Početna Porodica Saveti Deca i društvene mreže: Kako da zaštitite vašeg tinejdžera na Instagramu?

Deca i društvene mreže: Kako da zaštitite vašeg tinejdžera na Instagramu?

2565
0

Broj korisnika društvenih mreža iz godine u godinu drastično raste, i to verovatno znamo svi. Međutim, podatak koji je naročito važan za roditelje je da se najveći rast beleži među korisnicima tinejdžerima. Fejsbuk, koji je nekada bio neprikosnoven, počeo je da gubi primat u odnosu na druge društvene medije kao što su Jutjub, Instagram ili Snepčet. Mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati na Instagram i govoriti o tome kako roditelji mogu da pomognu svom tinejdžeru da bude bezbedniji na ovoj društvenoj mreži.

Pitate se zašto baš Instagram?

Zato što Instagram ima više od 500 miliona aktivnih korisnika na dnevnom nivou i na platformi se svakog dana aplouduje preko 100 miliona fotografija i video zapisa. Aktuelni statistički podaci pokazuju da oko 72% tinejdžera aktivno koristi ovu društvenu mrežu, dok je za 17% tinejdžera Instagram omiljena društvena platforma. A tamo gde su surferi, dolaze i kompanije koje investiraju u reklamiranje, pa sve dobija još kompleksniju notu.

Bezbednost dece na internetu

Zaštita i bezbednost dece na internetu mogu biti veliki izazov za svakog roditelja. Iako ne žele da ograničavaju svoje dete, roditelji svakako imaju potrebu da ga na bilo koji način zaštite dok je na mreži. Pronaći takvu ravnotežu nije nimalo lako, ali nije ni nemoguće.

Ovde je pre svega bitno da sa svojim detetom razgovarate otvoreno o tome kako koristi internet, da ga često upozoravate i podsećate na moguće internet zloupotrebe i na sajber nasilje. Na taj način pomoći ćete svom tinejdžeru da razvije svest o svim opasnostima koje vrebaju na globalnoj mreži.

Isto tako, važno je i da roditelji budu edukovani, da znaju odakle detetu preti najveća opasnost i kako da zaštite nalog deteta na određenoj društvenoj mreži.

Šta je Instagram i koliko je opasan za decu korisnike?

Instagram je društvena mreža i aplikacija za iPhone i Android uređaje na kojoj korisnici dele fotografije i video zapise. To je veb lokacija koja pruža odlične mogućnosti za uspostavljanje veza, ali takođe i mesto pogodno za zloupotrebe, gde može doći do neprimerenog ponašanja korisnika i sajber nasilja. Prema nekim izvorima, Instagram spada u najopasnije društvene mreže kada je u pitanju bezbednost dece na internetu.

Važno je naučiti dete da se odgovorno ponaša na društvenim mrežama

Jedan od najvećih izazova jeste da naučimo dete kako da se odgovorno ponaša na internetu i odgovorno koristi Instagram i druge društvene mreže. Treba imati na umu da tinejdžeri još uvek ne mogu potpuno da razumeju trajne i buduće posledice svojih trenutnih postupaka. Upravo zato i jeste važno da sa detetom stalno razgovaramo o bezbednosti na društvenim mrežama i o odgovornom korišćenju istih.

Ono što svaki roditelj obavezno treba da uradi jeste da zajedno sa svojim tinejdžerom prođe kroz sve bezbednosne funkcije u bilo kojoj aplikaciji koju dete koristi.

Ograničenja i pravila moraju da postoje!

Hteli to ili ne, neka ograničenja moramo da postavimo. Iako ne možemo kontrolisati ono šta drugi ljudi dele na Instagramu, svakako trebamo detetu skrenuti pažnju šta je nepoželjno, nekad čak  i nedozvoljeno pratiti.

Obavezno proverite koga vaše dete prati na Instagramu. Danas ima na hiljade viralnih jutjubera, snepčetera, influensera, i, na žalost, mnoge od ovih internet poznatih ličnosti često dele sadržaj koji je neprimeren dečijem i tinejdžerskom uzrastu.

