Početna Porodica Saveti Kako pravilno hraniti bebu – osnovna pravila

Kako pravilno hraniti bebu – osnovna pravila

3370
0

Hranjenje deteta u prvim nedeljama

Hraniti bebu u prvim nedeljama je process koji zahteva napor, bez obzira na to šta je izvor mleka. Bilo da se stomačić vaše bebe puni iz dojke ili bočice, sledeći vodič treba da učini taj put lakšim.

– Uklonite sve što odvlači pažnju. Vi i beba ćete morati da se skoncentrišete tokom prvih obroka i biće vam mnogo bolje sa što manje skretanja pažnje. Ako su u bolnici posete zabranjene u vreme obroka, smatrajte ovo pravilo blagoslovom jer će vam obezbediti neophodan mir sa bebom. Ako nisu, razmotrite mogućnost da ih sami zabranite. Kada stignete kući pokušajte da nastavite sa uklanjanjem svega što bi vam odvlačilo pažnju pri obrocima, barem dok se ne osetite udobno i sigurno u dojenju ili davanju bočice.
Sklonite se u spavaću sobu ako imate goste, isključite telefon, ako imate druge dece odvucite im pažnju nekom mirnom aktivnošću ili iskoristite to vreme da im pričate priče.

Prepovijanje deteta

– Prepovijte bebu. Akoje beba relativno mirna imate vremena da je prepovijete. Čista pelena će obezbediti prijatniji obrok i smanjiti potrebu za presvlačenjem neposredno nakon obroka – što je definitivno plus ako vam beba zaspi a vi biste je rado ostavili u zemlji snova neko vreme. Medjutim, nemojte bebu prepovijati tokom noći, ako nije neophodno, takav prekid otežava da ponovo zaspi.

– Operite ruke. Iako nećete vi jesti, treba da operete ruke sapunom i vodom pre bebinog hranjenja. Ako dojite ne morate prati bradavice pre svakog podoja, dovoljno je da ih operete jednom dnevno u vodi bez sapuna, pod tušem ili u kadi.

– Smestite se udobno. Bol u mišićima i drugi bolovi predstavljaju predstavljaju profesionalno oboljenje novopečenih roditelja, čiji mišići nisu navikli na nošenje bebe koja raste. Hranjenje bebe u neudobnom položaju samo će pogoršati stvari. Stoga, pre nego što stavite bebu na dojku ili joj date flašicu, vodite računa da ste se udobno smestili, uz odgovarajuće podupiranje leđa i ruke kojom držite bebu

– Raskomotite bebu. Ako je beba čvrsto umotana, razmotajte je tako da možete da je mazite dok jede.

– Smirite bebu koja vrišti. Beba koja je nervozna imaće problema da započne obrok i još više problema sa varenjem. Pokušajte sa umirujućom pesmom ili malo ljuljanja.

– Napravite kontakt. Grlite i mazite bebu rukama, očima i glasom. Zapamtite, obroci ne treba da zadovolje samo bebine dbevne potrebe za hranljivim materijama već i potrebu za majčinom ljubavlju.

– Napravite pauzu radi podrigivanja. Između dojki i na pola bočice, rutinski podignite bebu radi podrigivanja. Takodje pokušajte da beba podrigne ako vam se čini da je prerano prestala da jede- stomačić je možda ispunjen gasovima, ne hranom.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here