Početna Porodica Kako društvene mreže i Youtuberi utiču na decu?

Kako društvene mreže i Youtuberi utiču na decu?

2933
0

Društvene mreže i internet su u poslednje vreme postale neodvojivi deo našeg života. Bez interneta ne možemo zamisliti dan. Društvene mreže poput Facebook-a, Instagram-a i You Tube-a su nešto uz šta se živi. Nešto što je virtuelna stvarnost, infiltriralo se u društvo u tolikoj meri da smo sve to počeli posmatrati kao nešto što je „must have“. Kompjuter, laptop, tablet, telefon su spravice bez kojih nam je život postao nezamisliv. Podsetnici, poruke, pozivi i još ogroman broj aplikacija olakšavaju nam svakodnevicu. No osim odraslih, tu su i deca. Mladi kao i deca u velikoj meri koriste društvene mreže i prate razne Youtubere koji su sve popularniji. Sve se više komunicira preko društvenih mreža a sve manje se druži u pravom smislu te reči. Nekada nismo ni svesni kako društvene mreže i Youtuberi utiču na našu decu pa smo istražili.

Štetnost društvenih mreža

Mladi i deca najviše koriste Instagram i You Tube. Na ovim društvenim mrežama dele misli, tekstove, video zapise a takođe i komentarišu, dele i ocenjuju. Ranije generacije su odrastale na junacima crtanih filmova i raznim edukativnim emisijama a danas su tu ulogu preuzeli junaci sa društvenih mreža.

Emotivna zavisnost

Na žalost od toga kako će biti ocenjeni i procenjeni zavisi sreća i radost nekoga ko je postavio neki post ili video. Deca su u današnje vreme sve više željna roditeljske pažnje pa tu pažnju traže na društvenim mrežama. Medijska pažnja zamenjuje roditeljsku. Roditelji su sve više prinuđeni da jure za egzistencijom i sve manje imaju vremena za porodicu. Deca traže potvrdu svoje vrednosti, potvrdu da su važni, voljeni i prihvaćeni u društvu. Više lajkova znači više radosti.

Deca već znaju šta se traži i to plasiraju kao vrednost. Sve što je intrigantno ili ekstremno je zanimljivo. Ukoliko ono što dete objavi ne bude prihvaćeno, ono pada u očaj i traži načine da se dopadne drugima. To dovodi do toga da deca, ne razmišljajući, idu do krajnjih granica. Počinju raditi, pisati i snimati ono što se od njih očekuje, a ne ono što žele, samo da bi zadovoljili tuđe kriterijume. To u kasnijem životu dovodi do toga da takvi mladi ljudi postaju robovi svojih poslodavaca i bračnih partnera i osobe koje samo klimaju glavom. Više ne poseduju svoju jedinstvenost.

Moralne vrednosti

Nešto što je jako postalo poremećeno u društvu su moralne vrednosti. Podjednako kod odraslih kao i kod dece. Odrasli su uzor deci i kao takvi moraju zaista biti primer. No sve više roditelji govore pred decom da im fakultet ne donosi dobro radno mesto već treba da budu snalažljivi i lukavi. Kritikuju ih ako nisu odreagovali na  nekog ko im je stao na put. Ne javljaju se komšijama pa se ni deca ne javljaju. No sve to je produkt društvenih mreža kao tv programa koji su prepuni  neprikladnog sadržaja.

Sve više je psovki, nasilja, razgolićenih i silikonskih mladih devojaka. Nasilnici postaju heroji, sponzoruše su pametnice koje se znaju snaći u životu a oni koji su vulgarni postaju prihvaćeni kao „face“ kojima niko ništa ne sme. Deca ulaze u ulogu svojih omiljenih likova i kopiraju ih. Sve što oni urade za njih je prihvatljivo.

Fizička (ne)aktivnost

Deca sve manje izlaze u parkove, idu u pozorišta, igraju se žmurke ili vije. Društvene igre su postale nezanimljive i spore. Knjige su pale u zaborav. Deca, čak i kada su fizički zajedno, oni zajedno igraju igrice na tabletu ili telefonu, umesto da razgovaraju, igraju „Čoveče ne ljuti se“ ili fudbal. Sve više su učaureni u virtualnom svetu i ovaj realan im postaje dosadan i nezanimljiv. Šetnja u prirodi je gubljenje vremena. Zbog manjka fizičke aktivnosti deca postaju sve deblja. Jedu na brzinu nezdravu hranu da bi se što pre vratili igricama ili omiljenom video klipu.

Povezivanje sa sumnjivim licima

Još jedan nedostatak društvenih mreža je što su deca naivna i nikada ne znamo ko može da ih prevari i povredi. Deci nedostaje zrelost. Mnogo je lažnih profila iza kojih se kriju manijaci i pedofili. Deca veruju slatkorečivima, onima koji obećavaju da će im ispuniti želje koje roditelji ne mogu. Deca još uvek veruju da je svet bajka i prepun pozitivnih likova no realnost na žalost nije uvek tako ružičasta.

Pozitivne strane društvenih mreža

Da ne bi bilo da samo kritikujemo, nevešćemo i neke prednosti današnjeg vremena i društvenih mreža. One mogu biti takođe i korisne, a evo i zašto.

Obilje informacija

U 19. Veku, sve informacije do kojih smo želeli doći bile su u knjigama, štampi i tv-u. Bilo je mnogo teže i sporije doći do njih. Danas su nam informacije dostupne i samo jedan klik je dovoljan da saznamo nešto što nas zanima. Nekako se ceo život ubrzao i zahteva od nas da smo sve više potkovani znanjem. Deca osim neprikladnog sadržaja, na društvenim mrežama i internetu mogu pronaći i veoma korisne tekstove kao i video klipove veoma edukativnog sadržaja. I sami smo se uverili da na You Tube-u ima mnogo onih koji deci nude kvalitetne sadržaje od npr. „Kako lakše naučiti lekciju?“, „Koliko je dubok okean?“ do „Kako se izboriti sa nasilnicima?“.

Edukacija 

Mnogo je veća mogućnost učenja nego ranije. Na internetu, ali i na nekim stranicama ili grupama na društvenim mrežama, možemo naći obilje sadržaja koji deci može pomoći u učenju. Često u školi dobijaju zadatak da naprave neke referate, prezentacije ili plakate i internet im tu mnogo može pomoći da dođu do određenih podataka i fotografija. Deci je to od velikog značaja jer im štedi vreme. U vreme kada se i od odraslih i od dece traži da budu brzi i efikasni, internet je od ogromne pomoći.

I još nešto…

Najvažnije od svega je postaviti jasne i zdrave granice deci. Odrediti koje vreme je prihvatljivo za njih da provode na internetu. Proveravati koje sadržaje deca gledaju i čitaju. Roditelji tu imaju ključnu ulogu. Pratite svoju decu. Zajedno sa njima gledajte neke sadržaje, uputite ih. Stavite zabranu na neadekvatan sadržaj. Iznad svega razgovarajte sa svojom decom o mogućim opasnostima koje prete. Budite im primer. Negujte porodično vreme. Kada god nađete vremena otiđite svi zajedno na izlet ili samo u šetnju. Kada ste kod kuće, pogledajte zajedno neki interesantan film ili igrajte društvene igre. Radite bilo šta zajedno jer vreme provedeno sa porodicom nema zamenu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here