Početna Porodica Saveti Kako da vaspitavam moje dete 4# – Dete priča ružne reči!?

Kako da vaspitavam moje dete 4# – Dete priča ružne reči!?

3195
0
Izvor slike: www.onechicmom.com

Ponekad u trećoj, a mnogo češće u četvrtoj godini, deca prolaze kroz takav stadijum razvoja da prosto uživaju da izgovaraju ružne reči. Dešava se, i to vrlo često, da roditelji  u početku podržavaju ovako ponašanje dece. Bude im zanimljivo i smešno, dok njihovi mališani nespretno preko jezika prevaljuju razne psovke i ružne reči. Na neki način budu i ponosni, jer njihovi mališani postaju „veliki“. Deci možete reći da prestanu ako vam se to ne dopada, ili ih pustite da se zabavljaju do mile volje.

Mnogi roditelji, kada se jave prve psovke, preispituju sebe, pitaju se da li je dete možda od njih čulo kakvu ružnu reč. Međutim, mališani ružne reči uglavnom čuju na televiziji, na igralištu od svojih vršnjaka, u vrtiću.

Kako postaju starija, deca u igri sa drugom decom, nauče da psuju i govore „ružne“ reči. Mnogo pre nego što saznaju šta ta reč znači, znaju da je „ružna“ i da rade nešto pogrešno i zabranjeno. Onda ih ponavljaju kako bi pokazala kako već mnogo znaju i kako se ne plaše da budu malo nevaljala.

Šta treba dobar roditelj da čini ako dete počne da priča „ružne“ reči?

Bolje je ne nervirati se previše ovo ovoga i ne pokazivati strašnu zaprepašćenost. Bojažljivo dete će se uplašiti, zabrinuće se i plašiće se da se igra sa ostalom decom koja već imaju sklonost da upotrebljavaju takve reči. Ali će se kod većine dece javiti ushićenje kada vide koliko su im roditelji preneraženi. Većina njih će nastaviti da psuje i češće nego pre u nadi da će ponovo kod roditelja izazvati zaprepašćenje.

Deca kojoj se zabrani da psuju u kući, svejedno će to činiti onda kada ih roditelji ne čuju. Stvar je u tome što kada deci kažete da izgovorom nekih reči mogu skandalizovati ceo svet, isto je kao da ste im dali pušku i rekli im “ali, nemoj pucati“.

Ipak, ne treba ćutke prelaziti preko toga. Možete mu lepo objasniti da vi kao i većina drugih ljudi ne volite da slušate takve reči i da ne želite da ih upotrebljava.

Potrudite sa da date dobar primer svom detetu – nemojte psovati. Deca uglavnom vole da oponašaju odrasle, zato se potrudite da iz svog rečnika i rečnika svojih ukućana iskorenite sve psovke.

Ako vam dođe da na neki način kaznite svoje dete zbog psovki – uzdržite se. Nema svrhe, naročito ako dete ne razume značenje psovke. Takav tretman za dete predstavlja veliku nepravdu i time se samo još više izazivaju revolt i bes.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here