Početna Porodica Saveti Kako pomoći detetu da prebrodi razvod roditelja?

Kako pomoći detetu da prebrodi razvod roditelja?

600
0

Razvod je nemili događaj koji ostavlja posledice na celu porodicu. Ipak razvod je nekad neminovnost, jer okončava nesrećne i nezdrave odnose. Ponekad razvod može biti korak napred i najbolje rešenje za porodicu koja vodi neprestane borbe i svađe.

Međutim, ako ste roditelj, verovatno ne razmišljate ne samo o sebi. Ako ostajete budni noću i pitate se kako će razvod uticati na vašu decu, niste usamljeni u tom pitanju. Postoje načini da se ova porodična tranzicija učini malo lakšom za sve.

Razvod i razdvajanje roditelja mogu uticati na decu u bilo kom uzrastu. Kada roditelji prolaze kroz teška vremena, deca to primećuju, bez obzira na godine. Dakle, iako deca mogu da izraze svoj stres na različite načine u različitim godinama, važno je da roditelji budu što je moguće otvoreniji i iskreniji, čak i u teškim situacijama.

Da biste mogli da vodite svoje dete kroz ovaj veliki životni događaj, prvo morate da razumete osećanja svog deteta, a zatim da se pripremite kako se suočiti sa posledicama. U nastavku vam donosimo savete kako da pripremite dete na razvod i kako da se ponašate tokom procesa privikavanja deteta na ovu važnu životnu promenu.

Kako razvod utiče na decu?

Za decu, razvod može biti veoma traumatično i stresno iskustvo. Neka deca sebe krive za raspad braka i osećaju odgovornost što se roditelji razdvajaju. Primetićete da se dete povlači u sebe, da je depresivno, bezvoljno, ne komunicira itd.

Druga deca mogu glumiti, ili akademski učinak može opasti – pokvariće im se uspeh u školi ili će početi da izbegavaju obaveze koje su nekada bez pogovora izvršavali. Kada dete doživi konflikt, to stvara anksioznost (koja se može izraziti opsesivno-kompulsivnim ponašanjem ili drugim poremećajima) i kognitivnu disonancu u njima. Deca se često zbližavaju sa jednim roditeljem i favorizuju ga u odnosu na drugog roditelja, kako bi ublažili svoju nelagodnost ili se okreću spoljnim, nezdravim izvorima da izraze svoja osećanja.

U zavisnosti od uzrasta deteta, ono može da doživi zbunjenost (često kod mlađe dece), bes (često kod tinejdžera), zabrinutost i krivicu. Svaka situacija je jedinstvena.

Dobra vest za roditelje je da je moguće smanjiti ove psihološke efekte.

Načini da pomognete svom detetu da se nosi sa razvodom

Evo deset stvari koje možete učiniti da pomognete svom detetu da prebrodi ovaj težak period:

  1. Ostanite uključeni u život vašeg deteta. Kada niste uključeni ili ne odvajate vreme za svoje dete, ono se oseća nevažnim. Vaše dete želi da oba roditelja budu deo njegovog života. Uverite se da vaše dete zna koliko ga volite. Odvojite vreme u svom rasporedu za obavljanje zajedničkih aktivnosti koje će detetu smanjiti stres zbog razdvajanja.
  2. Naporno radite na zajedničkom roditeljstvu. Kada se svađate, posebno zbog deteta, dete će kriviti sebe i misliti da je uradilo nešto pogrešno. To dovodi do osećaja krivice ili depresije. Pokušajte da držite dete podalje od rasprava tako što ćete razgovarati sa drugim roditeljem kada ono nije prisutno. Razgovarajte o stvarima direktno sa drugim roditeljem umesto da prenosite informacije preko deteta.
  3. Budite podrška vremenu koje vaše dete provodi sa drugim roditeljem. Ohrabrite svoje dete da uživa u vremenu sa drugim roditeljem i novom, proširenom porodicom (ako je drugi roditelj započeo novu vezu ili se ponovo oženio).
  4. Ne pričajte negativno o drugom roditelju. Verujemo da biste imali šta da kažete, ali nemojte to činiti. Ako govorite pogrdne stvari o drugom roditelju, to tera dete da oseća da treba da se složi sa vama ili da zauzme stranu. Ne krivite drugog roditelja.
  5. Komunicirajte iskreno. Deca zaslužuju da znaju istinu o tome zašto se razvodite, ali to pojednostavite. Planirajte unapred i pažljivo prenesite informacije. Ako je moguće, recite detetu zajedno. Objasnite predstojeće promene sa životnim aranžmanima, aktivnostima, školskom rutinom itd.
  6. Pomozite svom detetu da izrazi svoja osećanja. Neophodno je da slušate svoje dete. Ohrabrite ga da bude iskreno i priznaju svoja osećanja. Razgovor o razvodu može biti stalan proces. Neka dete znaju da nije krivo za razvod. Normalno je da dete izražava osećanja besa, ogorčenosti, depresije ili anksioznosti. Ovo bi trebalo postepeno da izbledi tokom vremena.
  7. Neka rutine vašeg deteta ostanu iste. Uspostavite doslednost u ponašanju prema detetu i strukturu. Ovo omogućava vašem detetu osećaj mira i stabilnosti kada se drugi aspekti njegovog života menjaju. Međutim, ne dozvolite im da krše pravila ili da izbegavaju obaveze/odgovornosti. Ako vaše dete izbegava školu, motivišite dete da uči i objasnite mu koliko je važno da se pridržava svakodnevnog rasporeda.
  8. Neka dete zna da će sve biti u redu. Promena je teška. Uverite dete da će, iako će biti nekih promena u rasporedima i dnevnim rutinama, biti moguće da se prilagodi i navikne na novonastalu svakodnevicu.
  9. Čuvajte se. Odvojite vreme za brigu o sebi. Pronađite produktivne načine da se nosite sa novim životnim okolnostima tako što ćete vežbati, zdravo se hraniti, održavati kontakt sa prijateljima ili pisati dnevnik. 
  10. Razmislite o psihološkom savetovanju. Ako je vaše dete opterećeno razvodom, potražite stručnu pomoć. Savetnik ili terapeut može pružiti sigurnost vama i vašem detetu i uspostaviti okvir za terapije dok god budu potrebne. Ako ste zainteresovani da razmislite o stručnoj pomoći, razgovarajte sa pedijatrom vašeg deteta o tome da dobijete uput za psihologa. To će pomoći da se osigura socijalno, emocionalno i duhovno blagostanje vašeg deteta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here