Početna Porodica Saveti Kako biti pravedan i nepristrasan roditelj

Kako biti pravedan i nepristrasan roditelj

1913
0

U porodicama sa više dece roditeljima je obično teško da izbalansiraju i da svakom detetu posvete istu količinu pažnje. Brojna istraživanja pokazala su da je sasvim prirodno da mama ili tata imaju svog miljenika među decom, ali da to nikako nije znak da roditelji više vole to dete od ostale svoje dece, nego da jednostavno sa njim lakše pronalaze zajednički jezik.

Često se dešava da roditelji posebnu pažnju posvećuju najmlađem detetu ne uviđajući da starije dete ili deca mogu da se zbog toga osete zapostavljeno. A onda kada postanu svesni da su više naklonjeni jednom detetu, roditelje počne da grize savest. Ipak, svaki roditelj bi trebao da zna da iako nije ni malo lako biti pravedan i nepristrasan roditelj, to je itekako moguće, a evo i kako.

Hvalite svoju decu

Pre svega, roditelji moraju da imaju na umu da je svako dete jedinstveno, da je ličnost za sebe. Kod svakog deteta treba pronaći njegove najveće vrline, stvari u kojima je zaista dobro i koje su vredne pohvale. Kada jedno dete pohvalite, na primer, zbog dobre ocene iz matematike, nađite način i da pohvalite ostalu decu za nešto što su dobro učinila i u čemu se ističu.

Svako dete je darovito na svoj način i u nečemu je posebno, uspešno, i svako dete voli da čuje kada roditelji hvale njegove sposobnosti. To mu jača samopouzdanje i čini ga srećnim i zadovoljnim.

Nikad ne upoređujte svoju decu

Ako roditeljska pažnja nije podjednako raspoređena na svu decu, kod mališana se može javiti ljubomora, što može da bude uzrok njihovih međusobnih prepirki i svađa. Iz tog razloga, vrlo je važno da kod svakog deteta podstičete razvoj onih veština za koje je talentovano. Ako je jedan mališan dobar đak i škola mu lako ide, ne mora da znači da će i ostala vaša deca biti podjednako uspešna u školi.

Ukoliko se model ponašanja jednog deteta nameće ostaloj deci u porodici, to može da bude jako štetno. Zato je potrebno da roditelji bolje organizuju svoje vreme kako bi svakom detetu posvetili onoliko vremena koliko mu je potrebno. Tako možete prepoznati njegove afinitete i pomoći mu da se fokusira na stvari u kojima je najbolje. To je odličan način da se razvoj deteta odvija u pravom smeru.

I nikako ga nemojte upoređivati sa ostalom decom. Ne govorite nikad detetu rečenice tipa:

„Vidi kakav ti je haos u sobi, zašto se ne ugledaš na svoju sestru, ona uvek pokupi lom za sobom.“

Ili:

„Pogledaj kako tvoj brat čitko piše, zašto se i ti malo ne potrudiš  da ulepšaš svoj rukopis“. 

Ako na ovaj način upoređujete svoju decu, ona koja su po vama manje uspešna ili su manje nametljiva, mogu se osećati zapostavljeno, a to svakako ni jedan roditelj ne želi za svoje dete.

Uvek budite neutralni

Ako se desi da se vaša deca posvađaju, nemojte nikada da stanete na stranu jednog deteta. Onda kada vam se učini da su nesuglasice između njih prešle granicu i da ne mogu sami da reše situaciju, možete da reagujete tako što ćete svojim mališanima predložiti vaše rešenje, ali na taj način da ne bude na štetu nijednog deteta. Tako ćete im jasno staviti do znanja da niste ni na čijoj strani, da je vaš odnos prema svima jednak i da ste pravedan roditelj.

5 principa pravednog roditeljstva

Pravedni i nepristrasni roditelji u delikatnim situacijama reaguju na sledeći način:

  • Ne dozvoljavaju da bilo koje dete ima poseban status što se tiče obavljanja kućnih poslova. Trude se da svojoj deci ravnomerno rasporedite njihove kućne obaveze.
  • Onda kada dođe do svađe, pravedni roditelji ne donose ishitrene zaključke, već prvo poslušaju šta svako od dece ima da kaže, pa tek onda odlučuju šta će preduzeti.
  • Ako je dete doživelo bilo kakav neuspeh, nepristrasni roditelji ga nikad, baš nikad, ne kritikuju u prisustvu druge dece. Umesto toga, roditelji čekaju pravu priliku kada će moći da sa njim popričaju nasamo.
  • Pravedni roditelji svakom svom detetu posvećuju dovoljno pažnje.
  • Trude se da kriterijumi za nagrađivanje dece budu podjednaki prema svakom mališanu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here