Početna Zdravlje Zdravlje dece Kako motivisati decu da budu fizički aktivni

Kako motivisati decu da budu fizički aktivni

1713
0
dete-na-sankama-zima

Brz tempo života, nove tehnologije i nedostatak vremena su česti faktori zbog kojih ne obraćamo previše pažnju na fizičku aktivnost. Deca sve više vremena provode za računarima, tabletima i telefonima, što roditeljima predstavlja dodatni izazov kako da svoju decu motivišu da se bave sportom i fizičkom aktivnošću.

Sticanje zdravih navika u ranom detinjstvu

Prema rečima prof. dr Sanje Mazić, šefa Katedre za medicinu sporta, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sticanje zdravih životnih navika počinje još od ranog detinjstva, a uloga roditelja je u tome velika jer su upravo roditelji ti koji svojoj deci daju dobar primer.

Kako bi deca stekla svest o tome koliko je fizička aktivnost bitna za njihovo zdravlje, roditelji na različite načine mogu da podstaknu svoje mališane da budu aktivni.

Roditelji kao primer

Zajedničkom fizičkom aktivnošću, roditelji svojoj deci daju primer i ujedno ih motivišu da se bave sportom. Kroz različite igre sa decom, od igranja lopte, trčanja, školice oni će pokazati važnost fizičke aktivnosti, a ujedno će i provoditi kvalitetno slobodno vreme sa svojom decom.

Ukoliko se sami roditelji bave sportom i treniraju, oni pozitivno utiču na svoje mališane koji će biti motivisaniji da i sami budu fizički aktivni.

porodica-zima-fizička-aktivnost

Ako to ipak nije slučaj, roditelji treba da podrže svoju decu ukoliko oni žele da se bave određenom fizičkom aktivnošću i sportom tako što će ih voziti na treninge, čekati ih da završe i na taj način im dati vetar u leđa.

Obavezna šetnja i u zimskim mesecima

Doktorka Mazić savetuje da decu treba voditi u šetnju i po hladnim zimskim danima, jer boravak na svežem vazduhu jača imuni sistem i čisti disajne puteve.

Prema preporuci stručnjaka koji se bave obom oblašću, za pravilan rast i razvoj dece, njihovo očuvanje i unapređenje zdravlja, potrebno je praktikovati 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno.

Mališanima kroz različite aktivnosti, od školice sporta, plivanja, atletike i drugih sportova, treba stvoriti ljubav prema fizičkoj aktivnosti, jer će na taj način steći navike koje će ih pratiti tokom čitavog života.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here