Početna Porodica Saveti Kako doslednost u vaspitanju može popraviti ponašanje vašeg deteta?

Kako doslednost u vaspitanju može popraviti ponašanje vašeg deteta?

527
0

Svi roditelji su čuli da je doslednost u roditeljstvu važna. Ali zašto je doslednost toliko važna? Kako je možemo postići? I kako da znamo u kojim situacijama da se držimo svoje reči, a kada da budemo fleksibilni?

Jer, budimo iskreni, nekim danima je dosledno roditeljstvo izazov. Kada ste odmorni, niste pod stresom i imali ste dobar dan, možete se držati svog plana pred detetom koje protestuje. Ali koje su šanse da ste odmorni i niste pod stresom, a roditelj ste malog deteta? 

A šta je sa doslednošću među roditeljima? Kako da donositi dosledne odluke sa drugim roditeljem, koji ima drugačije vaspitne stavove, ili bakom i dekom, koji stalno popuštaju?

Doslednost u roditeljstvu je važna, ali nije uvek laka. U nastavku ćemo objasniti kako da je postignete.

Prednosti doslednosti u vaspitanju

Prednosti poštovanja principa doslednosti su sledeći:

  • Bolji razvoj mozga. Kada mališani doživljavaju iskustva koja se ponavljaju, to jača veze u njihovom mozgu koje im govore šta da očekuju.
  • Deca su smirenija i radoznalija. Mala deca su smirenija kada je njihov svet predvidljiv. Predvidljivost im omogućava da se osećaju ugodnije istražujući i učeći o svom svetu.
  • Dublja emocionalna stabilnost. Kada postoji doslednost u postupcima i odgovorima roditelja, dete se bolje ponaša. Dosledno roditeljstvo takođe pomaže detetu da razvije emocionalnu sigurnost i poverenje, što takođe pomaže u smanjenju lošeg ponašanja.

Dosledna očekivanja pomažu deci da brže uče

Mališani se zbune kada im je jednog dana dozvoljeno da urade nešto, a sledećeg dana nije. Nedoslednost će iznedriti dete koje će neprestano testirati šta može, a šta ne može. Ako se nedosledno ponašate dete će se s vama boriti za nadmoć i oboje ćete biti frustrirani i pod stresom. 

Mališani pokušavaju da shvate kako da dobiju ono što žele. Oni uče uzrok i posledicu, što znači da uče da mogu učiniti da se stvari dogode kada nešto urade. Budite što dosledniji u tome kako reagujete na reči i ponašanja vašeg mališana.

Kada je potrebna disciplina, pokušajte da ostanete mirni i čvrsti kako vaše dete ne bi imalo moć da vas natera da reagujete. Budite dosledni. 

Na primer, ako ste rekli da ćete napustiti prodavnicu ako vaše dete ne prestane da kuka i besni, jer ste rekli ne kupovini slatkiša. Dakle, nemojte da kupujete slatkiše i napustite prodavnicu ako se ponašanje vašeg mališana nastavi. 

Ovo uči vaše dete da kuknjava i napadi besa ne funkcionišu kao sredstvo da se predomislite.

Ili možete detetu obećati slatkiš na kraju kupovine, ako bude tiho. Ako dete bude nagrađeno za tišinu, naučiće da bude tiho svaki put. Ali ako zbog velike galame ponekad (tj. nedosledno) dobije traženi slatkiš, dete će nastaviti da besni i pravi ogromnu galamu svaki put u kupovini bez obzira da li će uspeti u svojoj nameri ili ne.

Dakle, nedoslednost u roditeljstvu zapravo podstiče neprimereno ponašanje.

Šta pomaže roditeljima da budu dosledni?

Ako želite da budete dosledan roditelj, najbolje je da razmišljate unapred. Ako idete u supermarket, napravite plan pre nego što stignete tamo o pitanju slatkiša. Uvođenje jasnih pravila i pružanje pozitivnog primera je odličan način da se uspostavi doslednost u roditeljstvu.

Osmislite i koje će biti posledice po neprimereno ponašanje. Nemojte se oslanjati na objašnjenja i obrazloženje da biste se uhvatili u koštac sa nedoličnim ponašanjem kod dece koja su jednostavno premlada da razumeju suptilnosti onoga što govorite. Nasuprot tome obezbedite doslednu pohvalu ili nagradu da biste ih podstakli da nauče ispravno ponašanje.

I pazi na sebe. Doslednost u roditeljstvu zahteva energiju i unutrašnje resurse. Napravite pauzu. Jedite dobro i vežbajte. Smejte se (sa ili bez svoje dece!). Niko nije miran, dosledan roditelj kada je pod stresom i iscrpljen.

Kada je biti fleksibilan bolji izbor?

Uvek će biti trenutaka kada je vaše dete loše ili bolesno i moraćete da reagujete kako inače ne biste. Ne možemo sve planirati. Uključivanje u život dece i čitanje njihovih potreba jedan je od ključnih poslova svakog roditelja. Ali čitanje njihovih potreba ne znači dopustiti detetu da diktira vaše odluke: donošenje teških odluka je posao roditelja. 

Da li je vaše dete jedno od one dece koja se zaista dobro ponašaju u školi, ali ne i kod kuće? Kada opisujete ponašanje vašeg deteta kod kuće, da li vas učiteljica gleda sa nevericom? 

To bi mogao biti znak da vaše dete napreduje kada ima jasna pravia i predvidljiv odgovor (kao što ima u školi ili vrtiću). Dakle, doslednost u roditeljstvu je za decu zaista važna. 

Svaki put kada ste fleksibilni i napravite izuzetak, pravite korak ka nedoslednosti. Zato birajte svoje izuzetke mudro i što je ređe moguće!

Doslednost među roditeljima i podešavanjima

Dva roditelja nikada neće imati potpuno iste poglede na roditeljstvo. I to je u redu. Različiti roditelji donose različite snage u roditeljski tim, a vaspitanje je proces koji traje i iziskuje učenje. Ipak, pokušajte da se dogovorite o bitnim pitanjima i izbegavajte da potkopavate jedno drugo. 

Što ste vas dvoje manje dosledni, to će vašem detetu biti teže da uči. Zato planirajte unapred i razgovarajte. I zapamtite, retko postoji samo jedan pravi način da se stvari urade. Dakle, samo zato što imate različite poglede ne znači uvek da je neko od vas u pravu, a da je drugi pogrešio.

Što se tiče bake i deke, ako dosledno primenjujete pravila, čak i ako su ta pravila različita na različitim mestima, deca će naučiti da ih poštuju. Činjenica da baka uvek pušta decu da zaspu gledajući TV znači da će deca to uvek očekivati u bakinoj kući. To ne znači da će isto očekivati i kod kuće ako kod kuće postoji drugačije (dosledno) pravilo. 

Ponekad jednostavno morate da birate koje bitke da vodite, a koje ste unapred izgubili.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here