Početna Porodica Saveti Kako kod deteta razviti sklonost ka muzici?

Kako kod deteta razviti sklonost ka muzici?

2707
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Brojne naučne studije nedvosmisleno su dokazale da lepe note stimulišu dečji mozak, usled čega se kod dece javljaju pozitivna osećanja i prijatne emocije. Pored toga, utvrđeno je da su kod dece koja su počela da uče da sviraju neki muzički instrument jako izražene verbalne sposobnosti i da im je koncentracija na vrhunskom nivou, zbog čega odlično pamte.

Kada treba početi sa časovima sviranja?

Kod dece talentovane za muziku ta se njihova obdarenost može lako primetiti. Čak i roditelji koji su potpuni laici još u najranijem detinjstvu mogu opaziti da je njihovo dete muzikalno. Period detetovog razvoja i njegova zaiteresovanost za muziku imaju presudnu ulogu u tome kada je i da li je vreme da se dete upiše u muzičku školu. U praksi, najmlađi polazinici muzičkih škola imaju 7 godina. Deca koja su izraziti talenti, mogu početi sa muzičkim obrazovanjem i ranije. U tom slučaju, jako važno je uzeti u obzir stepen detetove zainteresovanosti i sposobnosti da sačuva koncentraciju toliko dugo koliko traje jedan školski čas.

Što se tiče izbora instrumenta, tu pre svega treba uslišiti mališanove želje. Deci mlađeg uzrasta najbolje “leže” žičani instrumenti. Oni se proizvode u manjim veličinama prilagođenim upravo za najmlađe. Stručnjaci preporučuju i klavir. Kada je reč o duvačkim instrumentima, treba uzeti u obzir činjenicu da je za muziciranje na njima neophodno uložiti veći fizička napor. Ako već mora da bude duvački instrument, onda su najbojla opcija klarinet ili flauta. Deca sa 8 godina uglavnom su fizička sposobna za proizvođenje zvuka na ovim instrumentima. Truba, saksofon ili trombon nisu za decu mlađu od 10 godina.

Koji su najbolji načini da se kod deteta podstiče sklonost ka muzici?

Presudnu ulogu u tome da li će se kod deteta probuditi interesovanje za muziku imaju, naravno, roditelji. Rediteljima čija je želja da njihov mališan zavoli muziku, neće biti previše komplikovano da podstaknu dete da ide u tom pravcu.

Bebe još u materici mogu da čuju zvuke koji dopiru iz spoljašnjeg sveta. Zato majka koja želi da joj dete bude muzikalno treba tokom trudnoće stalno da sluša muziku. Tako će beba kada se rodi već imati razvijenu sklonost ka lepim notama. Već u tom trenutku mama i tata mogu krenuti sa podsticanjem detetove sklonosti ka muzici.

Podrazumeva se da mališanu na niskom uzrastu najviše prijaju pesme namenje deci. Vremenom, kod mališana koji često sluša takve pesme, počeće da se razvijaju afiniteti i prema drugim vrstama muzike. Neće proći mnogo vremena, a muzika će već ući u detetovu svakodnevicu.

Dete koje je rano počelo da slušaju muziku biće neizmerno srećno ako mu poklonite CD njegovog omiljenog muzičkog sastava. Kada bude malo veće, možete ga odvesti na neki koncert i prirediti mu iznenađenje koje će pamtiti celog života. Takvom mališanu prijaće i da tokom dužeg putovanja bude puštena muzika. Ako odlazite na put svojim vozilom, obavezno ponesite flešku ili CD sa omiljenim pesmama vašeg deteta, pustite muziku i predložite mu da pevate zajedno. To će ga zabaviti i znatno mu skratiti put.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Takođe, odlazak u prodavnicu u kojoj se prodaju instrumenti biće prava avantura za mališana. Uzmite bilo koji instrument i odsvirajte makar jednu notu na njemu. Videćete, dete će biti oduševljeno. Intenzivo slušanje muzike učiniće da se kod vašeg deteta sluh razvija brzo. Zato se nemojte iznenaditi kada jednog dana počne da pogađa koji je instrument proizveo određeni ton u njegovoj omiljenoj muzičkoj kompoziciji.

Ipak, dragi roditelji, od samog početka morate imati na umu da navalentnost prema detetu u pogledu njegove ljubavi prema muzici nije dobra. To da li će dete ići u muzičku školu ili ne, treba da odluči ono samo. Ako donese odluku da počne da pohađa časove muzike, uslišite njegovu želju. Međutim, morate imati na umu i činjenicu da se kod male dece stavovi menjaju svakodnevno. Zato se može desiti da će već posle mesec ili dva muzičke škole vaše dete želeti da se ispiše ili da promeni instrument za koji se prvobitno opredelilo.

Postoje i slučajevi kada je dete vanserijski talenat za muziku, ali ni po koju cenu ne želi da ide u muzičku školu. Mnogi roditelji tada prave ogromnu grešku i vrše pritisak dete. Tako će se kod njega razviti odbojnost ne samo prema određenom instrumentu već i prema muzici uopšte. Mnogo je bolja opcija da se žrtvuju godina ili dve. Dete će u međuvremenu možda promeniti svoj stav i poželeće da nauči da svira klavir, violinu, gitaru ili bilo koji drugi instrument.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here