Početna Porodica Saveti Kako naučiti dete da zavoli i savlada čitanje?

Kako naučiti dete da zavoli i savlada čitanje?

2732
0

Roditelji neretko znaju preterano da brinu kada je u pitanju čitanje. Najčešće strahuju da li će dete dovoljno dobro uspeti da savlada čitanje i pokušavaju da pronađu način kako da mu pomognu.

Činjenica je da sve više dece ima problem sa čitanjem. Nekada to može biti mešanje slova, nekada izostavljanje ili dodavanje slova, nekada nerazumevanje pročitanog ili veoma usporeno čitanje. Greške koje deca prave tokom čitanja su raznovrsne. Ukoliko dete ima problem sa zadržavanjem pažnje utoliko će mu i čitanje predstavljati veći napor. U nastavku teksta vam donosimo savete kako biste mogli da pomognete detetu da lakše savlada čitanje.

Logičko i fleksibilno čitanje

Čitanje za decu predstavlja složen i dugotrajan proces. Ali svakodnevnim čitanjem i upornim vežbanjem može se doći do zadivljujućih rezultata. Važno je da dete čita glasno kako bi vežbalo pravilan izgovor glasova. Ne zaboravite da dete najpre čita usporeno a tek vremenom će uspeti da pročita rečenicu tempom prirodnog govora, tj. onako kako priča. Čitanje ne sme da bude mehaničko, jer na taj način se ništa ne postiže. Dete treba da razume šta je pročitalo i uvek kada vežbate sa njim insistirajte na tome.

Da bi svaka pročitana reč imala smisla čitanje treba da bude logičko, odnosno da bude čitanje sa razumevanjem.

Tek kada se usavrši logičko čitanje dolazi do postepenog prelaza u fleksibilno čitanje. Fleksibilno čitanje podrazumeva veštinu brzog čitanja i razumevanja pročitanog.

Od vas zavisi da li će dete zavoleti čitanje

Ona deca kojoj su roditelji čitali bilo pre spavanja ili tokom dana uglavnom razvijaju sklonost ka čitanju. Takođe, ako dete vidi da roditelj čita knjigu to će mu predstavljati podstrek i dodatnu motivaciju da se ugleda na vas. Deca nas oponašaju, ne zaboravite to.

Kako kod deteta razviti ljubav prema čitanju?

Da biste kod deteta razvili ljubav prema čitanju važno je da mu od najranijih dana čitate priče. Trudite se svaki put kada čitate da dete vidi kako prstom prelazite preko štampanog teksta. Nakon svake pročitane priče ili bar jednog dela postavljajte mu pitanja kako o samoj priči tako i o ilustracijama koje se nalaze u njoj. Istovremeno ga podstičite da i ono postavlja pitanja i budite maksimalno strpljivi dok odgovarate i objašnjavate. Potrudite se da čitanje bude vaš zajednički ritual. Isključite telefon za to vreme i maksimalno se posvetite detetu.

Fokusirajte se na čitanje kratkih reči

Kako biste pomogli detetu da lakše savlada čitanje počnite od kratkih reči. Neka to budu reči sastavljene od 2 sloga. Možete detetu napisati reč ali tako da slogove napišete različitom bojom flomastera. Neka prvi slog bude napisan jednom bojom a drugi slog drugom kako bi ih dete lakše pročitalo. Napišite mu više kratkih reči vodeći računa o različitim bojama. Boje neka budu baš različite, nemojte koristiti razne nijanse jedne boje jer nećete postići željeni efekat.

Papire na kojima ćete ispisati reči možete da savijete i držite u šakama, a dete da bira koju šaku ćete otvoriti. Ovo će prvenstveno biti zanimljiva igra za dete, a istovremeno i mnogo više od igre.

Dete će najpre odabrati jedan papirić a zatim naglas pročitati reč. Kada savlada ovu veštinu, odnosno čitanje reči od 4 slova tj. dva sloga svako dodavanje slova odnosno slogova će čitati sve lakše.

