Početna Porodica Tatin i mamin kutak Kako pomoći detetu da bolje organizuje svoje vreme

Kako pomoći detetu da bolje organizuje svoje vreme

1781
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

“Oni koji na najgori način koriste svoje vreme najviše se žale na to da ga nemaju dovolјno.” – Žan de la Brijer,  francuski književnik

Zašto je upravlјanje vremenom od suštinskog značaja?

Zašto je potrebno ovladati veštinama upravlјanja vremenom?

Ravnoteža između školskog/poslovnog i privatnog života je jednako važna za decu kao i za odrasle. Kada odrastu, oni će morati efikasno da upravlјaju svojim vremenom. Samo pravilno upravlјanje vremenom može im pomoći da ostvare svoje cilјeve i realizuju planove. Postoji mnogo načina na koje možemo potrošiti naše vreme. Veštine upravlјanja vremenom nam pomažu da napravimo svesne izbore, tako da trošimo vreme radeći stvari koje su nam važne i vredne.

Stvarno razumevanje koncepta vremena dolazi nešto kasnije u životu i nema osobe koja nije iskusila negativne posledice proizašle iz nepriznavanja ili nerazumevanja važnosti upravlјanja vremenom.

Kako naučiti dete da manipuliše mnogim obavezama – školom, zadacima, sportom,  hobijima? Teorija je jedna stvar, ali praksa je druga. Deca uče ako su strplјivo podučavana, ali će modelirati svoje upravlјanje vremenom na način na koji to roditelјi čine. Upravlјanje vremenom nije odgovornost samo dece; to je kolektivna obaveza cele porodice, posebno roditelјa.

#1. Realni cilјevi

Treba da razumemo jedinstvene sposobnosti naše dece i da im postavimo realne cilјeve, u skladu sa njihovim mogućnostima. Takođe, cilјevi treba da budu samo-vođeni, a ne samo izvršavanje roditelјskih cilјeva.

#2. Razvijanje svesti o vremenu

Kada se vreme izgubi, nikada se ne može vratiti. Pomozite im da razviju veću svest o vremenu učeći ih kako da procene količinu vremena potrebnog za završetak rutinskih zadataka. Kada decu podučavamo veštinama upravlјanja vremenom, važno je ne samo razumeti koncept stizanja na vreme, već i potencijalne posledice kašnjenja. Za decu koja imaju poteškoća sa prelaskom iz jedne aktivnosti u drugu, korisno je roditelјsko podsećanje o preostalom vremenu za aktivnost.

#3. Vreme za spavanje

Olakšajte deci da se vrate u stalnu rutinu spavanja jednu ili dve nedelјe pre početka škole. Deci uzrasta od 5 do 12 godina potrebno je 10 sati spavanja dnevno. Postavite razumno vreme za spavanje i držite se toga.

#4. Planiranje i organizovanje

Roditelјi treba da navedu decu da planiraju sve svoje aktivnosti. Da li vaše dete treba da spakuje knjige, sveske, pribor? Da li mu je potrebna sportska oprema  posle škole? Planiraju se jednostavni poslovi kao što je organizovanje školskih torbi i pripremanje odeće i obuće prethodne noći. Time će se smanjiti vreme provedeno u potragama u poslednjem trenutku. Uvek možete promeniti plan, ali je pretpostavka da ga imate! Budite fleksibilni. Neočekivane stvari se dešavaju, prioriteti se menjaju; dobro je da adekvatno odreagujemo, upravo znajući šta su prioriteti. S tim u vezi, deca bi morala naučiti da odlučuju koji poslovi postaju važni i hitni, te im pristupati u skladu s tim. Nisu sve obaveze podjednako važne.

#5. Radna navika mesta i vremena

Radni prostor ili kutak – dobro osvetlјen, provetren…Stalni radni prostor je važan za sticanje radnih navika. Takođe, važno je da otkrijemo svoj ritam učenja, rada (navika vremena). Kada se pronađe optimalno vreme za učenje u toku dana, važno je svakodnevno ga poštovati jer na taj način dete postepeno stvara naviku da svaki dan u to vreme obavlјa školske obaveze. Postavlјanje obrazaca za sve aktivnosti osigurava da deca lako mogu da ih prate. Dakle, ohrabrite decu da razviju rutinu.

#6. Uklonite “kradlјivce vremena”

Ako je dete ometeno distraktorima – televizijom, telefonom, kompjuterskim igrama ili društvenim mrežama, potrebno je nametnuti ograničenja. Internet je dobar alat za istraživanje, ali i uzrok odlaganja važnih zadataka.

#7. Umor

Planirajte vreme za opuštanje, vežbanje. Spavajte dovolјno i pijte dovolјno tečnosti.

Autor teksta: Nataša Radosavlјević, dipl. psiholog

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here