Početna Porodica Saveti Kako crtanje može pospešiti kreativnost kod dece

Kako crtanje može pospešiti kreativnost kod dece

724
0
crtanje-bojice
Pexels.com

Jedan od najvećih umova čovečanstva Albert Ajnštajn rekao je da je “kreativnost inteligencija koja se zabavlja”. Ovo je lepo i prigodno objašnjenje, jer u principu, biti kreativan znači osećati radost u istraživanju i učenju. Kako se crtanje uklapa u ovo tumačenje?

Crtanje je odličan alat za negovanje kreativnosti i mašte. Važno je da se neguje imaginacija kod umova koji se još razvijaju. Kreativna deca su snalažljivija, lakše se suočavaju sa izazovima i poteškoćama u školi i kasnije u životu. Kada crtaju, mališani stvaraju nešto novo, i upravo kroz ovu kreativnu aktivnost neguju i podstiču bitne “grane” razvoja. Veštine kritičkog mišljenja, fine motoričke veštine, ali i rast samopouzdanja i poboljšane komunikacijske veštine – sve su ovo pozitivne posledice crtanja.

Decu treba podsticati da crtaju u slobodno vreme kod kuće. Takođe, postoji i škola crtanja za decu koja pruža osnovna znanja u okviru programa prilagođenog uzrastu mališana. Zašto je kreativnost toliko važna i kako da kroz crtanje na lak i zabavan način pomognete svom detetu da raste kreativno?

Odredite vreme za crtanje

Verovali ili ne, i kreativnost se vežba! Najbolji način da dete vežba crtanje i tako razvija svoje kreativne sposobnosti jeste da to postane navika, odnosno deo svakodnevne rutine. Jednostavno “zakažite” vreme, tj. deo dana kada će se deca posvetiti isključivo crtanju. Možda je zgodan termin odmor posle ručka ili večernji sati – posle večere, a pre spavanja, kada želite da izbegnete da deca budu ispred ekrana. 

crtanje-dete-majka
Pexels.com

Istina je, naravno, da ne možemo predvideti trenutak kad će kreativnost “planuti”. No, veće su šanse da kreativni trenuci budu češći ako je crtanje redovna praksa. Pored podsticanja dece kod kuće da crtaju uvek možete pronaći i škole crtanja koje takođe mogu postati deo redovnog detetovog rasporeda obaveza.

Pustite mališana da slobodno crta

Deo razvijanja kreativnosti je prepuštanje slobodi, oslobađanje od kontrole. Ponekad je sasvim u redu da date detetu prazan beli papir i pustite ga da nacrta šta god poželi. Drvene bojice ili flomastere treba uključiti svakako u ovaj proces, tako da mališan može da se igra oblicima, bojama, šarama, dizajnom, kako mu padne na pamet!

Ako se dogodi da kreativnost i mašta zakažu, uvek možete predložiti da sami osmisle i nacrtaju neki originalni lik, da nacrtaju nešto što žele da urade ili da izmisle neko stvorenje. Ipak, kao roditelji ne bi trebalo da ih vodimo previše  u ovom procesu i svakako bi trebalo da izbegavamo kritiku.

Za mališane je slobodno crtanje prilika da puste mašti na volju, ali i da otkriju koje predmete i oblike najviše vole da crtaju. To je dobra baza za usavršavanje veštine crtanja u nekoj školi.

Inspirišite decu da crtaju (čak i kada ne crtaju)

Čak i kada vaša deca ne crtaju, mogu o crtanju da razmišljaju. Ako ste zainteresovani da kreativnost postane prioritet u vašem domu, postoji nekoliko jednostavnih načina da svoje mališane inspirišete.

Koristite prazan papir i izbegavajte šablone za crtanje

crtež-dete-crta
Pexels.com

O moći praznog belog papira je već bilo reči. Vredi svakako ponoviti koliko je važno slobodno crtanje, pogotovo kada dete stalno koristi šablone. Imajte na umu da šabloni, iako korisni za bojenje, ne pomažu detetu da izrazi originalnost i oseća se slobodno. Zapravo, ne dozvojavaju deci da dodaju nešto novo na svoj crtež. Umesto da im date šablon, izazovite decu da crtaju sama. 

Inspirišite decu prirodom

Nije tajna da deca vole da crtaju elemente iz prirode kao što su cveće i životinje. Pojačajte njihovu kreativnu stranu tako što ćete im zadati zadatak da nacrtaju omiljenu životunju na najneobičniji mogući način. 

Izmislite priče i zamolite ih da nacrtaju likove

Izmislite priču bez preteranog opisivanja njenih likova. Dok slušaju priču, deca će već stvoriti u glavi sopstvene slike junaka. Kada završite priču, zamolite ih da nacrtaju likove.

Iskoristite posebne praznike ili događaje kao povod za crtanje

Rođendani, Nove godine, Božić, Uskrs, zapravo, bilo koji praznik sjajna je prilika da deca crtaju čestitke i prigodne karte za poklon. Tako ne samo da vežbaju crtanje već mogu da vam putem crteža otkriju mnogo šta misle o ovim događajima.

Crtajte i igrajte se kao porodica

Vreme koje provodimo kao porodica od vitalnog je značaja za pravilan razvoj dece. Ako protiče u kvalitetnim aktivnostima i igrama, može da podstiče kreativnost mališana. Osmislite igre crtanja i zajedno bojite i zabavite sa svojom decom. Ne samo da će vaša deca biti maštovitija, već ćete poboljšati i porodičnu dinamiku i ojačati veze. 

Podstaknite crtanje bez crtanja

Isplanirajte s vremena na vreme odlazak u lokalni muzej umetnosti ili obližnju galeriju. Odvojite to vreme da pogledate izložena dela i da porazgovarate sa decom o njima.

bojice-crtanje
Pexels.com

 Uključite u svakodnevnu rutinu šetnje u prirodi. Ukažite deci na boje i oblike na koje nailazite. 

Obratite pažnju na “obične stvari” poput oblaka i drveća. Deci će brzo postati jasno da su pravo ovi i slični predmeti i pojave ono što automatski crtamo, neretko pogrešno. Primera radi, nebo na dečjim crtežima uglavnom bude plavo i belo. Međutim, kada kao roditelji ukažemo mališanu da je nebo retko samo u te dve boje, primetićemo kako se i njegovo crtanje menja. A šta je ova promena no razvijanje kreativnosti?

Podstaknite svoje mališane da naprave kolekciju crteža koji im se najviše dopadaju. Možete čak napraviti izložbu, bilo fizički, u hodniku ili dvorištu, bilo na društvenoj mreži kao što je Pinterest. Slična podržavajuća strategija je i kada dete vodi svesku sa idejama. Dajte detetu blok ili notes za beleške u kom će svaki put kad vidi nešto zanimljivo zapisivati ideje za crtanje za kasnije.

Nadamo se da će vam neki od ovih saveta i ideja pomoći da crtanje postane redovniji deo svakodnevnog života vašeg deteta. Crtanje je pristupačan umetnički medij za koji su deca prirodno zainteresovana. Prema tome, nema boljeg načina da razvijate kreativnost kod svog deteta od časova crtanja i slobodnog crtkanja kod kuće.

Papir, olovke, bojice i – uživajte!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here