Kako da pređete na čitanje rečenica?

Kao što je slučaj bio sa čitanjem reči od 2 sloga i kod rečenica je važno da prvo budu kratke rečenice koje su sastavljene od 2 reči. U početku to treba da budu reči sa što manje slova, kao što su npr. „Dete čita“, „Kiša pada“ i sl. Važno je da svaka reč ima samo 2 sloga. Kao što ste u prethodnom primeru različitom bojom flomastera pisali slogove, ovde je važno da svaka od ove dve reči bude napisana različitom bojom. Kako bi detetu čitanje bilo zanimljivije i ovde možete organizovati igru bilo da ćete papiriće ubaciti u šešir ili će opet pogađati iz koje ruke će odabrati papirić.

Igrajte se slovima, zanimljivo je

Možete osmisliti zanimljivu igru tako što ćete detetu na papirićima ispisati slova. Maksimalno 4 za početak, a kasnije će se taj broj povećavati. Zadatak deteta je da  ponuđena slova poređa pravilno a zatim da pročita datu reč.

Kasnije možete preći na igru gde će umesto jednog slova na papiriću biti napisan slog. Dete spajanjem slogova treba da dobije smislenu reč a zatim da je pročita.

Možda vama ovo deluje kao suviše lako, ali ne zaboravite da je to nešto sa čime se dete tek suočava. Važno je da vi budete strpljivi i da mu čitanje približite kroz igru.

Dozvolite detetu da samo sastavi rečenicu

Ako je dete kroz igru uspelo da nauči čitanje na gore opisan način sada biste već mogli igru da proširite tako što ćete mu omogućiti da sklapa rečenice od ponuđenih reči. Za početak neka to budu rečenice od dve, eventualno tri reči. Jedan papirić, jedna reč. Vodite računa o boji, svaka reč treba da bude napisana različitom bojom. Okrenite papiriće tako da se ne vidi šta piše na njima.

Zadatak deteta je da uzme jedan papirić i pročita napisanu reč. Kada završi sa čitanjem i treće napisane reči, treba da poređa papiriće jedan pored drugog, vodeći računa o smislu rečenice. Deci je ovo posebno zanimljivo i sem što uče čitanje istovremeno razvijaju pamćenje. Ne samo da treba da pročitaju rečenicu, već treba da vode računa i o njenom smislu kako bi pravilno poređali papiriće.

Vodite računa da zadatak koji postavljate detetu ne bude isuviše težak i da ga ne forsirate preterano. Može se desiti da dete izgubi interesovanje za čitanje, i da nećete uspeti da mu zadržite pažnju.

Savet plus, i ne samo za čitanje

Deci je čitanje veoma teško a vi kao roditelji treba da imate puno razumevanje za to. Ne dozvolite sebi da se nervirate ili da grdite dete ukoliko ima problem sa čitanjem. Na taj način ćete kod deteta stvoriti odbojnost prema čitanju i trudiće se da izbegava čitanje maksimalno.

Ohrabrite ga. Budite mu podrška. Pohvalite dete čak i za najmanji postignuti uspeh, jer ne zaboravite da je ono uložilo ogroman trud za to. Na taj način podstičete dete i kod njega razvijate želju za daljim napredovanjem.

Kako biste dete ohrabrili bilo za čitanje ili neka druga postignuća, podsetite ga da kad je bio beba nije znao ništa. Vremenom je naučio da puzi, sedi, hoda, priča. Savladao je uspešno sve to i izrastao u sjajnog dečaka/devojčicu. Podsetite ga da je od rođenja uspeo da nauči najvažnije i najteže stvari a da je sve ostalo samo nadogradnja. Ovakvo objašnjenje je  izuzetno delotvorno i podsticajno za decu, bilo da dolazi od roditelja, vaspitača ili učitelja.

Probajte, efekat je zadivljujući. Ubrzo ćete se i sami uveriti u to.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here