Isto tako, važno je i da proverite ko sve prati profil vašeg deteta. Ako ima vama nepoznatih pratilaca porazgovarajte sa svojim detetom o njima i ukoliko ih i dete ne poznaje, obavezno ih blokirajte.

Ono što je izuzetno važno naglasiti, kada primenjujete ovakva pravila, morate da budete sigurno da je dete svesno razloga zbog kojih mu postavljate ograničenja, jer je verovatnije da će ih poštovati ako razume logiku koja stoji iza vaših smernica.

Neka od pravila koja bi trebalo da postavite uključuju:

 • Pravilo sadržaja – jasno razgraničite koje fotografije i video zapise dete sme da prati a koje ne (npr. zabrana praćenja sadržaja za odrasle).
 • Vremensko pravilo – ograničite vreme koje dete provodi na društvenim mrežama, na primer, tako što ćete napraviti dogovor sa njim da sat vremena pre spavanja obavezno odloži svoj pametni telefon.
 • Pravilo mesta – odredite mesta gde dete može ili ne može da koristi svoj telefon. Recimo, dozvoljeno mu je korišćenje dok se sa vama vozi u automobilu, ali mu zato nije dozvoljeno da koristi telefon za vreme zajedničkog porodičnog ručka.

Roditeljski monitoring Instagram naloga

Iako se Vašem tinejdžeru to sigurno neće svideti, roditeljsko nadgledanje njegovih aktivnosti na Instagramu je, bar u početku korišćenja ove društvene platforme, od velikog značaja. Obavljajte redovne sigurnosne provere i razgovarajte sa svojim detetom o svim problemima koje ono ima kao korisnik Instagrama.

Šta je to Finsta?

Finsta ili Finstagram je izraz koji se koristi za lažni, odnosno drugi Instagram nalog. Mnogi poznati imaju svoje javne profile na Instagramu, ali zbog same prirode posla kojim se bave, oni prave i svoje privatne profile koji su dostupni samo njima najbližim osobama. Na taj način poznate ličnosti preko svog lažnog Finsta profila čuvaju svoju privatnost.

Međutim, Finsta nalog su u poslednje vreme počeli da sve češće koriste i tinejdžeri, nakon što su starije generacije, uključujući i roditelje, počele da se pridružuju Instagram zajednici i prave svoje naloge na ovoj društvenoj mreži. Ovakvi lažni profili, koji korisnicima omogućavaju da sakriju svoj identitet, na žalost sve češće se zloupotrebljavaju i postali su savršeno mesto za zloupotrebe, pa čak i za sajber nasilje nad decom i tinejdžerima.

Iako ih je teško otkriti, nije nemoguće, pa roditelji, ako postoji bilo kakva sumnja u aktivnosti njihovog deteta na Instagramu, obavezo moraju da se pozabave Finstagramom.

Kako da zaštitite Instagram nalog vašeg tinejdžera?

Instagram nudi nekoliko opcija da zaštitite privatnost na nalogu vašeg tinejdžera. Evo koja su sve sigurnosna podešavanja važna i šta sve trebate uraditi kako biste konfigurisali Instagram nalog tako da maksimalno čuva privatnost.

Kako podesiti Instagram nalog da bude privatan?

Po difoltu, sve što vaše dete podeli na Instagramu može videti bilo ko. Najjednostavniji način da ograničite izloženost Instagram naloga nepoznatim osobama jeste da promenite podrazumevana podešavanja tako da nalog postane privatan.

Pristup privatnom nalogu mogu imati samo korisnici koji su dobili dozvolu od vlasnika naloga. Na taj način, Vi ili Vaše dete sami određujete kome ćete omogućiti da prati Vaše objave na Instagramu.

Evo objašnjenja korak po korak kako da Instagram nalog prebacite sa javnog na privatan.

