Početna Porodica Saveti Kako bonton utiče na vaspitanje deteta?

Kako bonton utiče na vaspitanje deteta?

465
0

Da bi pomogli deci da funkcionišu u svetu u kome treba da poštujemo jedni druge, roditelji teže ka tome da nauče decu kako da se ponašaju u određenim situacijama i okruženjima. Međutim, i pored toga mališani su bezbroj puta okarakterisano kao neposlušni i nemirni. Iako dečji nestašluci mogu dovesti do neprijatnih situacija u društvu, ovi scenariji obično nisu loši, jer deca često nisu svesna šta rade. Na primer, mlađa deca ne razumeju da je vikanje ili prekidanje diskusije nepristojno. Prema naučnim istraživanjima, ta pojava i nije tako čudna jer deca nisu namerno nepristojna ili nestašna, već im samo nedostaje autoritet koji će ih upoznati sa pravilima lepog ponašanja. Kada je reč o sticanju lepih manira, knjige o bontonu znaju pomoći i olakšati roditeljima samo vaspitanje deteta. Ako se roditelji pridržavaju smernica, brzo će primetiti kako bonton utiče na ponašanje deteta. 

Maniri kojih se treba pridržavati

Svaki roditelj treba biti odgovoran toliko da svojoj deci pravovremeno usađuje vrednosti kulturnog ponašanja. Biti učtiv od malih nogu predstavlja ključnu stvar. To  podrazumeva poštovanje  osoba, bez obzira na to da li su mlađe ili i starijie osobama. Poštovanje ima i značajan uticaj na dečije ponašanje i budući razvoj. Pravilno ponašanje za stolom i tokom obroka je ključna komponenta lepog i primernog ponašanja. Dete treba naučiti da često govori „prijatno“ i „hvala“ ostalim članovima porodice ili društva tokom obroka jer će time pokazati svoju učtivost. Nakon jela, deca često idu na spavanje, pa shodno tome dolazi i do čestog zevanja prilikom obroka, pa kako vaše dete ne bi ispalo nepristojno, naučite ga da prisloni ruku na usta.

Deca u periodu od četvrte do sedme godine najčešće pohađaju predškolske ustanove gde prave prve samostalne korake ka socijalizaciji, oformljuju prva prijateljstva i upoznaju prve ljubavi. Vrtić u ovom slučaju ima veliku ulogu u dečijem razvoju i odrastanju. Preporučljivo je da mališana upišete u vrtić kako bi dodatno unapredio svoje društvene i kulturološke veštine. Vaspitači često pomažu u obrazovanju pa će u periodu vašeg radnog, a dečijeg slobodnog vremena, odvođenje deteta u vrtić imati pozitivan rezultat. Pored toga što će steći socijalne veština, u društvu vršnjaka će se najbolje primetiti i sam napredak deteta. Mališan će u vrtiću naučiti osnove primernog ponašanja za stolom, u društvu ili na proslavama.

Vaše dete će biti bolji gost

Često se dešava da mala deca uživaju u trčanju po restoranima i pravljenju nestašluka, što i nije toliko strana pojava s obzirom na dečiji avanturistički duh i radoznalost. Takvo ponašanje uglavnom može proći neprimetno, ali je i povrh toga u poslednje vreme sve zastupljenije dobijanje pozivnica na svečanosti sa naznakom da se dolazi „bez dece”.

Proslave i svečanosti nekada znaju uticati negativno na raspoloženje deteta. Mališani su avanturisti koji večito istražuju, pa upravo zbog toga najčešće ne mogu izdržati da ostanu mirni prilikom svečanih događaja. U tim slučajevima, restorani i sale za venčanja postaju podijum za nestašluke, koji će verovatno nervirati domaćine i etiketirati roditelje kao nemarne. Kako biste sprečili nepristojne situacije, neophodno je da upoznate vaše dete sa jednostavnim pravilima kulturnog ponašanja. Praćenje smernica o bontonu će uticati na ponašanje i pomoći u razvoju društvenih veština vašeg deteta, a jednom kada usvoji norme učtivosti, mališan će postati neizostavan član svih proslava.

Pristojnost pri susretu i bolja komunikacija su najbolji pokazatelji kako bonton utiče na vaspitanje deteta

Ne morate da čitate knjige da biste svoje dete naučili osnovama komunikacije. Uobičajeno je da starijoj osobi koju poznajemo ili prijatelju uputimo kulturni pozdrav kad god ih sretnemo, kao i da kada upoznajemo nekoga, pružimo ruku i predstavimo se. Ove rečenice je potrebno često ponavljati detetu kako bi ih ono češće koristilo, iako se dešava da su deca već upoznata sa njima. 

Iako će svakom detetu u početku delovati zabavno, psovanje ipak nije karakteristika dobro vaspitanog deteta. Odrasli ljudi već znaju sve proste i grube reči i one im više nisu zanimljive, već su postale neprijatne i služe samo za uvrede. Ostali roditelji će verovatno imati loše mišljenje o vašoj deci ako primete da psuju, pa će kako bi zaštitili svoje dete, odvajati svoju decu, što svakako može negativno uticati na razvoj socijalnih veština. Najbolji način da sprečite psovanje kod deteta je verovatno taj da i sami prestanete da psujete, makar u okruženju mališana. Upoznati vašim primerom ni deca neće psovati pred drugima. Dete takođe treba da nauči da nikoga ne treba da naziva pogrdnim imenima, kako okruženje ne bi dovelo u neprijatnu situaciju. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here