Početna Porodica Kako opremiti dom za dolazak bebe

Kako opremiti dom za dolazak bebe

4037
0
krevetac-beba-soba
Foto: Pixabay.com

Ako vaša porodica postaje bogatija za još jednog člana verujemo da osim velike radosti i uzbuđenja imate i veliku odgovornost da u potpunosti prilagodite dom za dolazak bebe. 

Sasvim je neobično kako jedno malo biće može da zahteva tako mnogo promena u domu, ipak, potreba da se kreira sigurno i bezbedno okruženje za bebu, a praktično za roditelje je potpuno opravdana. 

Zato smo za vas pripremili odgovore na pitanje kako opremiti dom za dolazak bebe koji vam mogu pomoći da prinovu sačekate što spremniji. 

Počnite od sobe u kojoj će beba spavati 

Bilo da će beba spavati u vašoj spavaćoj sobi, ili ćete imati poseban kutak za nju, savetujemo da počnete pripreme od prostorije u kojoj će spavati beba. Pre svega treba nabaviti krevetac u kome će beba spavati. Razmislite dobro o tome kakav ćete krevetac ćete kupiti – neka bude višenamenski tako da ga mališan može koristiti i kada počne da se oslanja na ogradicu i uspravlja. 

Dalje, ništa bez komode i stola za presvlačenje bebe. Prostrana i praktična komoda će vam biti spas za soritranje i odlaganje bebnih stvari poput pelena i benkica, zbog toga savetujemo da odaberete praktičnu komodu sa više fioka. Što se stola za presvlačenje tiče, takođe se foksurajte na praktičnost, ali i sigurnost deteta. 

Fotelja pored kreveca je vrlo, vrlo praktična u bebinoj sobi, zato što majka može da je iskoristi da sedne i doji bebu kada je uzme iz kreveca. 

Za sav potreban nameštaj i opremu za decu posetite online prodavnicu www.idealno.rs i kupujte iz udobnosti svog doma, što će vam mnogo značiti radi uštede vremena. 

Dekoracija bebine sobe 

Sve je popularnije da roditelji u potpunosti dekorišu kutak za bebu, i od jedne sasvim obične sobe naprave pravu malu bajku u kojoj je njihov mališan glavni junak.

Za dekoraciju vam ne treba ništa drugo do dobra ideja, neko ko će vam okrečiti i ukrasiti zidove, kao i nameštaj za sobu za bebu koji će ispratiti temu.

zeka-krevetac-igračka
Foto: Pixabay.com

Važno je da ne preterujete sa detaljima, prostor u kome ćete presvlačiti, dojiti, i uspavljivati bebu zaista treba da bude prilagođen tako da vam sve bude na dohvat ruke, što ćete uvideti nakon prve neprospavane noći. 

Najbolje bi bilo da spojite lepo i korisno, pa da svaki detalj u bebinoj sobi ima i funkciju, poput pletenica za ogradicu bebinog kreveca, ili jastučića koji majka može staviti ispod svojih donjih leđa, kada sedne da doji bebu.

Adaptirajte svoju spavaću sobu za dolazak bebe 

Mnogi roditelji ipak odluče da je najbolje da novorođenče bude u njihovoj spavaćoj sobi, što i ne treba da čudi, s obzirom na to da sa malom bebom dolaze velike obaveze tokom noći pa će biti čestog ustajanja. 

Ako vam je ovo prva beba i spavaću sobu ste u potpunosti prilagodili svojim potrebama, biće potrebno da malo izmenite raspored kako biste se što bolje snalazili kada se u vašoj spavaćoj sobi nađe još jedan član porodice. 

Savetujemo da postavite bebin krevetac tako da između kreveca i vašeg kreveta bude slobodan prostor, da nemate ništa što će vam smetati kada tokom noći treba da ustanete i što pre dođete do bebe kako biste zaustavili njen plač. 

Takođe, važno je da sklonite sve ošte površine u spavaćoj sobi, i da izbacite sve što vam smeta i zauzima previše mesta u sobi – tu će doći bebine stvari.

Takođe, trebalo bi da nabavite lampu sa prijatnim osvetljenjem, ukoliko nemate roletne obavezno ih nabavite kako biste mogli da zamračite prostoriju u kojoj beba spava, i obavezno povedite računa o tome da vašu sobu izolujete od prejakih zvukova. 

Veliko čišćenje i krečenje doma 

Krečenje je jedan od najboljih načina da osvežite prostor i skinete svu prljavštnu koja se taložila na zidove vašeg stana. Zato savetujemo da pre dolaska bebe okrečite vaš životni prostor. 

Takođe, vrlo je važno da iz doma izbacite sve što vam već dugo ne služi, jer će sav taj prostor ispuniti bebine stvari. Najbolje bi bilo da prilikom sklanjanja stvari upravo i planirate prostor gde će doći potrebna oprema za bebe. 

Osim sređivanja stana, biće potrebno da kupite i različite kućne aparate koji će vam olakšati svakodnevne izazove sa bebom. Ipak, idite korak po korak i pokušajte da polako uživate u svakom poglavlju roditeljstva! 

Prethodni članakKako ohrabriti stidljivo dete i pomoći mu da se oslobodi?
Sledeći članakPripremite Vašeg prvaka za početak škole

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here