Početna Porodica Saveti Kako naučiti dete da uči iz udžbenika

Kako naučiti dete da uči iz udžbenika

341
0

Nije tajna da udžbenici ponekad umeju da budu zastrašujući, posebno najmlađim školarcima koji se prvi put susreću sa njima.

Mnogi tvrde da je taj prvi susret i odlučujuć – ako dete u samom startu stvori otpor prema udžbenicima, vrlo je verovatno da će ga gajiti i tokom života, te da će u kasnijim godinama školovanja takođe imati poteškoće sa savladavanjem gradiva.

Upravo zato izuzetno je važno pomoći detetu već pri samom početku školovanja da pronađe najbolji sistem učenja iz udžbenika, te ima znatno manje poteškoća pri savladavanju gradiva. Istražili smo umesto vas, a u nastavku teksta nudimo vam savete uz koje ćete uspeti da naučite dete učenju iz udžbenika.

Pre čitanja dete treba da upozna udžbenik

Školski udžbenici mogu biti dosadni, puni detalja i nezanimljivih činjenica. Uskočiti pravo u čitanje i učenje ovakvih udžbenika, bez ideje o temama i oblastima koje se u njemu nalaze, može biti vrlo izazovno i otežati usvajanje gradiva.

Mnogi psiholozi tvrde: Najbolje učimo kad krenemo od opšteg pa idemo ka specifičnom. Zato naučite dete tome da pre čitanja i učenja iz udžbenika prvo prelista školsku knjigu, napravi ideju o tome šta će učiti i osmotri gradivo koje ga čeka. Ovo će znatno olakšati kasnije učenje.

Saveti za učenje iz udžbenika

Nakon upoznavanja sa udžbenikom dolazi vreme za učenje. Ipak, morate znati da neće svako dete s lakoćom prihvatiti upravo to vreme koje treba da odvaja za učenje. Stvaranje radne navike od najmlađih dana zato je ključno.

Zato, već pri pripremi za 1. razred udžbenici preko Data Status sajta, stići će brzo, a mogu biti i prvi na kojima će dete stvarati radne navike. Potrudite se da naučite dete da svaki dan odvaja barem pola sata na učenje.

Znamo da je lakše reći nego uraditi, ali videćete da će se trud isplatiti i da će u jednom trenutku ovo detetu postati navika, kao i svaka druga, a da će se ova rutina pozitivno odraziti na rezultate u školi, ali i na kasnije izvršavanje obaveza, pa i obrazovanje deteta.

Potrudite se da objasnite detetu da svako ima svoj stil i tehnike učenja, te radite sa njim na eksperimentisanju u pronalasku sopstvenog. Možda će mu odgovarati da uči naglas, možda će mu mnogo više ležati blaga instrumentalna muzika u pozadini, a možda će preferirati učenje u potpunoj tišini. Neka isproba sve, a pronalazak sopstvenog stila učenja umnogome će olakšati usvajanje gradiva.

Izdvajanje važnog od manje važnog kao suština uspešnog učenja

Naučite dete već od prvog susreta sa udžbenicima da nije sve što se u njima nalazi jednako važno za učenje. Za sticanje kontekstualnog znanja o gradivu i lakše savladavanje svakako je bitno pročitati sve, ali nije sve što je u njima napisano od suštinske važnosti.

Veština izdvajanja važnog od manje važnog iz udžbenika od neizmerne je važnosti i zaista umnogome može pomoći učenje i u kasnijim godinama školovanja, posebno na fakultetu, kada nije retko susresti se ni sa gradivom od 1.000 stranica.

Izdvajanje važnog od nevažnog dete može raditi markerima, ali i prepisivanjem važnih teza iz udžbenika u svesku. Dokazano je da prepisivanje bitnih delova gradiva umnogome olakšava učenje, jer potpomaže pamćenje gradiva. Prosečno, oko 20% gradiva iz udžbenika izdvaja se kao izuzetno važno, dok je ostalo manje bitno.

Posle čitanja – preslišavanje

Prelišavanje je jedini metod pamćenja pročitanog. Ipak, sa njime treba biti pažljiv. Ukoliko nakon površnog čitanja od nekoliko minuta i pod oslabljenom koncentracijom zahtevate od deteta da vam ispriča naučeno, vrlo je moguće da to neće znati da uradi, a ovo će uticati na njegovo samopouzdanje poznavanja gradiva i želju za daljim učenjem predmeta.

Zato budite strpljivi. Vremenom ćete najbolje otkriti koliko je vremena potrebno da preslišate dete. Takođe, dok to činite ne budite strogi. Ukoliko vidite da dete nešto nije zapamtilo, otvorite udžbenik i pročitajte mu deo na koji je zaboravilo.

Takođe, savetujemo drugačije metode preslišavanja u zavisnosti od toga za koji tip provere znanja se dete priprema. Ukoliko je u pitanju odgovaranje – objašnjavanje gradiva naglas savršena je priprema, ali ako je reč o kontrolnom zadatku, treba obratiti pažnje na detalje, a poželjno je i praviti probne testove koji će detetu olakšati pripremu gradiva.

Uz ove savete, sigurni smo da će dete vrlo brzo naučiti da uči iz udžbenika, te da su pred njim mnogi školski uspesi. Dočekajte spremni prvi septembar!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here