Početna Porodica Kako da vaše dvorište postane raj za decu?

Kako da vaše dvorište postane raj za decu?

1011
0
devojcica-dvoriste-bicikl-igranje
Pexels.com

Preselili ste se u prelepu kuću sa porodicom i želite da iznenadite svoje mališane uređenjem dvorišta po njihovom ukusu ili se bliži lepo vreme pa je došao trenutak da svojim klincima obezbedite uživanje u stvarima o kojima su oduvek maštali. U nastavku teksta daćemo vam ideje za uređenje dvorišta koje ćete moći da iskoristite.

#1 Opremite dvorište bazenom 

Leto je na vidiku i možete da pogodite čime ćete najviše iznenaditi svoje mališane – bazenima. Kvalitetni bazeni mogu se naći po povoljnim cenama, neophodno je samo da izaberete veličinu i oblik. Ovi bazeni ne samo da su pristupačni, već i njihovo održavanje na zahteva puno ulaganja. Doneće veliku radost vašoj deci a vi ćete biti sigurni da su bezbedni i srećni.

bebe-bazen-dvoriste-igranje
Freepik.com

Postoji, dakle, veliki broj dimenzija ovih bazena, pa se opredelite za željeni u zavisnosti od uzrasta. Dvorišni bazeni montiraju se lako, za pola sata i isto tako jednostavno se održavaju. Detaljno uputstvo dobijate uz bazen pa je samo potrebno da isto sledite. 

Ambiciozniji plan je zidanje pravog bazena ali to ćemo ostaviti za neki drugi put. 

#2 Kućica za igru ili šator – večite uspomene

Da biste upotpunili usklađivanje dvorišta za decu, predlažemo vam da napravite ili kupite kućicu za decu – gde će ona imati svoj mir i moći da maštaju i naravno da se igraju. To može biti kućica za igru koja će stajati na travnjaku ili kućica na drvetu odnosno izdignuta verzija sa npr. stepenicama ili merdevinama. Ovu malu građevinu možete napraviti sami, kupiti već gotovu ili unajmiti stolara da vas posavetuje i uradi vam po meri. 

Ukoliko vam ovo deluje komplikovano, za početak se možete odlučiti na jednostavnije rešenje kao što je na primer šator za igru. Njih ima zaista dosta na tržištu pa možete da izaberete odgovorajuću veličinu, oblik ili dezen. 

Sigurni smo da će im na takav način ostati najlepše uspomene na detinjstvo.

#3 Kombinacija igračaka iz parka

Ovo već postaje uzbudljivo! Zamislite samo njihova lica kada budu videli da u dvorištu imaju tobogan, ljuljašku i klackalicu. Sreći nikad kraja. Više ne moraju da čekaju na red da se spuste niz tobogan, niti da jure na ljuljašku da im neko ne bi zauzeo. 

Mi vam predlažemo da nakon što ste postavili bezbednu mekanu podlogu umesto betona, počnete sa osmišljavanjem strukture penjalica, ljuljaški, tobogana. Ovakve stvari postoje u prodaji i to raznovrsni modeli. Možete na primer kupiti samo kućicu sa merdevinama i toboganom i ljuljašku. Ali tome možete dodati još jednu ljuljašku ili klackalicu. Izbor je na vama (i vašim mališanima).

U dvorište možete ubaciti i trambolinu – tako da se vaša deca osećaju kao da su uvek u parku. Drugim rečima, vaše dvorište će zaista postati raj za decu i ona će mnogo više vremena provoditi napolju.

deca-igranje-dvoriste-zabava
Pexels.com

Zid za penjanje je još jedna ideja koju možete sprovesti u delo i kojom će vaši mališani biti oduševljeni. Ukoliko ćete sami praviti zid za penjanje, pratite sve instrukcije veoma detaljno ali ukoliko niste vešti u majstorisanju, bolje da kupiti gotov ili pozovete nekoga ko to može da napravi umesto vas. Ovo govorimo isključivo iz bezbednosnih razloga.

#4 Bašta za decu i kreativna radionica

U dvorištu gde imate mesta pozabavite se sađenjem bašte za decu, naravno sa njima i objasnite im kako da paze na biljke i održavaju ih u životu. Nabavite im sav alat za njihovu malu baštu, kao što je kantica za zalivanje, mali pribor za bašticu odnosno lopatice i kofu. Učenje o biljkama i uzgajanje bašte će sigurno mnogo zavoleti a benefiti koje ćete kasnije imati su neizmerni. 

Slična stvar je sa kreativnom radionicom. Obezbedite deci potrebna sredstva za rad kao što su papir, karton, četkice i različite tipove boja, kolaž papir i sve ostalo što mislite da bi im bilo korisno. Postoje i štafelaji za decu pa ukoliko je vaš mališan već krenuo u školu crtanja možete da ga obradujete jednim takvim primerkom. Plastelin takođe može biti koristan, ali i glina od koje se mogu praviti ukrasni predmeti ili na primer nakit.

Ovo je posebno važno kada je u pitanju odgovornost dece od malena ali i razvijanje kreativnih sposobnosti

#5 Gumena podloga – bezbednost je najvažnija

Jednu stvar smo već pomenuli, a to je podloga koja će biti postavljena u tom delu u kom se deca najčešće igraju. Te podloge su od gume, elastične su i mekane tačno onoliko koliko treba da se dete ne povredi kada padne. One mogu biti i na suncu, ne smeta im zračenje i nisu lako zapaljive. Takođe im ne smeta ni kiša ni bilo koji drugi vremenski uslovi. Postoje u debljinama od 30 do 90 milimetara. 

Ove gumene podloge odnosno ploče uglavnom ste viđali po parkovima, igralištima i terenima. Tako vam i savetujemo da ovu vrstu podloge koristite oko tobogana, klackalica, ljuljaški ali i ako planirate da napravite mali teren za koš.

Nadamo se da smo vam pomogli savetima za uređenje dvorišta u cilju potreba deteta!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here