Početna Porodica Saveti Kako odabrati idealno auto-sedište za vaše dete

Kako odabrati idealno auto-sedište za vaše dete

244
0

Auto-sedište predstavlja neophodan element ukoliko planirate putovanje sa vašim malim putnicima, bilo da se radi o kraćem izletu ili o vožnji do prodavnice. 

No, koja vrsta auto-sedišta vam je zaista potrebna? Da li postoji razlika u sigurnosti između pojedinih modela? Koje faktore treba uzeti u obzir kada birate odgovarajuće sedište za decu?

Zato izbor odgovarajućeg auto-sedišta, koje možete pronaći i u brojnim onlajn prodavnicama, nije banalna odluka. Ako imate nedoumica, ovaj vodič je tu da pruži sve odgovore.

Koje varijante auto-sedišta postoje?

Postoji nekoliko vrsta auto-sedišta, svako sa svojim karakteristikama i namenom:

Auto-sedišta za bebe namenjeno je novorođenčadi i mlađoj deci. Uvek je postavljena unazad u vozilu i koristi se od rođenja do trenutka kada dete dostigne maksimalnu visinu ili težinu sedišta, obično oko godinu dana.

Ova vrsta sedišta je dizajnirana tako da se pričvrsti za bazu, koja ostaje fiksno instalirana u automobilu. Sedište se zatim lako klikće unutra i napolje, olakšavajući postavljanje i vađenje bebe iz automobila.

Konvertibilna auto-sedišta su praktična opcija za roditelje jer se mogu prilagoditi različitim fazama rasta deteta. Ova vrsta auto-sedišta omogućava korisnicima da preklope sedište iz položaja okrenutog unazad u položaj okrenut napred kako dete raste i dostiže određenu visinu ili težinu.

Prvobitno dizajnirana za bebe i manju decu, ova sedišta omogućavaju kontinuiranu upotrebu tokom različitih faza detetovog rasta, sve do predškolskog uzrasta i dalje. Osim što pružaju sigurnost i udobnost, konvertibilna auto-sedišta koriste sigurnosni pojas automobila umesto baze za pričvršćivanje.

  1. Buster sedište za decu je kreirano sa ciljem da unapredi bezbednost vašeg deteta tokom vožnje automobilom. Ova vrsta sedišta podiže dete na odgovarajuću visinu kako bi standardni sigurnosni pojasevi automobila bili pravilno postavljeni preko tela deteta, pružajući optimalnu podršku i sigurnost. Preporučuje se za decu stariju od četiri godine i težu od 18 kilograma.

Postoje dve varijante buster sedišta: sa naslonom i bez. Varijante sa naslonom funkcionišu slično konvertibilnim auto-sedištima, sa dodatnim vodičem za pravilno pozicioniranje ramenog pojasa vozila u odnosu na detetovu visinu i položaj. Nasuprot tome, busteri bez naslona pružaju potrebnu visinu za pravilno korišćenje sigurnosnih pojaseva, ali bez dodatne podrške za leđa.

Auto-sedišta za bebe vs. konvertibilno sedište

Pri odabiru auto-sedišta, važno je uzeti u obzir starost, težinu i visinu deteta. Istraživanja pokazuju da je vožnja suprotno od smera vožnje sigurnija za bebe i decu. Preporučuje se konvertibilno sedište koje podržava veću težinu u tom položaju radi duže upotrebe.

Većina roditelja preferira auto-sedište za bebe umesto konvertibilnog iz nekoliko razloga:

  • Bebe mlađe od šest meseci ne mogu samostalno da sede, pa je auto-sedište za bebe praktičnije.
  • Auto-sedište za bebe se lako montira bez baze, što je korisno za korišćenje u različitim vozilima.
  • Mobilnost porodice je olakšana jer auto-sedište može biti pričvršćeno na kolica.
  • Bebi može biti udobnije jer se auto-sedište može preneti unutra tokom različitih vremenskih uslova.

Međutim, neki roditelji biraju konvertibilno sedište iz različitih razloga među kojima su i sledeći:

  • Planiraju da koriste nosiljku umesto auto-sedišta ili kolica.
  • Žele da uštede novac izbegavajući kupovinu auto-sedišta za bebe.
  • Preferiraju minimalistički pristup ili žele da smanje troškove kupovine.

Najsigurnije auto-sedište za vaše dete

Kada se odlučujete za auto-sedište, važno je da se fokusirate na karakteristike koje osiguravaju maksimalnu sigurnost za vaše dete. Odaberite sedište prilagođeno njihovom uzrastu, težini i visini.

Bezbednost sedišta dodatno se poboljšava kroz napredne funkcije poput petotaktnog sigurnosnog pojasa, koji optimalno raspoređuje silu udarca i sprečava pomicanje deteta u potencijalno opasne položaje.

Takođe, važno je izabrati sedište s visokim limitom težine za vožnju u položaju okrenutom unazad, budući da je to preporučena praksa za povećanje sigurnosti. Uprkos trenutnom nedostatku standardizovanih testova, ne zanemarujte ni važnost zaštite od bočnih sudara, pa potražite modele koji nude ovu mogućnost.

Pravilna instalacija ne može biti dovoljno naglašena; čvrsto i ispravno postavljeno auto-sedište u automobilu najvažnije je za sigurnost deteta.

Na kraju, izbegavajte da koristite auto-sediše sa zimskim jaknama ili teškim slojevima kako bi pojasevi bili čvrsto prilagođeni. Prioritet dajte auto-sedištu koje se lako prilagođava i koje je kompatibilno s dimenzijama vašeg vozila, te uzimite u obzir savete stručnjaka za sigurnost dece u vozilima.

Zaključak

Kada birate auto-sedište za vaše dete, ne zanemarujte važnost sigurnosti, udobnosti i pravilne instalacije. Izbor pravog sedišta može značajno doprineti sigurnosti vašeg deteta tokom vožnje, zato se posavetujte sa stručnjacima i istražite opcije koje najbolje odgovaraju specifičnim zahtevima vaše porodice, ali i vašem vozilu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here