Početna Zabava Slobodno vreme Kako organizovati vreme korisnicima staračkih domova

Kako organizovati vreme korisnicima staračkih domova

8078
0

Nema nikakve sumnje u to da je ponekad vreme čovekov i prijatelj i neprijatelj. Često  vreme ne znamo kako da iskoristimo pa zbog toga veoma teško i sporo prolazi. Kako se to ne bi dešavalo, pogotovu ne u staračkim domovima, najbolje je aktivirati se i izbeći nepotrebno gubljenje vremena koga je u mladosti uvek bilo nedovoljno. 

Svaki starački dom posebnu pažnju posvećuje adekvatno iskorišćenom slobodnom vremenu svojih korisnika. Ovo može biti itekako zanimljivo i interesantno onim korisnicima koji ne znaju na koji način da se razonode. Kako bi svoje slobodno vreme upotpunili na odgovarajući način, u nastavku teksta izdvajamo sadržaje koji mogu biti interesantni i inspirativni tokom boravka u staračkom domu.

Društvene igre

Društvene igre kao što su šah, jamb, tablić, ne ljuti se, čoveče, monopol itd. mogu biti veoma zanimljive. Ovakve igre uključuju više od jednog igrača, što igru dodatno čini zabavnom. Neke od njih mogu trajati znatno duže od predviđenog vremena, što u potpunosti zavisi od igrača i njihovih poteza. Iz tog razloga su i interesantne za učešće i kao igrač, i kao posmatrač. 

Slaganje slagalice

Slaganje slagalica, pogotovu onih iz velikog broja delova ume da bude veoma interesantna aktivnost. Kada naiđu oni delovi slagalice koji su slični i koje je teže pronaći u odnosu na neke druge, ume da bude i zabavno do pronalaska, ali i naporno. Ono što predlažemo je da se slagalica sa dosta delova slaže na velikom kartonu kako bi nakon završetka bila lakša za transport do radnje za uramljivanje slika. Tako uramljena slagalica oplemeniće prostor unutar staračkog doma ili može biti savršena za popunjavanje praznog zidnog prostora u nekoj od soba korisnika. 

Kursevi

Kursevi digitalnog opismenjavanja postaju sve popularniji kod starije populacije. Na njima se uče osnove rada na računaru, kao i korišćenje pametnih telefona, sa akcentom na aplikacije za komuniciranje kao što su Viber, Skype, Watsapp itd. Osim toga, na ovakvim kursevima se uči i korišćenje internet pretraživača kojima se može doći do željenih informacija. Uči se i instaliranje programa na računarima, kao i drugih segmenata koji su u vezi sa upotrebom modernih tehnologija.

Dekupaž tehnika

Salvete, makaze, lepak i lak za dekupaž, četkica za bojenje i podloga su materijali koji su potrebni za dekupaž tehniku. Ovaj hobi ume da bude veoma primamljiv za nekoga ko voli da bude kreativan i originalan. Ono što je mana ove tehnike je da zahteva preciznost ruku. Potrebno je da se salveta koja je izabrana za dekupaž tehniku odvaja po slojevima, kako bi na kraju ostao najtanji, odnosno prvi sloj. Materijali na kojima se lepi salveta mogu biti različiti, od konzervi, flaša, tegli do raznih oblika od drveta koji se kupuju. Najbolje iskorišćen materijal je onaj koji već imamo, tako da u ovom slučaju predlažemo stvari koje bi umesto u kanti za otpatke završile kao ukras oblepljenje zanimljivom salvetom i premazane lakom. Reciklaža je najbolji vid upotrebe već korišćenih stvari u neke druge svrhe.

Pletenje, heklanje

Vunica i igle, heklica i konac ranije su se vezivali uglavnom za žene i njihovu sklonost ka ručnim radovima. U današnje vreme je sve više muškaraca koji pletu ili heklaju. Ovo se odnosni ne samo na stariju, već i na mlađu populaciju. Ovaj hobi osim što može doneti razonodu, ispletenu ili isheklanu garderobu za sebe, može ulepšati dan i izmamiti osmeh na lice prilikom poklanjanja, recimo šala drugim korisnicima Doma.

Origami

Veština savijanja papira i pravljenje origami figurica, veoma je zanimljiv i kreativan hobi. Na internetu se nalazi gomila primera i tutorijala u vezi sa ovom tehnikom. Dovoljno je samo proučiti određene pokrete i umetnost savijanja raznobojnog papira doneće razonodu i opuštanje onima koji se ovim bave. Origami figurice mogu krasiti sobe korisnika, holove i prozore staračkog doma.

Sasvim je izvesno da rukotvorine mogu oplemeniti prostorije u kojima borave korisnici. Mogu se i prodati, a novac se može iskoristiti za kupovinu nečega što je potrebno domu ili njegovim korisnicima. Rukotovorine se mogu i donirati raznim ustanovama kao što su dečije klinike, domovi za decu bez roditeljskog staranja, vrtići, nevladine organizacije ili drugi starački  domovi.

Koliko god nabrojane aktivnosti u ovom tekstu zvučale besmisleno ili neprimenljivo za sve korisnike staračkog doma, neke od njih se mogu prilagoditi i pomoći korisnicima da svoje slobodno vreme iskoriste na znatno drugačiji način od onoga na koji su navikli.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here