Početna Porodica Saveti Kako da vaspitavam moje dete #8 – da bude humano

Kako da vaspitavam moje dete #8 – da bude humano

2501
0
humano dete

Moralno vaspitanje u porodici se ostvaruje na taj način što deca svesno ili nesvesno uče određeno ponašanje i primenjuju određene pozitivne, odnosno negativne kulturne i moralne obrasce. Ti i takvi obrasci, ponašanja i odnos dece prema drugima mogu se razviti od krajnje pozitivnog (humanizam) i do krajnje negativnog ponašanja (egoizam).

Šta znači biti human?

Humanost je osobina koja sa sobom nosi poštovanje i ljubav prema ljudima, koja se stalno pokazuje svojim delom i primerom. Biti human je najvrednija karakterna osobina, i po njoj se može proceniti koliko je čovek zaista čovek. Bez ove karakterne crte šta bi nas uostalom razlikovalo od životinja. Postoji veliki broj primera iz naše bliže ili dalje okoline koji nedvosmisleno pokazuju kako to izgleda kada u karakteru ljudi nije izgrađena ta linija humanosti. Čovek može biti i životinja u ljudskom obliku i to ne bilo kakva već prava okrutna zver bez savesti i empatije.

Dete se postepeno formira u humano biće, a na taj način što se iz dana u dan podstiče da sve manje traži a sve više daje. Pre svega dete u porodici mora da ima stub, uzor, da sledi jedinstveni obrazac u svakodnevnim porodičnim odnosima. Ovo podrazumeva: međusobno uvažavanje, poštovanje svih članova porodice, izraženu brigu i pažnju, da svako od njih na svoj način bude zadovoljan, srećan i uspešan. Ovo važi čak i za najjednostavnije porodične i vaspitne situacije.

Primeri vaspitnog delovanja u porodici

Detetu će se na primer, naravno kroz igru, uvažiti želja da ocu „pomaže“ u svakodnevnim poslovima kako bi mu bilo „lakše“. Da shvati majku kada umorna dođe sa posla i pokupi igračke. Da „umornoj“  lutki pospremi krevet kako bi ona malo „odspavala“. Tako se na sitnicama uči humanizam, gde dete postepeno shvata i postaje svesno svoje okoline, svoje vrednosti i važnosti u životu drugih ljudi.

Kasnije će se humanizacija ostvarivati u novim vrednostima u vidu žrtvovanja svojih potreba i svog vremena zarad drugih, sve do neophodnog samoodricanja. Učestvujte sa decom u nekim humanitarnim akcijama koje organizuje škola ili lokalna zajednica, ubedite ih da poklone neke svoje stvari ili igračke drugoj deci koja nisu u stanju da ih priušte. Dete na taj način vremenom biva svesno svojih, ali i tuđih potreba. Svesno da u životu postoje i brige i radosti i da ih sa drugima treba deliti.

Čovek je utoliko više čovek ukoliko više postoji zarad drugih, ukoliko više doprinosi njihovoj sigurnosti, radosti, sreći. Uostalom čovek i ne može biti čovek u društvenom smislu bez komunikacije i interakcije sa drugim ljudima. Kao izolovana jedinka čovek to više nije, jer niti može da traži niti da daje.

Dete i pas
foto: pixabay.com

Kućni ljubimci razvijaju humanost

Nabavite detetu kućnog ljubimca jer mu tako razvijate osećaj nesebičnosti, tolerancije, humanosti i prave iskrene ljubavi. Na ovaj način dete izrasta u humanog čoveka, čoveka kome je zaista stalo do drugih. Dete koje zajedno sa svojim roditeljima obavlja zadatke vezane za kućnog ljubimca vrlo brzo će shvatiti šta je odgovornost, šta znači podrediti svoje vreme drugom živom biću. Kupite detetu kucu, macu, papagaja ili ribicu.

Vrlo je važno da se od malih nogu postave visoki zahtevi i na roditeljima je da u vaspitanju svoje dece stalno potenciraju na njihovoj humanosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here