Početna Porodica Tatin i mamin kutak Kako prepoznati znakove kašnjenja u razvoju govora kod dece

Kako prepoznati znakove kašnjenja u razvoju govora kod dece

438
0

Razvoj govora je složen proces koji se najintenzivnije odvija tokom prvih godina života deteta. Svako dete ima svoj tempo napredovanja, pa samim tim i vreme potrebno da bi savladalo jezik i progovorilo. Neka deca to učine ranije, pre nego što napune godinu, dok druga progovore tek nakon treće. Naravno, kasni razvoj govora je jedan od razloga za zabrinutost roditelja, koja često bude opravdana.

Ako sumnjate da vaše dete ima problema sa razvojem govora treba da znate da rano otkrivanje i pravovremen tretman može biti od ključne važnosti za podršku detetu i prevazilaženje tih problema. A ako niste sigurni koji simptomi ukazuju na smetnje u razvoju govora u najranijem detinjstvu, evo nekoliko najčešćih.

#1 Nedostatak osnovnih zvukova i glasova 

Bebe bi već sa napunjenih mesec dana trebalo da počnu da guču. Faza gukanja traje oko 20 nedelja (4-5 meseci života). Sa sedam ili najkasnije osam meseci vaš mališan treba da prestane da guče i da izgovora osnovne samoglasnike kao što su “a”, “o”, “e”. 

Ako vaše dete nije počelo da guče ni sa napunjena dva meseca ili da izgovara samoglasnike “a”, “o”, “e” do navršenih 5 ili 6 meseci života, onda to može biti znak koji ukazuje na kašnjenje u razvoju govora, odnosno poremećaje u izgovaranju reči i rečenica. Ispratite pažljivo dalji razvoj i obratite se lekaru ukoliko posumnjate da nešto nije u radu. 

#2 Nepravilna artikulacija

Nejasno i nerazgovetno izgovaranje glasova, slogova i reči je takođe jedan od znakova da detetu treba pomoć u razvoju govora. Nepravilna artikulacija, kako se stručno naziva nejasan i nerazgovetan izgovor, ogleda se u zameni glasova ili izostavljanju pojedinih.

Tako na primer, problem može biti i izostanak određenih glasova, što se stručno naziva dislalija. Pa umesto da dete kaže “hleb” ono izgovara “heb”. Ovakva nepravilna artikulacija može uticati i na samopouzdanje deteta, posebno ako je nešto starije. 

Takođe, deca sa nepravilnom artikulacijom često mešaju “s” i “š”, “r” i “l” ili “k” i “g”. To komunikaciju čini manje razumljivom, a ako je izražena u kasnijem uzrastu, dete može biti podvrgnuto podsmehu vršnjaka koji te glasove izgovaraju pravilno. 

Međutim, ako je ovo jedini problem vašeg deteta kada je izgovor u pitanju, možda ne treba previše da brinete. Danas su razvijene različite tehnike od strane logopeda koje mogu pomoći detetu da prevaziđe ovaj problem. Sve što je potrebno je malo strpljenja i rad sa stručnim licem. Pa u slučaju da je i vašem mališanu potreban logoped Beograd potrudite se da pronađete odgovarajući logopedski centar koji ima kvalitetan kadar sa višegodišnjim iskustvom. 

#3 Odsustvo razumevanja instrukcija

Nerazumevanje instrukcija koje zadaju roditelji može biti znak kašnjenja u razvoju kognitivnih, ali i jezičkih veština kod deteta. Deca koja ne razumeju instrukcije obično imaju ograničeno razumevanje osnovnih reči i fraza. Jednostavno, mogu se javiti poteškoće u razumevanju najjednostavnijih uputa kao što je “sedi na stolicu”. Naravno, ne možete očekivati od bebe stare svega nekoliko meseci da prihvati instrukcije koje joj dajete, ali sa napunjenih godinu dana trebalo bi da razume šta joj govorite. 

U svrhu bržeg i boljeg razvoja govora kod deteta, a pre svega ispravljanja nepravilnog izgovora, veliku ulogu mogu odigrati logopedi, ali je i uloga roditelja i dalje ogromna, što će vam i logoped reći. Pa pored toga što će on vežbati sa detetom, očekivaće i da vi budete deo te ekipe i da kući radite sa detetom sve što vam predloži. Ohrabrivanje deteta na putu ka uspehu se podrazumeva.

#4 Ograničen vokabular

Ograničen vokabular se odnosi na manji broj reči koje dete upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji. Deca postepeno obogaćuju svoj rečnik, pa tek oko drugog rođendana znaju pedesetak reči. Pre tog perioda teško je pričati o tome da li dete ima dovoljno razvijen vokabular. Sa napunjene dve do tri godine života broj reči se povećava na oko 450. 

Kako deca rastu tako i obogaćuju svoj rečnik, ali brzina širenja vokabulara zavisi do mnogo faktora, uključujući genetsku predispoziciju, uticaj sredine, ali i rad sa stručnim licima ukoliko postoje neki problemi. 

Ako niste sigurni da li vaše dete koristi dovoljan broj reči u svom rečniku i želite samo stručno mišljenje bez odlaska kod stručnog lica, logoped online vam to može i obezbediti. Savremena tehnologija je omogućila ljudima da bez fizičkog odlaska u ordinaciju budu pregledani i da dobiju čak i besplatan savet. 

#5 Nerazumljiva komunikacija

Ako dete “mumla” i pokazuje predmete bez korišćenja reči a navršilo je pune dve godine života potražite pomoć logopeda. Učinite to isto i ako su njegove reči i rečenice nerazumne i nerazgovetne nakon četvrte godine života.

Osim toga, kako dete bude raslo tako će se i broj reči u rečenici koju bude izgovaralo polako povećava. Sa dve godine bi trebalo da izgovara proste rečenice koje imaju 2-3, reči a sa svakom narednom godinom života rečenice će biti bogatije za još oko dve reči u proseku. Nakon polaska u predškolsko trebalo bi da dete može da prepriča kratak događaj. 

Ovo su 5 najčešćih pokazatelja da je detetu potrebna pomoć logopeda u razvoju govora. Nemojte previše brinuti ako mališan kasni za svojim vršnjacima mesec ili dva, ali ako je ta razlika veća od 6 meseci svakako biste trebali da se obratite logopedu za pomoć.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here