 • Pristupite Instagram profilu svog deteta;
 • Dodirnite ikonu u gornjem desnom uglu (na iOS uređajim to je „zupčanik“, a na Android-u „tri tačkice ili tri linije“);
 • Idite na „Podešavanja“;
 • Dodirnite opciju „Privatnost“;
 • Odaberite „Privatnost naloga“;
 • Uključite „Privatan nalog“ povlačenjem prsta u desno. Instagram će vas pitati da li želite da pređete na privatan nalog.
 • Potvrdite dodirom dugmeta „U redu“.

I to je to. Instagram nalog Vašeg tinejdžera je sada privatan.

Privatni nalozi sprečavaju neovlašćene korisnike da pristupe fotografijama i video zapisima koji se nalaze na nalogu Vašeg deteta. Međutim, treba uzeti u obzir da time bezbednost još uvek nije na najvišem nivou, jer neodobreni korisnici i dalje mogu da šalju fotografije i video zapise direktno Vašem detetu. Zato je važno da preduzmete i ostale korake koje smo opisali u tekstu ispod.

Kako zaštitit osnovne lične podatke na Instagramu?

Čak i u slučaju da ste nalog Vašeg deteta na Instagramu podesili na privatni, njegove osnovne profilne informacije i dalje ostaju javne, tako da svaki korisnik može videti njegovu profilnu sliku, biografiju ili korisničko ime.

Da bi ste ograničili javne informacije sa Instagram profila možete uraditi sledeće:

 • Uklonite sve podatke sa detetovog Instagram profila za koje ne biste želeli da drugi korisnici znaju;
 • Budite sigurni da Vaša deca dobro razumeju zašto je važno da ostavljaju što manje ličnih podataka na profilu;
 • Pomozite svom tinejdžeru da pronađe odgovarajući pseudonim, nadimak koji može koristiti na profilu i kada odraste;
 • Povremeno nadgledajte aktivnosti deteta na Instagramu i učestvujte u ažuriranjima da biste se uverili u to da dete nije slučajno podelilo neke dodatne lične podatke.

Isključite praćenje lokacije

Ako je deljenje lokacije uključeno, svaki pratilac znaće kada je Vaše dete kod kuće, u školi, ili na bilo kom drugom mestu. Opcija dodavanja lokacije je dostupna korisnicima nakon prebacivanja fotografije ili video zapisa na Instagram.

Objasnite detetu da dodavanje lokacije može biti rizično i posavetujte ga da nikada ne dodaje lokaciju kada postuje nov sadržaj na Instagram.

Ako su fotografije već podeljene sa podacima o lokaciji, to možete rešiti naknadnim uklanjanjem lokacije, bez brisanja fotografije. Mana je to što lokaciju morate ukloniti za svaku fotografiju pojedinačno. Evo kako to možete uraditi:

 • Dodirnite tri tačkice iznad željenog posta;
 • Odaberite opciju „Izmeni“;
 • Idite na naziv lokacije (npr. Beograd ili Novi Sad);
 • Izaberite „Uklanjanje lokacije“ ili jednostavno dodirnite dugme „X“ koje će se pojaviti u gornjem levom uglu.

Blokiranje nepoznatih pratilaca na Instagramu

Jedna od najvećih opasnosti za zloupotrebe na društvenim mrežama je mogućnost da anonimni pojedinci mogu da šalju direktne poruke Vašem detetu, i to je ono što u stvari najviše plaši roditelje čija deca koriste društvene mreže.

Instagram ne nudi način zašitite korisnika od primanja anonimnih poruka. Međutim, to ne treba da Vas zabrinjava u tolikoj meri ako redovno proveravate listu pratilaca koje Vaš tinejdžer ima na Instagramu. Ukoliko kod nekog od njih primetite bilo šta sumnjivo, poput direktnih neprikladnih poruka Vašem detetu, te korisnike možete na jednostavan način da blokirate.

Evo i kako:

 • Na listi pratilaca Vašeg deteta (ili u direktorijumu za poruke) dodirnite profil korisnika koga želite da blokirate;
 • Dodirnite tri tačkice u gornjem desnom uglu;
 • Odaberite opciju „Blokiraj“.

