Početna Porodica Kako izabrati rođendanski poklon za dete

Kako izabrati rođendanski poklon za dete

1589
0
rođendanski-poklon
Foto: Pixabay.com

Odabrati rođendanski poklon za dete, priznajmo, nije uvek lak zadatak. Da li kupiti edukativnu igračku, knjigu, lutku koju dete dugo želi? Da li deci treba kupovati skupocene stvari? Pitanja se sama nižu i čini se da nema tačnog odgovora.

Ipak, koliko god da predstavlja veliki izazov, pametna kupovina pravog poklona će izazvati najširi osmeh na licu vašeg mališana kada pocepa ukrasan papir – a to je slika vredna svakog truda.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih ideja koje vam mogu pomoći u vašoj potrazi.

Igračke koje podstiču razvoj

Čak i kada sa detetom provodite mnogo vremena i prepoznajete fazu razvoja u kojoj se nalazi, odabir odgovarajuće igračke može biti težak zadatak. Iako se svako dete razvija u svoje vreme, veoma je važno kontinuirano stimulisati njegov um i čula kako bi mu razvoju pomogli. Stoga izbor edukativne igračke pre svega mora biti u skladu sa uzrastom deteta.

Za jednogodišnjake

Ukoliko kupujete poklon za prvi rođendan onda su igračke sa pokretnim delovima, polugama, točkovima i blokovima idealne. Muzičke igračke takođe igraju veliku ulogu u razvoju, jer pomažu u pamćenju i vežbama ponavljanja. Igračke za sastavljanje i sastavljanje su odlične za motoričke sposobnosti.  Zapravo, sve što ima veze sa opažanjem i razvijanjem mašte u ovom uzrastu smatra se savršeno odabranim poklonom.

Za predškolski uzrast

U ovom uzrastu treba birati igračke koje uključuju moždane aktivnosti i pokrete ruku i mišića. Uradi sam –kompleti, memorijske igre, puzzle, ali i vijače, udaraljke, mreže za hvatanje leptira, bicikl, trotinet za igru napolju biće odlični pokloni za predškolce. Ovde dolazi u obzir set alata, različiti kuhinjski elementi, garaže sa autićima i kompleti sa saobraćajnim znacima.

Modelovanje plastelinom, kinetičkim peskom i različitim vrstama gline takođe je nešto što će zaokupiti prstiće i pažnju vašeg mališana.

Za školski uzrast

U nižim razredima osnovne škole već možete pokloniti detetu neku društvenu igru, 3D puzzle, beležnicu za vođenje dnevnika, igračke sa mehanizmom, „naučne“ komplete ili lego kocke. Podstaknite kreativan i istraživački duh svog deteta te odaberite poklon u skladu sa njegovim afinitetima. Ako voli da crta, kupite mu slikarski set. Igra uloga je nešto u čemu skoro sva deca bez razlike uživaju, pa tako nećete pogrešiti ako kupite kostim nekog zanimanja ili junaka iz bajke sa pratećom opremom. Ovo je odličan način da se upoznaju sa različitim profesijama, okušaju se u ulozi lekara, majstora, ali i da se okušaju u neobičnom poslu mađioničara ili budu deo izmaštanog sveta u ulozi vile ili super-junaka.

Knjige i slikovnice kao poklon

Nikad nije rano za knjigu kao poklon. Počev od šuškavih, platnenih i tihih knjiga koje podstiču razvoj fine motorike kod dece, preko slikovnica za predškolce i bisera dečje književnosti za starije – s knjigom igrate na sigurno.

devojčica-knjiga
Foto: Pixabay.com

Pored toga što ćete kod deteta razvijati ljubav prema knjizi, čitanje će oblikovati njihov svet na nezamislive načine. U mlađim uzrastu možete birati knjige iskakalice, interaktivne slikovnice i muzičke knjige, bajke i basne sa ilustracijama, a kasnije i stripove, zbirke pesama i priča, kao i romane za decu.

Unikatni pokloni

Sasvim je sigurno da dvogodišnjak neće razumeti zašto mu poklanjate zvezdanu mapu sa tačno ucrtanim položajem zvezda u trenutku njegovog rođenja, ali je ovo lep poklon za dete tinejdžerskog uzrasta. Čak i probirljivi adolescenti neće imati zamerku na unikatan poklon, bilo da je reč o personalizovanoj ogrlici ili narukvici, majici sa originalnim natpisom ili ručno izrađenom beležnicom punom fotografija iz detinjstva.

Ručni sat i nakit

Roditelje neretko muči pitanje da li rođendanski poklon za dete treba da bude skup. Premda je u našoj kulturi običaj da se za prvi rođendan dete daruje zlatnikom ili nekim komadom zlatnog nakita, kupovina skupocenog lančića ili ručnog sata nije nešto što bi se moglo preporučiti za trogodišnjaka, zar ne?

Ipak, u starijem uzrastu i ovo može biti odlična opcija. Ručni sat za sedmogodišnjaka pred polazak u školu ili pak neobične minđuše za tinejdžerku čine se kao pametan izbor.

Poklon koji nosi posebnu poruku

Naravno, svaki poklon koji se daruje od srca je vredan, ali postoje oni posebni koji sa sobom nose jedinstvena značenja. Možda vaše dete ima želju da nauči da svira neki instrument ili stasava u malog virtuoza na gitari. Kvalitetna gitara renomiranog proizvođača će sasvim izvesno biti pun pogodak za rođendanski poklon.

Isto važi i za sva druga interesovanja koje vaše dete gaji, bilo da su umetničke ili istraživačke prirode. Kupovinom slikarskog pribora devojčici koja lepo crta ili novog kimona za karate ili druge sportske opreme aktivnom dečaku nećete samo izazvati radost kod svog deteta već otvoreno pokazati da ga podržavate u tome što radi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here