimum tri godine. U tom uzrastu dete je već dovoljno zrelo da kaže kakve mu se boje i dizajn dopadaju, da li želi crtež nekog određenog crtanog junaka ili životinje na zidu i slično. Detetu i te kako treba dozvoliti da odlučuje o ovakvim detaljima. Mališane nešto starijeg uzrasta možete uključiti u sređivanje tako što ćete im zadati određeni zadatak – da slože svoje stvari u ormar, da srede knjige na polici, da obrišu prašinu i slično. 

Kako da odvajanje u drugu sobu bude što bezbolnije?

Razgovor sa detetom je najbolja priprema na novu sobu. U skladu sa uzrastom deteta objasnite mu da će imati svoju sobu, krevet, prostor gde se može po ceo dan igrati, gde će moći da ugosti svoje drugare i slično. 

Ako je razlog odvajanja deteta u drugu sobu prinova, pokušajte da dete ohrabrite rečima da ćete uvek biti tu za njega, da će i ono biti uključeno u poslove oko bebe, da može uvek doći kod vas u sobu, da je sada već dovoljno „odraslo” da može da dobije sopstvenu sobu i sl.

Jedna od glavnih stvari jeste i ta da roditeljska soba bude u blizini detetove, kako bi ono i dalje osećalo bliskost, ali i sigurnost.  Razgovor, razumevanje, empatija, podrška – ključne su alatke roditelja kako bi prelazak deteta u drugu sobu bio što bezbolniji po dete i kako bi mu se ono radovalo.

Još nekoliko saveta da dete lakše prihvati odvajanje u drugu sobu

  1. Za početak neka vrata dečje i vaše sobe budu odškrinuta.
  2. Svetlo u hodniku ostavljajte uključenim.
  3. Lampa u dečjoj sobi neka bude uključena sve dok dete ne zaspi.
  4. Kupite detetu plišanu igračku sa kojom će moći da spava.
  5. Prvih dana budite pristutni u sobi dok se dete ne uspava (čitajte mu bajke, pevajte uspavanke, zadremajte sa njim). 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here