Na Instagramu možete blokirati bilo koga, čak i ljude koji nisu Vaši pratioci. Pritom, blokirani korisnici neće ni znati da ste ih blokirali, a ukoliko želite da nekog korisnika kasnije odblokirate to takođe možete učiniti na potpuno isti način kao i kada ste ga blokirali.

Kako ukloniti tag sa fotografije?

Tagovanje je jedna od osnovnih karakteristika Instagrama, ali tagovi (oznake) takođe mogu biti način da nepoželjne osobe ostvare kontakt sa Vašim detetom. Naime, kada neko taguje Vaše dete na fotografiji, ta fotografija se automatski dodaje ostalim fotografijama na detetovom profilu. U tom slučaju Instagram šalje putem poruke obaveštenje korisniku da je tagovan.

Tako tag privlači dete da pogleda fotografiju na kojoj je označeno, bez obzira da li se ono nalazi na njoj ili ne. Dakle, u ovom slučaju oznaka deluje kao direktna poruka, tj. poziv detetu da pogleda sadržaj koji može da bude nepoželjan.

Roditelji ovde imaju par opcija da zaštite svoje dete od nepoželjnog sadržaja:

Mogu da sakriju fotografiju sa detetovog profila

 • Otvorite fotografiju koju želite da sakrijete;
 • Dodirnite ikonicu za podešavanja (tri uspravne tačke u gornjem desnom uglu);
 • Odaberite opciju „Sakrij“.

Mogu da uklone oznaku deteta sa fotografije

 • Dodirnite tri tačke;
 • Odaberite „Opcije posta“;
 • Idite na „Još opcija“;
 • Dodirnite „Ukloni oznaku“.

Kako ukloniti (izbrisati) fotografiju sa Instagrama?

Ako je Vaše dete podelilo fotografiju na Instagramu za koju mislite da može ugroziti njegovu bezbednost, ne brinite, jer je veoma lako možete ukloniti:

 • Uđite na detetovu profilnu stranicu;
 • Prevucite prstom na dole i pronađite fotografiju koju želite izbrisati;
 • Dodirnite tri tačke u desnom uglu iznad fotografije;
 • Izaberite opciju „Izbriši“.

Prijavite neprikladne slike, video zapise ili komentare

Ukoliko neko Vašem detetu pošalje neprikladan sadržaj i zbog toga želite da ga prijavite, treba da uradite sledeće:

 • Na postu koji želite da prijavite dodirnite tri tačke iznad njega;
 • Idite na opciju „Prijavite“;
 • Odaberite jedan od razloga zašto prijavljujete post – „Predstavlja nepoželjan sadržaj“ ili „Neprikladno je“.

Takođe možete prijaviti neprikladne komentare koje je neki pratilac napisao u nekom postu Vašeg deteta:

 • Dodirnite komentar;
 • Prstom pređite ulevo na „Uvredljiv komentar“;
 • Navedite razlog zašto prijavljujete komentar – „Nepoželjna pošta“, „Prevara“ ili „Sadržaj sa zloupotrebom“.

Obavezno prijavite digitalno nasilje (Bullying) i uznemiravanje

Kao što smo i spomenuli u prethodnim odeljcima ovog teksta, Instagram na nekoliko načina posvećuje pažnju slučajevima digitalnog nasilja i drugim oblicima uznemiravanja korisnika na platformi, pa tako postoji opcija prijavljivanja neprikladnih postova ili komentara, kao i opcija blokiranja korisnika.

Međutim, za roditelje je verovatno najkorisnija informacija da u Srbiji svaki slučaj digitalnog nasilja i uznemiravanja možete prijaviti Fondaciji Tijana Jurić na mejl adresu fondacija@tijana.rs ili Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, pozivanjem besplatnog broja 198-33.

I za sam kraj, imajte na umu i ovo: pre nego što podelite slike vaše dece, ali i pre nego što svojoj deci dozvolite korišćenje društvenih mreža, razmislite dobro o zamkama virtuelnog sveta. Uzmite u obzir činjenicu da mnogi funkcioneri koji rade u kompanijama osnivačima raznih drušvenih medija imaju negativno mišljenje o tome da li deca treba da koriste socijalne mreže.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here