Početna Porodica Saveti Kako da vaspitavam moje dete #10 – polazak deteta u prvi razred

Kako da vaspitavam moje dete #10 – polazak deteta u prvi razred

2373
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Bliži se 1. septembar, vreme je za polazak u školu. Vaše dete će ovih dana postati đak prvak. Krenuće u prvi razred i tako započeti dugo i uzbudljivo razdoblje na svom životnom putu – školovanje. Taj put biće pun prepreka, biće na njemu mnogih avantura, kako za dete, tako i za roditelje. Vaša deca vas vole svim srcem i imaju puno poverenje u vas. Deca uvek od roditelja traže da uzmu učešće u svim njihovim radostima, ali i nevoljama. Tako će biti i sa školom. Zato su i na ovom važnom roditeljskom ispitu, kao i u svim drugim segmentima vaspitanja, od presudnog značaja strpljenje i ljubav. Tople reči i puna podrška biće najbolja osnova za saradnju sa detetom po pitanju škole.

Pohvala – glasno; kritika – isključivo nasamo!

Pored porodice, škola takođe ima značajan udeo u sticanju socijalnih vrlina i veština, u razvoju deteta kao društvenog bića. Roditelji prema školi i učitelju treba da se odnose sa punim razumevanjem, poverenjem i poštovanjem, od samog početka. Tako će i saradnja između roditelja i učitelja biti dobra. Međutim, na stav roditelja prema školi i mišljenje o učiteljima utiču mnoge okolnosti, kao i roditeljska objektivnost u sagledavanji tih okolnosti.

U vezi sa tim, postoji jedno zlatno pravilo koga treba da se pridržavaju svi roditelji. Potrudite se da dete uvek čuje vaše pozitivne stavove prema školi, a o negativnim stvarima nipošto ne govorite pred detetom. Tako će i dete razviti pozitivno mišljenje o školi i biće mu drago što je njen deo.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Slično se treba ponašati i kada je u pitanju uspeh deteta u školi. Za dobru ocenu, lep gest prema školskom drugu ili prema učitelju, pohvalite mališana pred svim članovima porodice, kao i pred svim drugim za dete važnim ljudima. Ali imajte granicu u tim pohvalama.  Sa druge strane, ako je dete u nečemu loše postupilo ili je pogrešilo, nemojte ga kritikovati pred drugima. Popričajte sa njim nasamo, objasnite mu mirno i bez vikanja u čemu je pogrešilo i šta vam smeta u njegovom ponašanju. Taj razgovor u četiri oka dete će shvatiti kao krajnje iskren i prijateljski i trudiće se da svojim ponašanjem ne izneveri vašu iskrenost i prijateljstvo.

Rana socijalizacija deteta

Da bi se dete od prvog dana dobro snašlo u novom školskom okruženju, potrebno je da je dostiglo određen stepen socijlaizacije. Društvenost dete stiče kroz kontakte sa drugim osobama, naročito u društvu druge dece. Dete koje je prethodno išlo u vrtić u prednosti je u odnosu na svog vršnjaka koji je vreme provodio isključivo u krugu porodice. Ono je već naviknuto na kolektiv. Sa druge strane, dete koje je pretežno raslo uz roditelje i druge ukućane, može se osećati nelagodno, zbunjeno, uplašeno, kada se nađe u novom okruženju punom novih, nepoznatih lica.

Samostalnost deteta

Samostalnost koju je dete steklo pre polaska u školu pokazaće svoj pravu važnost na početku detetovog školovanja, naročito u prvom razredu. Dete koje je naučilo da posle upotrebe WC-a opere ruke i pospremi toalet za sobom, koje ume da se samo presvuče, da zakopča dugmad na džemperu ili rajsfešlus na jakni, da samo veže pretle i sl., biće znatno sigurnije u sebe nego dete koje te veštine nije potpuno savladalo.

Ne odlažite – stav „biće još vremena“ ne sme da postoji

Dete ne može steći samostalnost naprasno, preko noći. To je jedan izuzetno dug i kompleksan proces koji počinje neposredno nakon detetovog rođenja. Međutim, to mnogi roditelji ili ne znaju ili ne žele da prihvate. Nemojte nikad ni pomisliti: „Biće još vremena, još je malo“, a kamoli izgovoriti, jer je to sasvim pogrešno.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Takođe, mnogi roditelji smatraju da dete treba samo pustiti da se do škole što više igra. Istina je da je igra potrebna detetu, isto toliko koliko su mu potrebni hrana i san, ali ta igra treba da bude lepo osmišljenja i da ima neka pravila. Takve igre su najbolje u kolektivu, u interakciji sa drugom decom.

Dajte što više podrške vašem malom školarcu

Ako ste do sada i napravili neke od grešaka na koje smo ukazali u prethodnim redovima ovog teksta, ne očajavajte. Pre svega, potrudite se maksimalno da ih više ne ponavljate. I budite spremni da detetu što bolje pomognete da se snađe i ispuni sva očekivanja i zadatke koje će škola postaviti pred njega.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here