Početna Porodica Saveti Kako podstaći kreativno razmišljanje kod dece?

Kako podstaći kreativno razmišljanje kod dece?

4210
0

Deca su neiscrpni izvor mašte, energije i kreativnosti. Posmatrajući ih možemo od njih mnogo toga da naučimo, ukoliko umemo da obuzdamo ego. S druge strane ni slučajno ne bismo smeli da ih sputavamo, već je potrebno da im podstaknemo kreativno razmišljanje i da im pomognemo da ispune svoj maksimalni potencijal. Katkad se dešava da roditelji najčešće nesvesno sputavaju dečju maštu i kreativnost iz straha da dete neće umeti da napravi granicu između mašte i realnog sveta.

Šta je kreativno mišljenje?

Kreativno mišljenje je unošenje novina u proces mišljenja, odnosno u proces povezivanja iskustava, činjenica, ideja i informacija. Ono podrazumeva iznalaženje rešenja na osnovu postojećih znanja i umeća. Kreativnost i inovativnost su ključni pojmovi u svim segmentima života. Na osnovu njih dolazi do građenja motivacije, jačanja samopouzdanja i samopoštovanja kao i razvijanja raznih sposobnosti i veština.

Dečja mašta je bezgranična i ona podstiče socijalni i kognitivni razvoj. Zahvaljujući mašti i igri deca razvijaju svoju kreativnost i spoznaju stvari iz neposrednog okruženja. Kroz igru deca se prebacuju iz uloge u ulogu bilo da se igraju autićima, lutkama, lego kockama ili bilo kojim drugim predmetom. Podrazumeva se da je želja svakog roditelja da odgaji dete koje će biti uspešnije od njega i koje će u svakom pogledu ostvariti svoj pun potencijal. Uz pomoć mašte dete se oslobađa, razvija kreativno mišljenje, stiče samopouzdanje koje mu pomaže u interakciji sa drugima. Iz tog razloga je potrebno negovati i podsticati ove osobine kod dece, jer to je nešto što će im koristiti tokom celog života uz stalnu nadogradnju.

Kako da podstaknete dete na kreativno razmišljanje?

Ideja je mnogo, ali od vas zavisi da li ćete dete sputavati ili podsticati. Ne dozvolite da vam bilo šta bude preče od vremena koje provodite sa detom, jer deca su naša najznačajnija investicija. Bilo da odaberete verbalne ili fizičke igre svakako ćete doprineti razvoju deteta i podstaći ga na kreativno razmišljanje.

Dozvolite deci da eksperimentištu

Dete uvek ima nešto da kaže, posebno da pita. Ma koliko vam nekad delovalo zamorno da odgovarate na njegova pitanja koja vam se čine besmislenima, morate prevazići to kod sebe. Dozvolite detetu da postavlja pitanja, da iznosi svoje mišljenje, da iskaže svoju ideju i da je obrazloži. Ni slučajno ne ismevajte dečje ideje i zaključke, jer ćete u startu narušiti njihovo samopouzdanje a upravo ste vi ti koji treba da podstičete i osnažite dete.

Osmislite zajedničke igre

Ne dozvolite da vam bilo šta bude preče od bavljenja sopstvenim detetom. Ne morate odvojiti posebno vreme za igru ili razgovor, jer to uvek možete uraditi u hodu. Imajte samo vaše vreme za šetnju koje ne podrazumeva prisustvo neke vaše drugarice ili bilo koje druge osobe. Iskoristite to vreme za razgovor sa detetom ili za verbalne igre. Možete u zavisnosti od uzrasta razgovarati o živoj i neživoj prirodi, ali na način koji je njima prihvatljiv. Dete će kroz igru usvojiti osnovne pojmove koje će zahvaljujući svojoj znatiželji sve više nadograđivati i usavršavati. Sem toga sam boravak u prirodi ima brojne benefite na razvoj deteta.

Priroda sama po sebi pruža mogućnosti za otkrivanje novih stvari i pokreće dete na razmišljanje, postavljanje pitanja i donošenje zaključaka. Kako bi vaše zajednički provedeno vreme napolju bilo kvalitetno ne morate se truditi da smišljate razne rekvizite kojima biste animirali dete. Iskoristite sve ono što nam priroda daje u skladu sa vremenskim uslovima (pravite figure od snega tokom zime, ili oblike od grančica i lišća tokom drugih godišnjih doba).

