Početna Porodica Saveti Kako odvojiti decu od ekrana?

Kako odvojiti decu od ekrana?

206
0
devojcica-tablet
Pixabay.com

Dok tehnologija donosi brojne prednosti i olakšice, prekomerna izloženost ekranima može imati negativne posledice na mentalno i fizičko zdravlje dece. Vrlo je bitno naučiti decu umerenosti i kontroli kada je u pitanju vreme koje provode na telefonu ili kompjuteru, te ukazati im na značaj kvalitetno iskorišćenog vremena.

U nastavku pročitajte kako to možete “odlepiti” svoju decu od malih ekrana i pomoći im da na pametniji način iskoriste svoje slobodno vreme.

Aktivnosti na otvorenom

Motivišite svoju decu da svoje slobodno vreme provode napolju, družeći se i igrajući se. Bilo da su u pitanju roleri, bicikl ili trotineti za decu svih uzrasta vrlo je bitno da što više vremena provode na svežem vazduhu.

Igranje napolju omogućava deci da istraže svet oko sebe, razvijaju motoričke veštine i poboljšavaju svoje zdravlje. Aktivnosti poput vožnje bicikla ili rolera podstiču razvoj ravnoteže, koordinacije i snage mišića.

Igranje napolju pruža deci priliku da se druže sa vršnjacima, razvijaju prijateljstva i uče važne veštine poput timskog rada, komunikacije i rešavanja konflikata.

Osim toga, deca koja redovno provode vreme napolju imaju veću verovatnoću da razviju naviku fizičke aktivnosti koja će ih pratiti tokom celog života

Organizujte porodične šetnje u prirodi, posete lokalnom parku ili igralištu, ili osmislite avanturističke izlete koji uključuju i kampovanje ili planinarenje. Možete takođe uključiti i decu u planiranje aktivnosti na otvorenom, i tako im date priliku da izraze svoje želje i interesovanja.

Naravno, važno je da vodite primerom i da i sami budete aktivni u aktivnostima na otvorenom. Kada deca vide da i vi uživate u vremenu provedenom napolju, biće motivisani da se pridruže i istražuju sa vama.

Podstičite ih da budu kreativni

Ohrabrite svoju decu da se upuste u nove kreativne poduhvate i da stvaraju. Pomozite im da pronađu neki hobi za koji mislite da će im se dopasti na osnovu njihovih interesovanja. 

Kroz hobijeve deca razvijaju maštu, uče da se izražavaju, a i takođe dolazi i do kognitivnog razvoja. Obezbedite im blokčiće za crtanje, bojice, glinu i ostali materijal. Kada imaju pristup ovakvim stvarima, veća je verovatnoća da će se oprobati u različitim aktivnostima.

dete-saka-tempere
Pixabay.com

Stvorite im poseban kutak koji će biti namenjen samo njima i njihovim interesovanjima, gde će moči da se opuste i uživaju.

Razgovarajte sa njima i pitajte ih šta bi želeli da isprobaju ili nauče. Ukoliko ih ne interesuje crtanje, možda će želeti da nauče da sviraju neki instrument, ili će želeti da se oprobaju u pravljenju origami figurica.

Vrlo je bitno da ih ne forsirate, već da im date prostor da sami istraže i odluče šta je to što ih interesuje. Podstičite ih da otkrivaju svoje talente, ali i da budu strpljivi i da uče iz svojih grešaka.

Kupite im knjige koje govore o temama koje ih interesuju. Čitajte ih zajedno sa njima i postavljajte im pitanja koja će ih motivisati da nastave da čitaju i istražuju.

Imajte razumevanja

Važno je biti fleksibilan, naročito kada je u pitanju rana faza odvajanja dece od ekrana. Neki dani mogu biti teži od drugih, a neka deca mogu imati posebne potrebe ili interesovanja koja uključuju korišćenje elektronskih uređaja.

Budite otvoreni za kompromis i prilagodite pravila i ograničenja u skladu sa potrebama i situacijama.

Ukoliko vaša deca provode više od 2 sata dnevno na računaru, na početku smanjite to vreme za pola sata, a kako se dete navikava na tu promenu, vi tako nastavite da ograničavate vreme.

Kada želite smanjiti vreme koje deca provode pred ekranima, važno je da im objasnite razloge iza tog koraka i da uključite njihovo mišljenje u proces. Razgovarajte otvoreno sa svojom decom o razlozima i važnosti balansa između online i offline sveta.

Umesto da odmah oduzmete sve uređaje, razmislite o postepenom smanjenju vremena provedenog pred ekranima. Postavite jasna pravila i ograničenja koja će se primenjivati postepeno, dajući deci vremena da se prilagode novim rutinama.

Na primer, možete postaviti ograničenja za korišćenje uređaja tokom određenih delova dana ili u određenim prostorijama u kući.

Važno je da ostanete dosledni u sprovođenju pravila i ograničenja, ali istovremeno budite fleksibilni i empatični prema potrebama i osećajima vaše dece. Podstičite komunikaciju, postavljajte pitanja i slušajte njihove stavove i brige.

Nagradite ih za vreme koje ne provode online

Pohvalite i nagradite decu kada se aktivno angažuju u offline aktivnostima i ograniče vreme koje provode online. Pozitivno ojačavanje može ih motivisati da nastave sa takvim ponašanjem u budućnosti.

Bilo da se radi o igračkama, slatkišima ili rečima afirmacije, bitno je da imaju neku reakciju sa vaše strane koja će ih motivisati.

Važno je da decu inspirišemo i pružimo im priliku da se odvoje od ekrana, te uživaju u aktivnostima u stvarnom svetu.

Aktivno vreme provedeno napolju ne samo što doprinosi fizičkom zdravlju i razvoju dece, već im pruža mogućnost da istraže svet oko sebe, razvijaju socijalne veštine i stvaraju neprocenjive uspomene koje će ih pratiti tokom celog života.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here