Početna Škola U školi Kako i koliko treba čitati knjige

Kako i koliko treba čitati knjige

3975
0
čitanje knjiga
foto: pixabay.com

Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu. – Fransoa Volter

Pored toga što vežba mozak i vodi do sve bolje koncentracije, čitanje knjiga poboljšava samopouzdanje i uči nas boljoj komunikaciji.

Nakada je knjiga zauzimala veoma važno mesto u životu svakog čoveka. U poslednje vreme ljudi sve manje čitaju, retkost je, a možda i gotovo čudno, videti nekog u parku kako čita knjigu.

Hajde malo da analiziramo koliko u stvari čitamo a vi procenite sami da li je to dovoljno.

Članovi narodnih i školskih biblioteka većinom su učenici osnovnih škola, srednjoškolci i studenti. Iako, prema statističkim podacima, mladi najviše pozajmljuju knjige iz biblioteka, postavlja se pitanje da li oni dovoljno čitaju. Da bismo odgovorili na ovo pitanje moraćemo pozvati u pomoć matematiku.

4.500 reči za pola sata

Šta misliš, koliko reči pročitaš u minutu?

Ako si vešt čitač, tada se možeš pohvaliti sa 150 reči u minutu, što znači da za pola sata  pročitaš 4.500 reči.

Pretpostavimo da čitaš svakog dana po pola sata. Onda ćeš za sedam dana da pročitaš 31.500, a za mesec dana 135.000 reči.

Dvanaest knjiga godišnje

Ako sad ovaj broj pomnožimo sa 12, koliko ima meseci u godini, dobićemo brojku od 1.620.000 reči. To je ukupna suma reči koju može jedan prosečni učenik da pročita u toku jedne godine, ako čita samo pola časa dnevno. Knjige koje čitate obično imaju dvadeset do četrdeset hiljada reči. Prosečno oko Z0.000 reči. Znači da u toku jedne godine prosečan učenik može da pročita približno dvanaest knjiga. Naravno, u ovo čitanje ne računamo uobičajeno čitanje dečjih i drugih listova i časopisa.

A koliko knjiga si ti pročitao u prošloj godini?

Čitanje nije samo sricanje slova

Čitati se može na mnogo načina, i zato čovek treba da ima mnogo pameti da bi mogao dobro da čita. – Gustav Flober.

Ako si pročitao dvanaest knjiga u toku godine, sada se postavlja pitanje kako si ih pročitao. Čitanje je velika umetnost. To nije samo sricanje slova i slogova. To je mnogo više od toga. Pre svega, to je zauzimanje kritičkog stava prema tekstu koji je pred tobom. Svaka knjiga ima neku poruku. Naime, kad čitaš neku knjigu, ono što se odvija pred tvojim očima, moraš da primaš sa najvećim razumevanjem. Ali to nije sve.

To je tek prvi proces u čitanju.

Neka se bura od čitanja slegne

Da bi uživanje u čitanju bilo što veće, ono što si pročitao i razumeo, moraš sada da oceniš, ili kako smo rekli, da se na to kritički osvrneš. Ali ne moraš u tome žuriti.

Ne odmah posle čitanja, Sačekaj da se bura od čitanja slegne. Neka prođe izvesno vreme. Ono što si pročitao, sada će u drugom svetlu samo isplivati na površinu tvoje svesti i tada će biti sve jasnije i preglednije. Kao što vidiš, navikni se ne samo što više da čitaš, već nauči i kako da čitaš?

Ako baš voliš da čitaš knjige evo jedne preporuke: Top 10 najboljih knjiga za decu po mišljenju BBC-a

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here