Početna Porodica Saveti Kako motivisati dete na učenje nakon raspusta

Kako motivisati dete na učenje nakon raspusta

2354
0
skola nije zanimljiva

Letnji raspust se bliži kraju. Deca uglavnom sa nestrpljenjem očekuju povratak u školsku klupu, željni druženja, igre, simpatija. No, već u drugoj polovini septembra rado bi se ponovo vratili na raspust, jer to je vreme kada se školske obaveze postepeno zahuktavaju. Čak i dete koje ima radne navike doći će u situaciju da mu je potrebno zagrevanje pre nego što se nakon dužeg raspusta vrati u formu.

Kako motivisati dete da se pokrene

Ukoliko neprestano ponavljate “Uči, moraš da učiš”, nećete ništa postići, jer će se kod dece javiti revolt. Ni vi ne volite kad je nešto pod mora se! Umesto naredbi razgovarajte sa detetom neka taj razgovor bude konstruktivan i na obostranu korist. Najbolje bi bilo da zajedno napravite satnicu koja bi detetu poslužila kao orijentir i tada bi jasno i samo uvidelo da ukoliko racionalno koristi svoje vreme, imaće dovoljno vremena za učenje, igru i druge vannastavne aktivnosti. Ukoliko dete pažljivo sluša na času i aktivno učestvuje u razgovoru utoliko mu je znanje sveže i važno je da istog dana kod kuće par puta pročita lekciju sa razumevanjem, iako taj predmet možda ima tek krajem nedelje ili eventualno tek sledeće nedelje. Na taj način će svoje vreme racionalno koristiti, tako da je dovoljno pred čas samo malo da se podseti. Takođe, na ovaj način ne dolazi do nagomilavanja gradiva, tj. propuštenih lekcija koje je kasnije dosta teže nadoknaditi.

Greške koje roditelji nesvesno prave

Verovatno vam se mnogo puta učinilo da vaše dete zna lekciju, ali je dobilo manju ocenu nego što je očekivalo. Nemojte odmah krivicu svaljivati na prosvetne radnike, smatrajući kako su nepravedni prema vašem detetu. Uvek postoji mogućnost da dete u datom momentu nije imalo dovoljnu koncentraciju, da je zaboravilo suštinu lekcije, da se bolje izražava pismeno nego usmeno i sl. Umesto da grdite dete ili „ospete paljbu“ po nastavniku, pokažite detetu da imate poverenja u njega i da se svima dešavaju takve situacije.

Ono što vi kao roditelj treba da usadite detetu je da ne strahuje od ocene i da dok odgovara nikada ne razmišlja o oceni već o onome što priča. Ocena dolazi kao krajnji produkt dečjeg angažovanja ali složićete se da su ocene daleko bolje a znanje dugotrajnije ukoliko dete ne uči pod presijom i ne strahuje od vaše reakcije. Rečenica kojim možete ispraćati dete u školu „Budi pažliv na času i ne misli na ocenu, samo misli na ono što radiš“, se pokazala kao veoma delotvorna, jer na taj način dete ne brine o vašoj reakciji dok odgovara, nit misli na ocenu, već je usresređeno na zadatak koji se nalazi pred njim.

Postoje situacije u kojima roditelji bez obzira na uzrast deteta insistiraju da ga preslišaju nakon naučene lekcije. Na ovaj način pravite dvostruku grešku. Vaš zadatak je da tokom prvog razreda stvorite kod deteta radne navike a kasnije da ga postepeno učite samostalnosti. Dajte mu krila i videćete kako će dalje uspešno leteti. Dvostruka greška podrazumeva sa jedne strane vas i vaše slobodno vreme. Nećete valjda ponovo ići u školu, kroz sve predmete učeći sve lekcije? Sebi oduzimate vreme, a detetu dajete do znanja da ne verujete u ono što radi. Na taj način mu sasecate krila i narušavate mu samopoštovanje i samopouzdanje. Dete će pred vama reprodukovati naučenu lekciju, ne toliko zbog sebe, koliko zbog vas. Odnosno, zbog vaše potrebe da držite sve pod kontrolom, jer detetu je to jedini način da vas uveri da je sve naučilo.

Ne kažnjavajte i ne nagrađujte

Česta roditeljska greška su kazne ili nagrade zbog ocene. Najvažnije od svega je da sa detetom stvorite takav odnos da može sve da vam kaže, da prijavi i lošu ocenu bez straha od grdnje i kažnjavanja. Svima se desi da kadkad uradimo nešto sa čime ni sami nismo zadovoljni, ali i to je ljudski. Učimo se na greškama, trudeći se da ih ne ponavljamo. Upravo to treba da usadite detetu od malena, učeći ga da je „Uspeh proizvod rada, a neuspeh proizvod nerada.“

Pokažite mu u takvoj situaciji da verujete u njega, da ste sigurni da će se potruditi da popravi ocenu, umesto što ćete ga kažnjavati i izricati razne zabrane. Kada pokažete detetu da verujete u njega, kada ga ohrabrite i naučite da na neuspeh gleda kao na stepenicu ka uspehu uz malo više truda, i sami ćete biti zaprepašćeni pozitivnim rezultatima, koji su logičan sled toga. Ne nagrađujte dete ili još gore ne ucenjujte ga – „Ukoliko dobiješ dobru ocenu kupiću ti ….“ Dete uči za sebe i zbog sebe a ne zbog vas, imajte to uvek na umu. Pohvalite ga, ohrabrite ga, pokažite mu koliko ste ponosni na njega, ali ga ne nagrađujte zbog ocena. Priuštite mu ono što treba ili što mislite da mu treba, ali zato što to želite, što se stvorio povoljan finansijski momenat a nikako kao nagradu za ocenu.

Nadamo se da smo vam delimično pomogli sa sugestijama, ali kao što smo u prethodnim tekstovima govorili – za roditeljstvo nema recepta.Svako od nas radi onako kako najbolje ume.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here