Početna Kuhinjica Ishrana dece Kada uvesti kravlje mleko u ishranu beba

Kada uvesti kravlje mleko u ishranu beba

2630
0
kravlje mleko
Mama hrani bebicu

Kravlje mleko u ishrani beba

Dojite dete i mislite da je vreme da ga odbijete i pređete na kravlje mleko. Ali imajte uvek na umu da je majčino mleko zbog izuzetne nutritivne vrednosti nešto najbolje za rast, razvoj i zdravlje vaše bebe. Odluka je vaša, ali pre nego što donesete odluku trebali bi da znate više o kravljem mleku u ishrani beba.

Mada male količine kravljeg mleka verovatno nisu problem za dete u prvoj godini života, sve više  postaje jasno da nije dobro odbiti dete od dojke ili veštačkog mleka i preći u potpunosti na kravlje mleko pre prvog rođendana. Američka pedijatrijska akademija preporučuje da, kada je to moguće, nastavite dojenje do kraja prve godine. Kada to nije moguće, izbor treba da bude veštačko mleko obogaćeno gvožđem.

Zašto ne davati kravlje mleko bebama pre navršene prve godine

Kao prvo imajte na umu da bebin probavni sistem ne može da vari proteine kravljeg mleka, pa sa uvođenjem kravljeg mleka u ishranu bebe treba sačekati bar dok ono ne navrši godinu dana.

Drugo, kravlje mleko ne sadrži dovoljno gvožđa, linoleinske kiseline i vitamina E, dok ima prekomerne količine natrijuma, kalijuma i proteina.

Treće,  sastav kravljeg mleka takođe može da utiče na apsorpciju gvožđa iz drugih namirnica, kao što su žitarice.

Četvrto, kod pojedinih beba kravlje mleko može izazvati krvarenje u crevima.

Koje mleko koristiti kada jednom pređete na kravlje

Kada jednom pređete na kravlje mleko u dobu od godinu dana, vodite računa o tome da koristite neobrano. Bolje je od obranog (nemasnog) mleka ili mleko sa manjim procentom masnoća.

Imajte na umu da je  bebama je potreban visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina – koje obezbeđuju važnu energiju za njihov brz rast, a neophodne su za razvoj mozga i mrežnjače oka.Neobrano mleko se obično preporučuje do uzrasta od dve godine, mada pojedini lekari odobravaju korišćenje mleka sa dva odsto masnoće posle 18 meseci.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here