Početna Porodica Saveti Kako izabrati najbolje ljuljaške za decu?

Kako izabrati najbolje ljuljaške za decu?

847
0

Koje god igralište da posetite, ako su deca prisutna ljuljaške će biti zauzete. Ostali komadi opreme, kao što su klackalice ili tobogani, mogu biti više ili manje zanimljivi, ali popularne ljulje je nemoguće skinuti sa trona. Deca ih obožavaju, a neretko i mi odrasli ukrademo par minuta zabave na ljuljama, u trenucima dečije nepažnje, kako bi se prisetili bezbrižnih dečijih dana.

Klinci obožavaju ljuljaške jer im one pružaju osećaj kao da lete. Par zamaha napred i nazad i daleko su u vazduhu, praćeni osećajem slobode i euforije. Međutim, ljulje nisu samo zabava i užitak – one igraju veliku ulogu u fizičkom, emocionalnom, socijalnom i neurološkom razvoju dece – koliko su zabavne, toliko su i korisne.

Kada dovedete dete u park ili na igralište, na ljuljašku se često čeka red, jer ih nema dovoljno, a svako dete želi da dobije priliku da se ljulja. Naravno, u momentu kada sednu na jedva dočekano mesto, teško ih je nagovoriti da siđu, što prati ljutnja druge dece i frustracija odraslih. Zato roditelji često odlučuju da deci u dvorištu porodičnog doma postave ljuljaške

Deca mogu da uživaju u svojoj omiljenoj aktivnosti kad god požele, što i roditeljima omogućava momente predaha – ali samo ako su odabrali pravu ljuljašku za uzrast svog deteta.

Kako odabrati ljuljašku za dete?

Odabir pravog modela ljuljaške za decu može biti dugotrajan i zbunjujući proces za roditelje, naročito ako se prvi put suočavaju sa ovim izazovom, jer su ljuljaške dostupne u mnoštvu oblika i boja, sa različitim funkcionalnostima. Prilikom kupovine estetska dimenzija će igrati bitnu ulogu, želite da dete bude oduševljeno ljuljaškom od prvog momenta kada je vidi, ali još je bitnije da ljuljaška bude izdržljiva i sigurna.

Evo nekoliko važnih kriterijuma na koje treba da obratite pažnju prilikom izbora:

  • Uzrast deteta i nosivost ljuljaške. Jedna ljulja ne može biti odgovarajuća i za bebe i za decu od 3 do 6 godina – niti su istog dizajna, niti iste nosivosti. Za bebe se prave ljuljaške u obliku sedišta, koje daju podršku leđima i glavi, dok napred imaju prečku koja bebu drži čvrsto fiksiranu za sedište. Za stariju decu, koja već imaju razvijenu ravnotežu i koordinaciju pokreta, prave se ljulje bez naslona.
  • Veličina prostora. Kada postavljate ljuljašku nije dovoljno da ima mesta za instalaciju nosača. Računajte koliko prostora će ljuljaška koristiti ako se dete zaljulja do kraja (što će i činiti čim bude u mogućnosti). Preporuka je da ostavite bar 2-3 metra ispred i iza ljulje slobodno, kako bi klinci imali slobodu pokreta.
  • Materijal ljuljaške. Ljuljaške se prave od plastike, drveta i metala. Zavisno od mesta gde će ljuljaška biti postavljena odaberite i materijal – imajte na umu da drvo loše podnosi vremenske uticaje, te će mu s vremena na vreme biti potrebna dodatna zaštita, u vidu lakiranja. Plastika je danas veoma otporna i može parirati drvetu i metalu po trajnosti. Naravno, kako biste im produžili životni vek, ljulje možete odložiti na suvo mesto tokom hladnijeg dela godine.

Obavezno proverite nosivost i pre svakog ljuljanja proverite lanac (ili kanap) kojim je ljuljaška pričvršćena za nosač, kako biste predupredili nezgode.

Već smo spomenuli da ljulje tokom hladnijeg dela godine možete odložiti, kako ih niske temperature, sneg i vlaga u vazduhu ne bi oštetili. Čime zabaviti decu u hladnim danima, a da to nije mobilni telefon ili kompjuter. Imajući na umu važnost igre na svežem vazduhu predlažemo vam sanke za decu!

Kako odabrati dečije sanke?

Možda se sećate snežnih jutara iz perioda kad ste bili deca. Znali ste da je nešto drugačije – sve je bilo tiše. Dok ste podizali roletne, polusklopljenih očiju, niste bili spremni da vas zaslepi belina snega koji je preko noći napadao. Oduševljenje je bilo ogromno, a oblačenje nikad brže, baš kao i trk u garažu ili podrum po sanke!

Slično kao i ljuljaške, sanke za decu su takođe dostupne u čitavom rangu materijala i dizajna, a koji ćete odabrati zavisi od vaših preferencija. Najmlađi će se jednako radovati plastičnim i metalnim sankama, a uživaće i u popularnom klisku koji se kreće munjevitom brzinom! 

Pošto je lagana i stvara manje trenja na snegu, plastika je poslednjih godina najčešći materijal za sanke. Plastika visoke gustine traje duže i može se voziti po neravnom terenu. Plastične sanke su obično jeftinije od sanki napravljenih od drugih materijala. Dolaze u mnoštvu boja, što je deci takođe veoma važno. Metalne sanke su takođe prilično brze, dok drvene mogu usporavati pri svakoj neravnini, jer drvo nije glatko kao plastika i metal. 

Bez obzira za koji se model ljuljaške ili sanki odlučite, jedno je sigurno – vaše dete će uživati u satima provedenim na svom novom komadu opreme za igru. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here