Početna Porodica Saveti Kako izabrati jelku za Novu godinu: Saveti za kupovinu prirodne jelke

Kako izabrati jelku za Novu godinu: Saveti za kupovinu prirodne jelke

5483
0

Običaj ukrašavanja božićnog i novogodišnjeg drveća postoji od davnina kod mnogih evropskih i svetskih naroda. Za ukrašavanje se koriste četinarske vrste. Četinari ni tokom zime ne gube lišće, zbog čega predstavljaju simbol dugovečnosti. I dok su naši preci za kićenje koristili orahe, jabuke, kolače raznih oblika specijalno pripremane da služe kao ukrasi, danas je dekoracija novogodišnje jelke znatno lakša. Koriste se šljašteći ukrasi, svetiljke, lampe, trake, srme i drugi slični svetlucavi rekviziti. Smatra se da će odsjaj ukrasa sa jelke pokazati Deda Mrazu put do mesta predviđenog za ostavljanje pokolna za mališane.

Kićenje jelke je jedan od najlepših prazničnih rituala, a u njemu posebno uživaju deca, pa su jelke obavezne u kući u kojoj ima male dece. Mada je tržište danas preplavljeno veštačkim jelkama različitog kvaliteta, ipak se mnogi odlučuju za kupovinu pravog, prirodnog novogodišnjeg drveta.

Kupite novogodišnju jelku sa korenom

Ako ste odlučili da nabavite prirodnu jelku, najbolju soluciju predstavlja kupovina jelke sa korenom. Ona će nakon praznika nastaviti da raste na vašoj terasi ili u vrtu, ali da bi mogli uspešno da je gajite, jelka mora da bude kvalitetna. Zato kupovina Novogodišnje jelke obuhvata nekoliko važnih elemenata.

Gde kupiti prirodnu jelku?

Najbolje je da jelku nabavite u nekom rasadniku, a važno je odabrati stablo koje je već ranije neko vreme raslo u posudi. Dakle, one koje se mogu kupiti na pijaci, a koje su tek presađene u posudu treba izbegavati, jer će se u velikoj većini slučajeva osušiti. Dobra opcija je i kupovina četinara sa busenom, jer se lako može presaditi u posudu za jedan broj veću. Posude mogu biti plastične, drvene ili keramičke.

Nakon presađivanja ne unosite jelku odmah u toplu sobu

Ako to učinite drvo će pretrpeti temperaturni šok, pa se može i osušiti. Zato je najbolje da jelka nekoliko dana nakon presađivanja ostane u nezagrejanom prostoru, u garaži, podrumu, hodniku, stepeništu…

Smreka (smrča) ili jela

Ako imate nameru da drvo zasadite u dvorištu, kupite plavu ili bodljikavu smreku. Ona je prilagodljiva različitim uslovima, a izgleda veoma dekorativno i kao novogodišnje drvo i koa ukras u vrtu.

Za sobu niža biljka

U sobnim uslovima uspešno se gaje biljke nižeg rasta.

Kupite isečenu jelku

Ukoliko želite da kupite isečenu novogodišnju jelku dobro bi bilo obratiti pažnju na sledeće detalje:

  • Ako se dvoumite između smrče i jele, odaberite jelu, jer njene iglice nakon sečenja biljke duže ostaju sveže.
  • Kako razlikovati jelu i smreku (smrču)? Pogledajte iglice, jeline su šire, pljosnate, imaju tup ili malo uvučen vrh, a sa donje strane dve bele pruge. Iglice smreke su tanje i manje i imaju zašiljen, bodljikavi vrh.
  • Čak i kada kupite isečeno drvo, nemojte ga unositi odmah u toplu prostoriju, jer se može desiti da zbog nagle promene temperautre brzo odbaci iglice. Zato je najbolje da novogodišnje drvo kupite nekoliko dana pre kićenja i da ga čuvate na nekom mestu gde nije previše toplo, pa ga tek onda unesite u kuću (stan).

Kako da prepoznate da li je drvo sveže isečeno?

  • Dodirnite iglice i lagano protresite grane. Ukoliko većina iglica sa grane otpadne nakon trešenja, biljka sigurno nije sveže isečena. Takvu biljku nemojte da kupujete.
  • Drvo koje je sveže isečeno ima iglice intenzivne zelene boje, koje se čvrsto drže na granama i deluju sočno i vlažno.
  • Miris sveže jele ili smreke je jak i brzo se raširi po celoj prostoriji.
  • Krošnja isečenog četinara treba da bude lepo oblikovana, a grane pravilo raspoređenje (bez praznina). Na granama ne sme da bude izraslina, jer ne deluju baš dekorativno. Obratiti pažnju na vrh jelke. Najlepše je drveće koje ima samo jedan pravilo razvijen vrh. Ukolio je vrh izdužen, nemojte ga skraćivati, jer će drvce brže uvenuti i brže će izgubiti iglice.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here