Početna Porodica Saveti Kako oblačiti bebu zimi i da li je izvoditi napolje kad je...

Kako oblačiti bebu zimi i da li je izvoditi napolje kad je minus

4396
0

Kada počne zima i napolju zahladni, svi roditelji sa malim bebama, naročito oni neiskusni kojima je to prva beba, počnu da brinu da li dobro oblače dete i da li je bebi dovoljno toplo. Neki misle da bebu treba što više obući. Međutim, to je velika greška, jer bebu treba čuvati od vrućine, isto kao što je potrebno čuvati je od hladnoće. Kako obući bebu po zimi, odnosno koliko toplo treba da bude obučena u kući a koliko kada je izvedemo napolje, objasnićemo vam u tekstu koji sledi.

Pre svega, važno je napomenuti da novorođene bebe, do tri meseca starosti, nemaju dobro razvijen termoregulacioni sistem i da svako pretopljavanje, ali i svako preveliko izlaganje hladnoći može da bude opasno. Dakle, kao i u svemu drugome, i kod oblačenja bebe tokom hladnih zimskih dana, treba naći zlatnu sredinu.

Bebi u garderobi koju ste joj obukli treba da bude udobno i toplo, nikako previše vruće ili previše hladno. Potrebno je da joj roditelji redovno proveravaju telesnu temperaturu, kao i da vode računa o temperaturi sobe u kojoj dete boravi. Osim toga, bez obzira koliiko je napolju hladno, obavezno je redovno provetravanje prostorije, jer je bebi, kao i nama odraslima, potreban svež vazduh.

Oblačenje bebe u kući zimi

Beba u kući tokom zime treba da nosi pelenu, pamučnu benkicu sa dugim rukavima, pamučni lagani duksić, a dole pamučne hulahopke i pamučnu trenerku. Na nogama treba da ima meke cipelice, a starija deca koja su prohodala mogu da nose mekane papuče koje se ne klizaju.

Šta obući maloj bebi za spavanje

Beba treba da spava u dobro provetrenoj sobi u kojoj nije previše toplo (najbolje je da temperatura bude između 18-20 stepeni). Osim nepromočive pelene, obucite joj pamučnu benkicu i pamučnu jednodelnu pidžamu. Najbolje je da tako obučeno dete spava u vreći za spavanje i da ga dodatno pokrijete još jednim prekrivačem (ne previše debelim). Ako je temperatura u sobi veća od 20 stepeni, onda će preko vreće za spavanje biti dovoljan tanki, lagani prekrivač. Ćebad obavezno uvucite u pamučnu (flanelsku) navlaku.

Kako obući bebu za izlazak napolje tokom zime

Onako kako je beba obučen u kući, treba da bude obučena i napolju, a preko toga treba dodati još jedan sloj garderobe. Da bi nogicama bilo toplo, bebi obavezno obujte termo čarapice. Za zimu obavezno koristite skafander, koji ćete obući bebi preko svega gore navedenog. Vodite računa da je skafander bebi dovoljno komotan, da bi se u njemu osećala što prijatnije.

Obavezno koristite kapu, šal i rukavice, pri čemu treba izbegavati oštre materijale koji bockaju i grebu. Ukoliko bebu izvodite u kolicima, koristite i ćebence da je još bolje utoplite, a ako je dete malo starije obratite pažnju na kapu, jer će skoro svaka beba pokušati da je skine i baci.

Kapa obavezna!

Bez obzira što je napolju hladno, bebu treba redovno izvoditi u šetnju. Bebama itekako prija svež vazduh, i ukoliko su adekvatno obučene hladnoća ne može da im škodi.

Veoma je važno poštovati jedno pravilo – bez kape ne izvodite nikada bebu napolje! Glava i uši uvek moraju da budu zaštićeni, jer beba preko glave gubi najviše toplote, a osim toga njene uši su jako osetljive na hladnoću, pa i vrlo kratki poravak na hladnom, naročito ako je vetrovito vreme, može imati za posledicu jako nezgodne upale uha.

Ako je temperatura u minusu, beba treba da nosi dve kapice, uz glavu joj stavite pamučnu, tanku kapicu, a preko nje kapu sa krznom, koja sa spoljašnje strane ima nepromočivi sloj.

Dvoslojna zaštita bebine glave i ušiju je obavezna i ukoliko napolju duva vetar, a najoblje je da kapa koja ide preko pamučne ima zaštititni dodatak za bebine oči, kojima vetara može jako da smeta.

Ako je temperatura iznad 5 stepeni celzijusovih i nema vetra, dovoljna će biti jedna kapa za zaštitu bebine glave. Birajte kape od mekanih, finih materijala koje imaju posebnu zaštitu za uši.

Kako da znamo kada je bebi pretoplo?

Postoji nekoliko pouzdanih načina kako da proverite da li je bebi previše toplo. Prvo pogledajte njenu kožu. Ukoliko je na dodir topla i vlažna, bebino lice rumeno, a beba nervozna i plačljiva, onda joj je verovatno prevruće.

U tok slučaju, obavezno raskomotite bebu skidanjem jednog sloja garderobe. Proverite da li je temepratura u sobi previsoka, i ako je viša od 22-23 stepena pokušajte da malo rashladite sobu. Obavezno izmerite bebi telesnu temperaturu.

Ovo je važno jer pregrevanje može biti jako opasno za male bebe čiji organizam još uvek nije sposoban da sam reguliše svoju temeperatur.

Kako da znamo da li je bebi hladno?

Na hladnoću su najostljivije bebe mlađe od tri meseca, jer se tako male bebe slabo kreću i samim tim nisu u stanju da same zagreju svoj organizam.

Ukoliko je bebi hladno, i koža će joj biti hladna i imaće modru boju. Temperaturu kože najbolje je proveriti na stomačiću i grudima. Takođe, većina beba kada im je hladno počinju da neutešno plaču.

U ovim slučajevima morate odmah reagovati i utopliti bebu. To ćete najlakše učiniti ako je uzmete u zagrljaj i privijete uz sebe, pa preko bebinih leđa prebacite ćebence.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here