Početna Porodica Saveti Kako da zaštitite svoj telefon od dečijih nestašluka?

Kako da zaštitite svoj telefon od dečijih nestašluka?

5841
1

Dečiji nestašluci su standardan deo odrastanja i trebamo im pristupiti pomalo taktički. Roditelji često svom detetu daju mobilni telefon u trenucima kada je ono nemirno, pa nije retkost da mališani kroz igru razbiju ili na drugi način oštete uređaj.

Danas se deca upoznaju sa tehnologijom još u ranom detinjstvu. S obzirom da cena pametnih telefona nije zanemarljiva, u nastavku teksta navešćemo na koje sve načine možete da zaštitite svoj telefon od dečijih nestašluka. Pročitajte. 

Zalepite zaštitno staklo preko ekrana pametnog telefona

Prvi segment zaštite mobilnog telefona su zaštitna stakla premium kvaliteta. Ona će sačuvati ekran od habanja i oštećenja. U slučaju da mališan ispusti telefon, staklo može da pukne ali će ekran ostati neoštećen.

Ali zašto je važno da staklo bude premium kvaliteta? 

To podrazumeva da ono bude proizvedeno od strane najpouzdanijih proizvođača iz sveta elektronike i zaštitne opreme. Uglavnom je izrađeno od izdržljivog kaljenog stakla, koje je ujedno višeslojno i tanko kako ne bi uticalo na osetljivost senzora. 

Staklo je potpuno providno pa ćete brzo zaboraviti da je tu, a sačuvaće vam novac koji biste izdvojili za eventualnu popravku. Cena popravke ekrana pametnog telefona često višestruko premašuje vrednost samog uređaja. Ovo je glavni razlog zbog čega biste mogli da nosite polomljen telefon godinama. 

Ekran pametnog telefona je osetljiv na dodir, a sam uređaj ima mnogo senzora. Iz tog razloga zamena ekrana može biti veoma skupa, u zavisnosti od stepena oštećenosti.

Jedan od najvažnijih senzora je senzor blizine, koji reaguje na fizički pristup i kontroliše dodire po ekranu. Pomoću njega se telefon zaključava tokom razgovora kada se prisloni na uvo, da ne biste slučajno prekinuli vezu ili preusmerili poziv. 

Mnoge aplikacije se oslanjaju baš na ovaj senzor kako bi nesmetano funkcionisale, kao što je to slučaj na primer sa aplikacijom za trening koja beleži broj ponavljanja sklekova. Držite telefon ispod sebe i dok se spuštate ka podu senzor zabeleži dodir, pa aplikacija pomoću njega povećava numeričku vrednost koju vidite na ekranu. 

Takođe, sigurno ste primetili da se intezitet svetla ekrana automatski povećava ili smanjuje kada ulazite i izlazite iz prostorije, a za to je zadužen svetlosni senzor. Uređaj može imati senzore za temperaturu, gravitaciju, magnetna polja, nadmorsku visinu, kretanje i još mnoge druge. 

Naravno, dete ne može razumeti ove stvari i sve što ono vidi je – igračka. Iz tog razloga, potrebno je da se zaštitno staklo nađe na vrhu vaše liste za kupovinu.

Kako da odaberete i zalepite zaštitno staklo?

Zaštitna stakla mogu imati oznake 5D, 9D i UV, a mogu biti i posve obična bez ikakvih obeležja. 

Obična zaštitna stakla se koriste uglavnom kod starijih modela telefona, jer su predviđeni za potpuno ravan ekran. Noviji modeli imaju barem malo zakrivljene ivice, pa se ovo staklo neće dobro nalepiti na njih.

5D zaštitna stakla su najčešći izbor kupaca jer su kvalitetnija od običnih, i koriste se za gotovo sve uređaje. 9D su izuzetno kvalitetna stakla koja se koriste uglavnom za iPhone modele.

Sa druge strane, UV stakla se mahom lepe na ekrane zakrivljenih ivica, kao što je to slučaj kod Samsung S i Note serije.

Svaki od ovih tipova stakala se lepi na malo drugačiji način, ali princip je isti. 

Sredstvom za čišćenje lepo očistite ekran od prljavštine, zatim počnite da lepite staklo od vrha telefona. Ukoliko vam se pojave vazdušni mehurići, bilo kojom plastičnom karticom istisnite mehure, kako biste imali potpuno transparentno staklo koje nećete ni primetiti. 

Zaštitite čitav uređaj kvalitetnom maskom za telefon

Pošto zaštitno staklo štiti isključivo ekran telefona, maska za telefon je još jedan neophodan vid zaštite, kako se ne bi dogodilo da vaš mališan slučajno razbije uređaj sa neke druge strane. 

Postoje mnoge slikovite i personalizovane maske za telefon po svačijem ukusu, tako da ne treba brinuti da li će maska da naruši izgled uređaja. Naprotiv, maske prilagođene osetljivom dizajnu mogu unaprediti reprezentativnost samog uređaja, na način na koji vi to želite. 

Maska neće samo zaštiti vaš uređaj od dečijih nestašluka, već i od habanja u tašni ili džepu. Ključevi, sitni novčići i drugi predmeti grebu mobilni telefon svakodnevno, stoga je maska uz podršku zaštitnog stakla svojevrsni “oklop” koji će zaštiti vaš uređaj od spoljašnjeg uticaja. 

Dečiji nestašluci su neizbežni, a deca vrlo često naprave štetu sasvim slučajno. Zaštitite vaš mobilni uređaj odgovarajućom opremom i možete ga bez brige dati vašem mališanu da se sa njim igra.    

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here