Verbalne igre

Tokom šetnje ili dok raspremate kuću, kuvate, peglate ili bavite se nekim drugim rutinskim aktivnostima možete osmisliti razne verbalne igre zahvaljujući kojima ćete podstaći kreativno razmišljanje kod svog mališana. To mogu da budu igre poput onih „na slovo, na slovo“, „pogodi koji predmet sam zamislila“, „dodaj jednu reč“ i sl. Sve ove igre ne zahtevaju dodatno angažovanje, a veoma mnogo doprinose komunikativnosti i svestranosti.

Takođe možete postavljati pitanja kojima ćete podstaći kreativno razmišljanje kod deteta, jer mu na taj način sugerišete da vam je njegovo mišljenje bitno i da su vam važne njegove ideje. Pitanja mogu da budu poput onih – „Šta mi savetuješ da uradim za…“ do nekih uopštenijih koja se ne tiču vas lično. Na taj način sem što kod deteta podstičete kreativno razmišljanje istovremeno ga osnažujete i doprinosite jačanju njegovog samopouzdanja. Dete se oseća jako važnim shvatajući da vam je njegovo mišljenje bitno.

Umetničko stvaralaštvo

Umetnost je sjajan način za razvijanje kreativnosti kod dece. Kroz crtanje, slikanje i vajanje deca razvijaju kreativno razmišljanje, jer na taj način izražavaju svoja osećanja, ideje a čak i donose odluke. Korišćenje umetničkih materijala daje deci osećaj slobode a istovremeno im podstiče koncentraciju i fokusiranost na ono što rade. Sem toga dete na ovaj način vežba finu motoriku kao i koordinaciju pokreta. Umetničko stvaralaštvo takođe dovodi do jačanja samopouzdanja, jer uz vaše pozitivne komentare i sugestije dete će se osnažiti i stalno težiti ka dodatnom stvaralaštvu.

Čitanje podstiče razvoj kreativnog razmišljanja

Obavezno čitajte svom mališanu trudeći se da tako provedeno vreme bude zabavno i vama i njemu. Razgovarajte posle svake pročitane priče. Dozvolite detetu da samo izvede zaključke o ponašanju likova u određenoj priči. Smišljajte nove priče u kojima će vaše dete biti glavni junak. Na taj način ne samo da podstičete kreativno razmišljanje kod dece, već doprinosite i razvijanju i bogaćenju rečnika. Istovremeno ćete mu pomoći da od malena zavoli čitanje.

Kreativno razmišljanje se podstiče igrom

Obavezno dozvolite deci da se samostalno igraju, jer nesputana igra pruža deci mogućnost da maštaju, stvaraju i da se kreativno izražavaju. Nemojte robovati perfekcionizmu. Dozvolite detetu da se isprlja tokom igre, da se valja po travi da gazi po baricama. Taj osećaj slobode i igre bez straha od grdnje ili kazne doprinosi razvoju dečjeg samopouzdanja, kreativnosti i inovativnosti.

Ograničite im vreme koje provede pred ekranom

Činjenica je da je u digitalno doba roditeljima mnogo teže da podstiču dečju maštu i kreativnost, ali svakako nije nemoguće. Obavezno im ograničite vreme koje provode pred ekranom. Preterana upotreba digitalne tehnologije ne samo da negativno utiče na razvoj čula, već ih stavlja u poziciju pasivnih posmatrača bez mogućnosti da iznesu svoj stav i razviju kreativno mišljenje. Tabla za crtanje je mnogo bolje rešenje, razvija onu finu motoriku, zanimljiva je deci a nije digitalna.

Ne zaboravite da je period radnog detinjstva ključan za podsticanje dečje mašte, kreativnosti i stvaralaštva. To je period kada se postavlja temelj za sve što ih kasnije očekuje u životu. Iz tog razloga je veoma bitno da još od malena pomognete detetu da razvije kreativno mišljenje kako bi tokom vremena moglo da ostvari svoj pun potencijal.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here