Početna Porodica Saveti Kako najbolje provesti letnji raspust – vodič za roditelje

Kako najbolje provesti letnji raspust – vodič za roditelje

2957
0
leto

Deca sa nestrpljenjem očekuju letnji raspust, što je i razumljivo. Međutim već nakon nedelju ili dve nastaje problem zvani dosada. Mnogo dece neće otići na more ovoga leta, mnogo je dece koja nemaju baku i deku u selu pa su uskraćena i za to zadovoljstvo. Pokušaćemo da Vam damo neke smernice kako biste naveli dete da raspust iskoristi maksimalno i da uživa u njemu, čak  i ako ne putuje nigde.

Igra kao zamena za mobilni telefon

Prirodno je da deca vole da se igraju i da uživaju u tome, međutim pojavom savremenih tehnologija, mi kao da im nesvesno uskraćujemo igru, kao da im krademo detinjstvo time što im kupujemo mobilne telefone. Istina, motiv nam je različit. Decu opremamo telefonima kako bismo uvek bili u kontaktu sa njima i znali gde se nalaze. Sa roditeljskog aspekta to je sasvim opravdano. Deca, telefone najmanje koriste u tu svrhu, već ih koriste za igranje igrica i provođenje vremena na društvenim mrežama. Savremen način druženja dovodi do asocijalnosti, jer deca retko umeju uživo da komuniciraju usled opsednutosti virtuelnim svetom. Tokom školske godine verbalna komunikacija se odvija u grupi, tj.razredu, ali odlaskom na raspust jenjava, tako da deca najviše vremena provode u svom imaginarnom svetu ukoliko mi kao roditelji ne umemo da postavimo jasne granice.

Razgovarajte sa detetom, objasnite mu koliko je značajan boravak na svežem vazduhu, koliko igra i uopšte kretanje podstiče razvoj moždanih funkcija. Pokušajte da mu približite neke igre koje su bile aktuelne u doba vašeg detinjstva. Ukoliko umete na taj način da se kao roditelj približite detetu, ne samo da ćete pridobiti njegovu pažnju već ćete u detetu imati sjajnog kako slušaoca tako i sagovornika.

Može biti zanimljivo i bez mobilnih telefona

Uskraćivanjem i zabranom korišćenja računara ili telefona, posebno tokom raspusta stvorićete kontraefekat, jer detetu neće biti jasno zašto mu je to uskraćeno sada kada je rasterećeno školskih i vanškolskih obaveza. Pre nego odlučite da porazgovarate sa detetom o značaju igre i boravku na svežem vazduhu, proverite da li u kući imate loptu, rekete za badminton, frizbi i lastiš. Ukoliko nemate ništa od ovih rekvizita budite sigurni da ste negde zatajili, tako da je vreme da ispravite svoj roditeljski propust. Naravno, svi ovi rekviziti sami po sebi nisu dovoljni za igru (izuzetak je lopta), jer za igru je potrebno društvo.

Predložite detetu da pozove nekog od drugara iz škole ili iz kraja kako bi se zajedno igrali umesto što se dopisuju ili pričaju telefonom. Na Vama je da budete inicijator druženja uživo a kasnije će deca umeti sama da se organizuju i bez Vaše pomoći. Kada su u pitanju tinejdžeri koji smatraju da su prerasli za igru, možete im predložiti fizičke aktivnosti na otvorenom, jutarnje ili večernje trčanje, kao i šetnje tokom kojih će telefon ostaviti kod kuće.

Rezultati istraživanja sprovedenog sa tinejdžerima koji su odlazili u šetnju i druženje bez mobilnog telefona, pokazuju da su se deca prva dva dana vratila kući nakon pola sata (vreme za druženje bez mobilnog telefona bilo im je dva sata u toku dana), trećeg dana nakon sat vremena, a već četvrtog dana su pokazala želju da prekorače vremensko ograničenje i ostanu što duže zajedno družeći se, bez telefona. Možda ne bi bilo loše da Vi budete inicijator takvog eksperimenta sa svojim tinejdzerom i njegovim vršnjacima. Obostrano ćete biti prijatno iznenađeni postignutim efektom.

Čitanje proširuje vidike – letnji raspust uz knjigu

Ako Vaše dete spada u grupu dece koja vole da čitaju, Vi ste zaista srećnik. Današnja deca ne vole mnogo da čitaju, mada ni to se ne može generalizovati. Hteli da priznamo ili ne, to smatram našom roditeljskom greškom. Svaki propust se da ispraviti, samo zavisi od naše želje i istrajnosti da uspemo u tome. Ukoliko u kući nemate adekvatnih knjiga koje bi mogle zainteresovati Vaše dete otiđite zajedno do biblioteke. Zamolite bibliotekara da Vam predloži neku knjigu prilagođenu uzrastu i afinitetima deteta.

Pogledajte i:
BBC: 10 najboljih dečjih knjiga svih vremena (1. deo)
BBC: 10 najboljih knjiga za decu (2. deo)

Objasnite detetu koliko je važno čitanje, koliko se na taj način bogati rečnik, proširuju vidici i raspiruje mašta koja će ga ukoliko se uživi u ulogu junaka iz knjige provesti kroz razna podneblja, avanture i pustolovine. Dogovorite se sa detetom da se takmiči samo sa sobom tako što će svakog dana pročitati makar stranu više nego prethodnog dana. Na taj način ne samo da ćete postići efekat u čitanju već u mnogim drugim sferama života, jer dete će biti ponosno na sebe kada uvidi kako svakog narednog dana postiže više nego prethodnog.

Odlazak na reku i na izlet

Vreli letnji dani podrazumevaju odlazak na bazen, ali uslov je da u blizini postoji bazen i da imate uvek novca da izdvojite makar za ulaznicu a da to ne ošteti Vaš kućni budžet. Kao zamena za bazen može poslužiti reka bilo da ćete se kupati ili ne (nije preporučljivo i dozvoljeno kupanje na svim rekama).

Sam boravak pored vode, ispod krošnje drveća može biti prijatan i nezaboravan doživljaj i za dete i za Vas ukoliko se lepo organizujete. Napravite sendviče, ponesite vodu i sokove i obavezno neku društvenu igru. Naravno, mobilne telefone ostavite kod kuće. Ne morate da zabeležite trenutke koje ćete deliti društvenim mrežama, već proživite trenutak u društvu svog deteta. Takvi trenuci ostaju u trajnom sećanju, jer ma koliko nam se činilo suprotno, deca vole da provode vreme sa nama, ali samo ono vreme koje im maksimalno poklonimo. Vreme u kom im se potpuno posvetimo.

Kroz ovaj tekst smo pokušali da Vam damo neke smernice za aktivno korišćenje letnjeg raspusta i da Vam pokažemo da i bez odlaska na skupe destinacije odmor može biti zanimljiv. Potrebno je malo mašte, malo truda, dosta želje i volje i svaki dan odmora može biti ugođaj sam po sebi. 

Prethodni članakNa kraju srednje škole – pismeni sastav
Sledeći članakLikovni konkurs „Ovde je nebo moje, ovde je lјublјena Toplica“ (2018)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here