Početna Porodica Kako da vaspitavam moje dete #9 – da bude zahvalno

Kako da vaspitavam moje dete #9 – da bude zahvalno

1901
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Reći hvala i osećati pri tome istinsku zahvalnost nije samo odraz lepog vaspitanja i kulture. Uz zahvalnost učimo da cenimo svet i ljude oko sebe, da budemo zadovoljni i da uživamo u životu. Shodno tome, može se reći da je razvoj osećanja zahvalnosti do nivoa navike važna životna lekcija koju svako dete uz pomoć svojih roditelja treba da savlada.

Načelna zahvalnost se ne odnosi samo na to da dete kaže „hvala i molim“. Usvajanje pravila lepog ponašanja koja se podrazumevaju u svakodnevnoj komunikaciji u školi i van nje, ne znači i to da će dete još na ranom uzrastu imati osećaj dužnosti prema roditeljima, da će im biti zahvalno jer brinu o njemu. Međutim, ta pravila doprinose da dete nauči da ceni ono što ima, uključujući i ljude oko sebe, pre svega članove porodice.

Doživljaj zahvalnosti svojstven je upravo ljudima koji cene ono što imaju i osobama koje su srećne i zadovoljne svojim životom u celosti. Za razvoj zahvalnosti neophodna je vežba dok se ne postigne nivo navike. U tom vežbanju i putu ka zahvalnosti neophodno je preći i savladati nekoliko koraka.

Napravite sa svojim detetom dnevnik zahvalnosti

Na kraju dana, dok se pripremate za spavanje, odvojte malo vremena tokom kog ćete zajedno sa detetom sumirati utiske iz prethodnog dana. U dnevnik zahvalnosti upišite sve ono lepo na čemu ste zahvalni, ono što vas je obradovalo i pričinilo vam zadovoljstvo.

Najpre se podsetite najznačajnijih događaja i najjačih utisaka u danu. Pored toga, neka u dnevniku budu zapisane i sitnice i malena postignuća, poput omiljenog jela, pročitane priče, naučene pesmice, neke stečene praktične veštine i sl. Najvažnije je da dete izgradi naviku da sve što se oko njega događa i što iskusi, doživljava i ceni kao poklon zbog kog oseća zahvalnost.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Dan za humanost

Zajedno sa svojim detetom uspostavite tradiciju da u toku jednog meseca provodite jedan dan u kome ćete učiniti nešto humano i korisno za druge ljude. To mogu biti najrazličitije aktivnosti, od pomoći starim osobama do prikupljanja polovne garderobe, knjiga i druge materijalne pomoći onima kojima je ona potrebna. Razvoj osećanja za druge je ključna komponenta zahvalnosti i važan preduslov za kasnije zadovoljstvo i sreću u životu.

Podsećanje

Uvedite praksu da tokom razgovora sa detetom često evocirate sećanja na lepe trenutke, situacije kada se dete osećalo beskrajno srećno i uspešno. Takođe, dobro je podsećati se i nekih neprijatnih situacija, kako bi se dete naučilo da i prema njima oseća zahvalnost, tumačeći ih kao priliku da nauči nešto dobro iz lošeg iskustva.

Dodelite detetu ulogu asistenta

U svakodnevnim zajedničkim aktivnostima, u svemu što radite zajedno sa svojim mališanom, tretirajte ga kao svog asistenta i sugerišite mu da vam je neophodna njegova pomoć. Tako će se dete osećati vredno, važno i korisno, što će ga motivisati da uloži istinski trud u sve što radi.

Pohvalite detetov trud

U svakodnevne kućne aktivnosti dete uključujte postepeno i uvek ga pohvalite. Pohvalite njegov trud onda kada nakon obroka odnese svoj tanjir do sudopere ili onda kada pre odlaska na spavanje pokupi svoje igračke. To praktikujte i u svim drugim sličnim situacijama kada se dete trudi da uradi nešto umesto vas. Kada ga hvalite, potrudite se da dete razume razloge zašto to činite, neka shvati da je njegova pomoć zapravo vrsta brige za vas i ostale ukućane. Uvek, bez izuzetka, pohvalite detetove ideje i nastojanja da bude pažljivo i odgovorno.

Da svaki dan bude praznik

U svakom danu odaberite niz zajedničkih aktivnosti u kojima uživate i vi i vaše dete. Naglašavajte detetu važnost tih aktivnosti. Neka vam svaki dan bude pun važnih trenutaka kada je cela porodica na okupu. Te trenutke predstavite detetu kao zajednički praznik. Te „praznične aktivnosti“ mogu biti zajednički obrok, odlazak u šetnju, u parkić, na izlet ili na pecanje, u poslastičarnicu na kolače ili sladoled.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Naučite svoje dete tome da izvor sreće nije nešto što dobijamo, već je to zapravo vrednovanje onoga što imamo. Deca, a posebno ona na niskom uzrastu, nisu u stanju da shvate koliko roditeljski trud, zalaganje i briga stoje iza udobnosti u kojoj odrastaju. Međutim, tokom odrastanja uz vašu odlučnost i vežbe u kojima ste vi model ponašanja, dete će naučiti da ceni ono što ima, svoj trud, rad i zalaganje, ali i trud osoba iz svoje neposredne okoline.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here